onsdag 14 december 2011

Sverige behöver ingen EU-förmyndare

Det känns konstigt att säga det, men för en gångs skull har Håkan Juholt rätt. Sverige ska inte vara med i någon europakt vars syfte är en fortsatt maktöverföring från Sveriges riksdag till EU:s tjänstemän. Fredrik Reinfeldt tvekar men skulle faktiskt behöva lyssna på S-ledaren i denna fråga.

Jan Björklund, Birgitta Ohlsson och Carl B Hamilton - tre folkpartister tillika fanatiska anhängare av allt som kommer från EU - tycker att Sverige ska tillhöra "EU:s kärna". De varnar för ett "riskfyllt utanförskap". Jag förstår det inte. Plötsligt ska vi vara rädda för att fatta våra egna beslut. Plötsligt är det hotfullt att besluten som rör Sverige fattas i Sveriges riksdag i stället för av tjänstemän i Bryssel. Det är en ytterst märklig demokratiuppfattning folkpartisterna uppvisar. Svenska folket sade ett tydligt nej till euron 2003. Stödet för ett svenskt deltagande är i dag under tio procent. Ändå vill Folkpartiet driva Sverige in i eurosamarbetet, steg för steg.

Nu är Folkpartiet visserligen extremt i sin EU-forism. Men Moderaterna ligger inte långt efter. Risken är därför stor att Reinfeldt bestämmer sig för att driva frågan om ett svenskt deltagande i europakten. Och Juholt har ju inte direkt gjort sig känd för att stå fast vid sina ställningstaganden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att FP menar att Sverige ska agera förmyndare åt EU. Det är en rätt orimlig tanke i sig. Titta på en karta eller lite befolkningsstatistik.

Men det känns faktiskt ännu orimligare att Sverige skulle skulle överförmynda EU så länge FP har något att säga till om.

För övrigt anser jag att det starkaste påtryckningsvapnet är att vägra betala avgiften. Inte att slaviskt följa med på alla dumheter de kan tänkas hitta på.
/B

Hans Li Engnell sa...

Ja, vi har ju sett hur det har gått då ibland. Svenska politiker vill ge EU mer makt i vissa frågor - exempelvis abortfrågor - i tron att de på detta sätt ska kunna sprida visdom över resten av kontinenten. Men så blir de nedröstade i stället och motståndarsidan vinner...

apa tycka, apa skriva sa...

Sådant är ju bara tillfälliga motgångar. Förr eller senare kommer hedningarna att Förstå.

Micke sa...

Ja det funkar så åt andra hållet också.

Förr eller senare kommer vi att förstå att egennytta är altruism.