måndag 2 maj 2011

Obama-Osama 1-0

Nästan tio år efter 11 septemberattackerna dödades Usama bin Ladin i morse, svensk tid, av amerikanska styrkor i Pakistan.

Det som överraskar många är att bin Ladin befann sig i en stor säkerhetsbyggnad i en så pass stor stad som Abbottabad (cirka 100 000 invånare), inte i något skjul eller grotta i bergen som många antagit. Killen kunde betala för sig. Men det gör det svårt att tro att pakistansk underrättelsetjänst eller delar av den pakistanska militären, med en bas i närheten, skulle vara helt ovetande om bin Ladins närvaro.

Mest av allt är detta förstås en stor propagandaseger för Barack Obama personligen. Han var inte sen att påpeka att han när han tillträdde som president satte målet att fånga eller döda bin Ladin som högsta prioritet i kriget mot terrorismen. Obama kommer tack vare detta att bli hågkommen som den president som lyckades döda USA:s främste fiende, det George W Bush misslyckades med.

Frågan är hur bin Ladins död kommer att påverka al-Qaida som nätverk. Det är svårt att se hur detta skulle innebära mer än en tillfällig chock för terrornätverket. Självmordsbombarna kommer fortsätta att flyga i bitar, var så säker. Nästa mål torde vara andremannen Ayman al-Zawahiri. Men den riktigt stora propagandasegern är redan vunnen. Tid att suga på karamellen lite.

Inga kommentarer: