torsdag 26 maj 2011

Moralisterna ger sig aldrig

Unikt höga alkoholskatter räcker tydligen inte. Den ökande konsumtionen av lådviner (ni vet, "kvinnofällan" lådvinet) har fått Systembolaget att kräva kraftigt höjda skatter på denna praktiska berusningsbox. Monopolisten vill se en prishöjning på upp till 30 procent för ett vanligt lådvin. Folkhälsominister Maria Larssons sakkunige Ulrik Lindgren tycker att förslaget låter intressant.

En gång i tiden (innan Alliansen) var Moderaterna fräna kritiker av Systembolaget. Det skulle avskaffas. Väl vid makten har partiet tvärtom stärkt dess ställning. En del partiets förnyelse, såklart. Alkoholskatterna har höjts. Finansminister Anders Borg tycker att folk ska jobba, inte supa. Vad vi gör på vår fritid ska politikerna förstås vara med och bestämma.

Alliansen är lika stora moralister som någonsin vänsteroppositionen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nya moderaterna står till vänster om Vänsterpartiet när det gäller statligt monopol. Alla statliga monopol är borttaget i Kina. Detta kunde jag med egna ögon se i deras livsmedelsbutiker. På en fråga varför livsmedelsbutiker i Frankrike har så få bag-in-box, kom svaret direkt. Vi vill inte att franska folket skall sitta vid en tappkran vid köksbordet. Där har man infört restriktioner att franska folket INTE skall supa ihjäl sig.

Anonym sa...

Tyvärr verkar massan alltid vilja bli vallad med säkerhetsselar. Jag har i det längsta hoppats på att moderaterna skall kunna hålla de hycklande moralisterna stången. Borg får se till att sätta ned foten bestämt mot den idiotiska kossan från KDS och hennes allierade på Monopolbolaget Förutom en valförlust nästa val för alliansen kommer ett sådant agerande att medföra massimport från Tyskland. Låt oss dra utomlands med våra släpvagnar och lasta dem fulla. Skål mina vänner!

Gryningsräd sa...

Kan inte Systembolaget sätta sina egna priser? Det är väl bara att höja priset rätt av om dom ny tycker det?

Antagligen så vill dom väl att regeringen skall ingripa så att förtroendet för Bolaget skall kvarstå - man kan ju skylla på regeringen liksom.

PS. För övrigt kunde jag inte komma in på din blogg eftersom den blev spärrad av mitt företag (Stena Line, men hjälp av tjänsten Websense). Ett gott betyg till bloggen tycker jag!