lördag 7 maj 2011

Allt-i-ett-partiet

Nya Moderaterna vill vara ett parti för alla. Det är därför partiet har gått från tydligt ideologiskt borgerligt parti till "det nya arbetarpartiet", som kramar facket, pratar om kollektiva värden och nu även vill erövra begreppet "rättvisa".

Nu ska Moderaterna blir ett miljöparti också. Partisekreterare Arkelsten brinner för miljöfrågor och gör säkert sitt för att få upp frågorna i partiet. Men det finns en mer långsiktigt taktisk förklaring. Två av allianspartierna hänger på en skör tråd, i synnerhet Kristdemokraterna som har kanske 2-3 procent kärnväljare som de kan räkna med stödjer partiet i vått och torrt. Moderaterna är inte redo att offra egen tid i rampljuset för att hjälpa sina allianskamrater. Således är de medvetna om att valet 2014 kan resultera i att en av deras alliansbröder faller ur riksdagen. Då är det viktigt att ha nära band till Miljöpartiet.

Just nu är det svårt att se hur Håkan Juholt ska lyckas formera en enad front mot Alliansen. Socialdemokraterna kommer inte att bilda något valtekniskt samarbete inför nästa val. Vänsterpartiet har redan återfallit i gamla synder, synbart lättade av att inte längre vara begränsade av verklighetens bojor. Miljöpartiet, å andra sidan, kan gå åt mitten under Gustav Fridolins ledning. Vilket gör ett samarbete med Lars Ohly allt mer otänkbart. Samtidigt kämpar Socialdemokraterna med att hitta sig själva under sin nye ledare, mellan alla tal om regn, pingviner och social demokrati. Det är svårt att över huvud taget se en aktiv opposition.

När Mona Sahlin tog över partiet red Socialdemokraterna länge på dopade opinionssiffror. De rödgröna ledde ett tag med 19 procentenheter mot Alliansen. Det räckte ändå inte för att vinna valet. Om opinionseffekten av Sahlins tillträde som partiledare var en 6:a på Richterskalan har Juholt endast lyckats åstadkomma en vibration värdig en medelmåttig smartmobil på samma skala. Sahlin tjänade på att inte konkretisera politiken, för Juholt verkar inte ens de stora visionerna, som folk själva kan tolka, vinna röster. Ska denne man verkligen lyckas utmana regeringen?

Effekten av jovialiske Juholt kan bli att Alliansen åter igen vinner ett val utan att få majoritet och denna gång regerar vidare med stöd av Miljöpartiet.

Inga kommentarer: