torsdag 26 maj 2011

Mladić gripen

Ratko Mladić, åtalad i sin frånvaro för folkmord och krigsförbrytelser under kriget på Balkan, har äntligen gripits efter 16 år på flykt. Detta enligt ett uttalande från Serbiens president Boris Tadić. Mladić var överbefälhavare för de bosnienserbiska styrkorna när massakern i Srebrenica begicks 1995 då 8 000 män och pojkar avrättades.

Gripandet är förstås välkommet, även om vi nu åter igen lär få se en farsartad rättegång som brukligt när stora förbrytare, vars brott är svåra att överblicka, ska ställas till svars. Gripandet innebär emellertid också att ett stort hinder för Serbien att bli medlem i EU har undanröjts. Mina sympatier till Serbiens folk...

Fortfarande hittas nya massgravar med oidentifierade offer.

3 kommentarer:

Boban sa...

Undrar när Carl Bildts agerande som nickedocka åt Mladic kommer att nagelfaras. Idag skriver Bildt "Jag har väldigt varmt gratulerat president Tadic till gripandet av Mladic." För 15-20 år sedan satt han och skålade och drack plommonbrännvin med Mladic och ordnade sen en sjysst fängelseplats i Sverige och den minst lika skyldiga Biljana Plavsic.

M sa...

Håller med Boban. Grym kommentar.

Micke sa...

Undrar hur en nyliberal utrikesminister hade hanterat ett medlaruppdrag åt FN?