onsdag 18 augusti 2010

Terrakottakrigarna till Stockholm


På lördag öppnar Östasiatiska museets utställning där några soldater ur den berömda terrakottaarmén (bīng​mǎ​yǒng, 兵马俑) ingår.

Jag såg armén på plats utanför Xi'an för tre år sedan. Den är verkligen imponerande att skåda, trots att långt ifrån alla krigare är framgrävda. Qin Shi Huangdis grav är dessutom helt outgrävd. Ingen vet vad som finns där inne annat än att det är ett stort valv med ovanligt höga nivåer av kvicksilver. Kanske väntar en ännu större arkeologisk sensation inne i själva gravkammaren, men kineserna vägrar att gräva ut den. Tills vidare får vi därför nöja oss med att fantisera.

Biljetter till utställningen kan bokas här. Den har öppet till den 16 januari, men passa på att se den så snart som möjligt. Ju närmare jul vi kommer, desto snabbare brukar tiden rinna iväg...

Terrakottasoldaterna ska förstås helst ses i sin prakt på plats
i Xi'an. Men för den som inte har möjlighet till det kan säkert
utställningen på Östasiatiska museet vara intressant.

2 kommentarer:

Tsienni sa...

Råkade snubbla in här från Google... Enligt SvDs artikel man kommer närmare soldaterna än på plats-utställningen i Xi’an, är det sant?

Värt ett besök kanske, fast jag har ingen aning om hur stor utställningen är. Tack för tipset iaf.

Hans Li Engnell sa...

Nja. De flesta soldater (se nedre bilden) ses från ett visst avstånd i Xi'an. Men jag tar för givet att soldaterna på Östasiatiska kommer att vara inglasade och det finns inglasade soldater som man kan betrakta på nära håll i Xi'an också (se övre bilden).