onsdag 18 maj 2011

Föregångslandet Tyskland

Den sexuella friheten (eller frånvaron därav) har jag berört många gånger här på bloggen. Min uppfattning skiljer sig nämligen från den politiska majoritetens. Medan den gängse uppfattningen är att denna frihet sträcker sig till att få komma ut som bög utan att bli nedslagen menar jag att sexuell frihet är ett betydligt bredare begrepp än så och att diskussionen därför måste föras ut ett bredare perspektiv.

Ofta brukar Nederländerna nämnas som det land i vår närhet som är något av Sveriges motpol i dessa frågor, just på grund av prostitutionen. Men medan det rensas upp i Red Light District i Amsterdam har Tyskland blivit det land som har gått längst i acceptansen av sexhandel. Inte bara tillåts sexarbetare strida för sina rättigheter i fackföreningar, det betalar även skatt och avgifter och blir därmed välkomnade in i det sociala trygghetssystemet. På många sätt är därför Tyskland det land som sexmoralister borde måla upp som huvudfienden (vilket förvisso gjordes inför fotbolls-VM 2006 då det - felaktigt - hävdades att det skulle sättas upp prostitutionsbås som skulle locka hundratusentals sexköpare till Tyskland, vilket ledde till högljudda protester från svenska feminister).

I ett sådant tolerant tyskt klimat blir försäljning av sexuella tjänster till äldre och funktionshindrade inget konstigt. Det är klart att även äldre och personer med funktionshinder ska få möjlighet till sexuell njutning. Denna liberala inställning medför att sexarbetare snarare betraktas som sexuella konsulter än horor. Det är så många sexsäljare beskriver sig. Arbetet handlar i minst lika hög grad om närhet som om sex. Varken säljarna eller köparna utsätts för samma stigma i Tyskland som i intoleransens Sverige. Rimligtvis betyder detta att de också mår bättre som människor.

I Sverige är sexköp förbjudet sedan 1999. Från den 1 juli i år skärps dessutom straffet. Det finns emellertid en spricka i den svenska konsensusfasaden eftersom Kammarrätten i Stockholm har fastslagit att sexarbete är att betrakta som vilket arbete som helst (Skatteverket vann en tvist med en sexarbetare beträffande om inkomsten skulle beskattas eller ej) medan riksdagen anser att all prostitution är en form av våld och att något frivilligt sexarbete ej existerar. Denna spricka vittnar en del om den förvirrade syn på sexhandel som råder i Sverige.

Fredrik Reinfeldt talar gärna om "föregångslandet Sverige". På vissa områden är vi det kanske. Men på det sexualpolitiska området har vi snarare tagit steg bakåt. Där heter snarare föregångslandet i dag Tyskland.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att artikeln inte går att kommentera i SvD. Det är helt enkelt en för het potatis.

Typiskt svenskt

NoBlog sa...

Det går inte att kommentera frågan hos Liberaldemokraterna heller om man anmäler en avikande åsikt eller ifall man öppet talar om vad yrket består i.

Exakt vad det är typiskt för överlåter jag till liberaldemokraterna att själva berätta.

Hans Li Engnell sa...

Och? Du tycks ha hakat upp dig på Liberaldemokraterna. Om man inte anser att människor har rätt till kroppslig autonomi är det frågan om vad man har i L att göra.

Christoffer sa...

"Den sexuella friheten (eller frånvaron därav) har jag berört många gånger här på bloggen. Min uppfattning skiljer sig nämligen från den politiska majoritetens. Medan den gängse uppfattningen är att denna frihet sträcker sig till att få komma ut som bög utan att bli nedslagen menar jag att sexuell frihet är ett betydligt bredare begrepp än så och att diskussionen därför måste föras ut ett bredare perspektiv."

Och på denna punkt håller jag som bekant med dig, trots att jag som oftast känner mig mer vänster än liberal. Det finns för all del saker med prostitution som jag finner problematiska men stigmatiseringen gör inget bättre för någon part, och sexköpslagen bygger på ett fundamentalt missförstånd om relationen mellan köpare/säljare. Fin artikel i svenskan.

Micke sa...

Man måste inte tillhöra ett parti eller en lobbyorganisation för att intressera sig för hur dessa använder den makt dom har och eventuellt kommer att få.
När det sen gäller begreppet autonomi så är det synnerligen tveksamt om man kan hävda att inträttandet av en sektor på arbetsmarknaden i vilken man kan investera och där förräntningen av insatt kapital skapas genom att anställda suger kuk 8 timmar om dan istället för att t.ex köra buss, steka hamburgare eller göra telefonintervjuer är ett uttryck för individuell autonomi eller något helt annat.
Den allra största majoriteten anser troligen att det senare som gäller.Medan den gängse uppfattningen är att denna frihet sträcker sig till att få komma ut som bög utan att bli nedslagen menar jag att sexuell frihet är ett betydligt bredare begrepp än så och att diskussionen därför måste föras ut ett bredare perspektiv."


Av någon outgrundlig anledning så anser ibland minoriteter att deras vilja ska utgöra likare för alla och i det här fallet anser man att majoriteten ska acceptera en långsiktig värdeförskjuting där kuksugande görs till ett arbete som för vissa grupper (låginkomstagare och outbildade) tillsammans med andra lågbetalda arbeten och lågkvalificerade kommer att utgöra första kontakten med arbetsmarkanden och för andra en permanent plats på densamma. När värdeförskjutningen väl är genomförd tillhör sexualiteten hos dessa grupper marknaden och inte individen och det är INTE konstigt att det är just marknadsreligösa som driver iden om att göra kuksugande till ett arbete för ANDRAS barn.

Micke sa...

Vem tillhör mitt arbete om jag säljer det?

Vem tillhör jag om jag säljer mig själv?

Hans Li Engnell sa...

Tror du att en sexarbetare arbetar åtta timmar om dagen? Sexsäljare är väl snarast den grupp som arbetar minst antal timmar och tjänar mest. Eftersom det går att ta så höga priser för tjänsten räcker det att arbeta någon gång i veckan. Om det är ett extraknäck nöjer sig många med någon gång i månaden. En sexarbetare "säljer sig själv" i lika hög eller liten grad som vilken annan arbetare som helst. Skillnaden är att de i Sverige är stigmatiserade till följd av lagstiftning och attityder och inte har samma rättigheter som alla vi andra, vilket gör deras tillvaro sämre än vad den skulle behöva vara.

Anonym sa...

"Skillnaden är att de i Sverige är stigmatiserade till följd av lagstiftning och attityder och inte har samma rättigheter som alla vi andra, vilket gör deras tillvaro sämre än vad den skulle behöva vara."

Jag hörde något om att en sexarbetarorganisation ska vara inbjuden till pride-festivalen. Om detta stämmer kan rättigheter för sexarbetare kanske bli den fråga som sätter sexköpslagen i ett nytt ljus.

Fredrik sa...

Du har ju råd och möjlighet att åka till Tyskland eller kanske till och med Thailand för att köpa andras kroppar, så varför så upprörd? Gillar du inte utländska kvinnor?

Micke sa...

Tror du att en sexarbetare arbetar åtta timmar om dagen?
-------------------------
Nej.Inte Alexander Bard när han arbetar men hororna på dom legala tyska företagen där man anställs för att suga kuk på löpande band jobbar knappast en halvtimme i veckan.

Deras attraktivitet på marknaden är inte tillräckligt stor för att det ska räcka med en timme i veckan.

Sexsäljare är väl snarast den grupp som arbetar minst antal timmar och tjänar mest.
-------------------------
Och dessa lyxprostituerade kommer att betala skatt samt se till att dom omfattas av socialförsäkringar?En sexarbetare "säljer sig själv" i lika hög eller liten grad som vilken annan arbetare som helst.
------------------
Om man som dom allra flesta anser att sexualitet är djupt förbunden med jaget och inte något som med lätthet går att frikoppla från detta utan att det får konsekvenser så är det definitivt en fråga om att sälja sig själv.

Hans Li Engnell sa...

Fredrik: Jag betackar mig för fåniga påhopp av detta slag. Sexhandel handlar för övrigt inte om att köpa kroppar utan om att köpa tjänster.

Anonym: Ja, det finns planer kring ett samarbete med Rose Alliance. Det vore ett stort viktigt steg att integrera sexarbetarnas rättigheter i Pride. Vi får se hur det blir.

Anonym sa...

Det Micke inte fattar är att man är född fri........

Vill du sälja sex (oavsett anledning) så ska man få göra detta. Vill man köpa sex (oavsett anledning) så bör man få dett förutsatt att någon frivilligt vill sälja detta till dig.


Sedan verkar ju Micke vara väl införstådde med betäckningsgraden (hahahaha, där fick jag till det) hos prostituerade.

För övrigt så skulle jag hellre slicka fitta för pengar än att göra det skitjobb jag hatar nu.


Framför alllt, FRAMFÖR ALLT, micke så har du inte rätten att bestämma över en fri människa. Jag tycker personligen att det är hemskt att se folk "hora" ut sig till låglöne jobb inom bygg där de förstör sin rygg, eller folk som ger massage för dåliga pengar (vilket även de är en likadan tjänst som horeri). Det är dock så det är för vissa.

Du kommer få svara för dina synder i vilken du anser dig veta bättre än dina medmänniskor och ta dig bestämmanderätt över deras frihet, din dag kommer, var så säker.

Anonym sa...

P.S. Micke,

En dag kommer du trilla av din höga häst. Den dagen kommer jag skratta gott....Högmod går precis före fall grabben.

apa tycka, apa skriva sa...

Tror du att en sexarbetare arbetar åtta timmar om dagen?

Det där tycker jag är en dålig anfallsvinkel. För när du hävdar att, i det här fallet, sexarbete är bra så räcker det för motståndarna att hitta ett enda exempel på där det är dåligt för att du skall förlora. (Och det kommer att finnas dåliga exempel. Oavsett hur bra något är så finns det alltid några utliggare på kurvan.)

Tryck istället på att generellt så spelar braheten hos ett fenomen i sig liten roll (så länge våld inte är inblandat). Det är friheten att generellt göra som man själv vill vi liberaler är ute efter, inte specifikt tillåtelse att köpa sex.

Hans Li Engnell sa...

Jag jag bloggat om sexhandel många gånger och ofta lyft fram att det självfallet finns människor som far illa, som utnyttjas och som mår dåligt av detta. Dessa ska givetvis får möjlighet att ta sig ur sexhandeln. Men de är inte representativa för hela gruppen sexarbetare.

Exempelvis:
http://motpol.blogspot.com/2011/03/effekterna-ar-ointressanta.html

Det jag vände mig emot i detta fall var att Fredrik verkade anta att bara för att man säljer sex gör man det som ett vanligt heltidsarbete, åtta timmar om dagen (som för att markera hur psykiskt påfrestande det måste vara att knulla 40 timmar i veckan). Så ser det självfallet inte ut.

Micke sa...

Vill du sälja sex (oavsett anledning) så ska man få göra detta.
------------------
Problemet är att det är rätt duktigt med folk som intye ansewr att deras barn ska växa upp och lära sig av marknaden och er att det värdemässigt är samma sak att suga kuk på okända som att göra telefoninetrvjuer åt marketingföretag.Faktum är att dom är i överväldigande majoritet ocjh jag har svåret att se varför ni som extrem minoritet ska definiera deras barns framtid i just det här avseendet.

Det är i så fall lika rimligt att Schyman får göra det.

Micke sa...

Intressant att en av förespråkarna för att kuksugande ska göras till ett arbete jämförbart med att köra buss ägnar sig åt mordhot.

Är det möjligen fackordföranden själv ?

Micke sa...

Men de är inte representativa för hela gruppen sexarbetare.
--------
Det är inte det som är frågan som jag ser det.

Frågan är vad som händer när prostitution blir ett investeringsobjekt på den öppna marknaden precis som bemanningsföretag eller teletjänster och vad marknaden kommer att göra för att sälja iden om hur bra arbetet som "sexsäljare" och VILKA som kommer att utgöra kåren av kuksugare.

Anonym sa...

Micke, varför försöker du inte att hjälpa slamsugare? De tvingas ta detta skitjobb för pengar, dvs hora ut sig för att kunna betala hyran genom ett riktigt skitjobb.

Nej, jag glömde, det är bara sex som man ska ha speciella regler för. Pucko