fredag 20 augusti 2010

Moralisternas seger

Dick Wase avsäger sig sin riksdagskandidatur för Piratpartiet. Detta efter att det blivit känt att han är sexliberal. Han gjorde misstaget att nämna orden "barn" och "sex" i samma mening utan att samtidigt skandera moralistiska slagord. Då är man ganska chanslös mot medierna. Dick har tidigare insett detta men trodde kanske att hans kandidatur i Piratpartiet inte skulle uppröra någon. Dick är en sann sexliberal som har kritiserat sexköpslagen (och den så kallade utvärderingen av lagen) skarpt och ifrågasatt moralismen bakom sexofobiska lagar. Givetvis var detta för bra för att inte snaskmedia skulle haka på.

I själva sakfrågan om barns sexualitet har Dick Wase helt rätt. Det är främst omgivningens moralpanik som skadar barnen. Inte nakenhet. Inte sexuell nyfikenhet. Inte ens med nödvändighet intergenerationellt sex. Nu förespråkar jag inte att vuxna ska kunna ha sex med barn hur som helst, men jag anser att vi bör avdramatisera sex och inte sätta fingret över munnen så fort saken kommer på tal och barn är närvarande. Barn är nyfikna. Förklara för dem i stället för att låta dem förstå att sex är något skamligt och fult. Låt dem själva utforska sina gränser. Detta handlar i grunden om värderingar och synen på föräldraskapet. En konkret politisk åtgärd vore dock att sänka den så kallade "byxmyndighetsåldern" från 15 till kanske 12 eller 13. Barn utvecklas tidigare i dag än när den ålderdomliga 15-årsgränsen sattes.

Tyvärr går utvecklingen i rakt motsatt riktning. I dag klassas nakenhet bland alla som är under 18 år som barnpornografi. Är det den pedofila läggningen man vill åt är det en smula underligt eftersom det då borde räcka med en 12-årsgräns. Pedofiler är intresserade av förpubertala barn, inte 17-åringar. Men så tänker inte lagstiftaren (som förmodligen inte ens är medveten om skillnaden mellan pedofili, hebefili och efebofili och knappast heller bryr sig). I takt med att synen på vilka som egentligen är barn och ej rent kroppsligt förändras, flyttas även gränsen för skam och skuld uppåt i åldrarna.

Hysterin kring barns sexualitet skapar onödiga tabun. Då får vi föräldrar som går i taket när deras sjuåriga dotter får en handskriven invit från en jämnårig pojke (som inget av barnen begriper), då får vi barnporrdomar mot personer som har serieteckningar hemma, då får vi poliser som stormar in och griper en mamma som tagit kort på när hon ammar sitt barn.

Det måste bli ett slut på detta. Det är inte personer som Dick Wase, som söker sans och balans i debatten, utan personer med nolltoleransideologi som vill tabubelägga vår sexualitet som är problemet.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag håller med dig om att sex och sexuallitet skall avdramatiseras och att man skall ha ett naturligt förhållande till det.

Dick beskrivs som att hanförespråkar generationsövergripande sexuella aktiviteter. Är det så är det inte längre ett avdramatiserat förhållande till sex han är ute efter utan ett sexuellt förhållande till barn och då handlar det inte längre om utbildning eller förståelse utan om aktivitet vilket jag inte kan stödja.

Sedan så hoppas jag att expressen i vanlig ordning repporterar nyheter som inte finns.

Mvh
Fredrik Larsson

Christoffer sa...

Jag håller med Fredrik att det inte ska vara tillåtet för vuxna att ha sex med ej könsmogna barn. Samtidigt ska det gå att diskutera sakligt med de som tycker annorlunda, utan moralpanik.

En sänkning av byxmyndighetsåldern var väl på tapeten ett tag där på 70-talet? Det fanns t.o.m. förslag på att avkriminalisera incest, om jag är rätt påläst. Sen kom bordellhärvan och Geijer och andra som föreslog sådnt kom i dålig dager.

Själv tycker jag att byxmyndighetsåldern bör läggas där så många som möjligt är fullt könsmogna. 14 år känns lämpligt, möjligtvis 13. Men inte yngre, för man bör även ta hänsyn till mental mognad. Inte fullt ut förstås - då skulle det väl bli en 25års gräns istället :).