fredag 2 december 2011

Gingrich rycker

Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich rycker ifrån i opinionsmätningarna. Han har nu stöd av hela 38 procent medan Mitt Romney får runt hälften. Ingen annan kandidat ser i nuläget ut att kunna utmana.

Med tanke på att i stort sett alla kandidater som tidigare haft ledningen gått på någon sorts mina, bör nog Gingrich ta det lite lugnt den närmaste tiden (samt försöka täcka eventuella spår efter tidigare snedsteg). Man skulle kunna tolka hans växande stöd som en längtan efter en stabil kandidat. Han är måhända inte världens mest karismatiske, men ger framför allt ett trovärdigt intryck.

Det är intressant att amerikanerna har så höga krav på sina presidentkandidater när det gäller familjevärderingar och all tänkbar ordning och reda i privatlivet. Deras presidenter de senaste 50 åren har ju inte direkt uppvisat ett bra track record när det gäller att ha ordning och reda i statens ekonomi. Katastrofala utrikespolitiska beslut har dessutom ersatt varandra. Vad betyder trohet mot frun då?

Oavsett vem som utmanar Barack Obama om ett år och oavsett vem av de två som kommer att vinna valet, kan jag inte säga att jag avundas honom uppgiften.

Inga kommentarer: