måndag 2 maj 2011

Helgdagar för alla

Socialdemokraternas Carin Jämtin tycker att det är orättvist att vi i princip bara har kristna högtidsdagar i Sverige. Hon föreslår därför att det införs även en muslimsk högtid, förslagsvis eid al-fitr då man firar slutet på fastemånaden Ramadan. Detta för att markera att Sverige är ett multikulturellt och heterogent land.

Men första maj gillar hon. Vad som är så heterogent med en i grunden socialistisk högtidsdag, firad med pompa och ståt i länder som Östtyskland, Sovjetunionen, Albanien och Nordkorea men som alla som inte röstar rött inte känner någon som helst entusiasm för, framgår inte. I Sverige har första maj mist sin forna glans i takt med att allt färre deltar och att även borgerliga partier har fräckheten att demonstrera för sin sak. I Uppsala har Kristdemokraterna i flera år dragit fler deltagare än de röda partierna. Första maj är således främst ett sorgligt skådespel, en årlig nostalgiorgasm för socialister.

Jämtins förslag med en muslimsk högtid kommer enligt somliga betraktas som "bevis" för "islamiseringen" i Sverige. Vi andra kan förstås ställa oss frågande till varför just en muslimsk högtid ska adderas de traditionella högtiderna. Om det nu handlar om att sända signalen om det mångkulturella och heterogena samhället, varför diskriminera andra religioner på detta sätt? För att inte tala om alla vi icke-troende som firar religiösa högtider därför att det förväntas av oss men gör det på ett sekulärt sätt.

Det finns bättre lösningar. Exempelvis att räkna samman årets alla helgdagar och sedan låta var och en disponera dem efter behag och kalla dessa helgdagar för vad vi vill. Någon kanske skulle vilja ha sina lediga dagar från julen och påsken över något stort sportevenemang. Egentligen är dock hela denna diskussion något av ett ickeproblem. Bara för att man bor i Sverige betyder det inte att man måste fira jul. Bara för att man bor i Sverige betyder det inte att man inte kan fira eid. Många vanliga svenskar arbetar på både julafton och nyår. Affärer kan stänga, men sjukhus, sociala inrättningar och polisen kan inte ta ledigt bara för att det råkar vara en storhelg. Möjligheten att fira sina egna högtider är således redan tämligen stor.

4 kommentarer:

jeppen sa...

Du påpekar att alla inte gillar första maj, vilket är riktigt. Första maj-tågen i de flesta städer är tre till fem meter långa och luktar brännvin.

Men det stämmer väl å andra sidan PRECIS med att alla inte känner för Ramadan? Båda är minoritetsgrejor och därmed uttryck för multi-kulti och "heterogenitet".

Om miljöpartisterna får en helgdag på tall-lösa taltrastars dag och liberalerna får en helgdag på Ayn Rands födelsedag så har väl alla fått sitt lystmäte? (Vi har ju en nationaldag för SD-arna och de vaniljkonservativa har ungefär alla andra helgdagar.)

Men vi kanske är överens i ditt sista stycke. För egentligen, vem fan bryr sig?

Anonym sa...

Jämför för helvete inte första maj med ramadan! Det är den här typen av slapphet och begränsad slutledningsförmåga som slutligen kommer att leda vårt land till helvetet. Islam har aldrig någonsin tillfört någonting positivt någonsin någonstans. Det finns ingen islamsk stat representerad i världen där verklig demokrati råder. Vad tror du det beror på? Islam måste bekämpas och stoppas! Det är en cancer!

Anonym sa...

Det är väl ganska klart att Jämtin siktar in sig på muslimer. Någonstans måste man väl hitta folk som röstar på sossarna i nästa val.

Patrik sa...

Äntligen någon som har en vettig syn på detta. Att helgdagar är kopplade till religiösa högtider är bara ett omodernt och diskriminerande historiskt arv. Varför kan vi, som du säger, inte få disponera över våra lediga dagar helt fritt? Jag varken fastar eller går i kyrkan på söndag, då kan jag väl lika gärna få jobba?

Respons till anonym: Detta har ingenting med islam i synnerhet att göra utan religion i allmänhet. Att blanda religion och stat har aldrig varit ett lyckat koncept. Dock betyder inte det att religion, eller islam för den delen, inte skänker folk glädje och nytta.