tisdag 3 augusti 2010

Fel om privatisering

Ola Wong har varit i Stockholm och försökt köpa knäskydd på Apoteket. De var slut. När han frågade om de fanns på Apoteket i Bagarmossen fick han till svar att det inte gick att se det eftersom de sedan avregleringen tillhör olika kedjor (alternativt att personalen inte ville hjälpa till). Då blir Ola arg. Vad är detta för service? Han vill ha tillbaka det gamla Apoteket! Det som var så bra.

Problemet i alla år var att det inte var bra. Det fanns många problem med det gamla apoteksmonopolet. Ett var den bristfälliga tillgängligheten, ett annat de gräsliga köerna (när man väl kom fram). Ett tredje ofta snorkig eller omotiverad personal som visste att vi stackare som satt i de långa köerna ändå inte hade något annat företag att vända oss till.

Normalt sett brukar jag gilla Ola Wongs artiklar, men den här gången är han faktiskt ute och cyklar. Eller vill han kanske ha ett gemensamt nationellt system för alla varor? Att kunna gå in på ElGiganten i Kungens Kurva och fråga om det finns någon PlayStation 3 i lager på OnOff på Kungsgatan? Eller höra med ICA Maxi utanför Sundsvall om de har någon fläskfilé på Konsum i Trelleborg?

Det handlar inte om någon blind privatiseringsideologi. Det handlar om att tillgängliggöra läkemedel. Det är faktiskt ganska skönt att staten numera tillåter mig att få ont i huvudet även på helger och kvällar. Sedan kanske man får ge en avreglering av ett flera decennier långt monopol något år att komma i de nya kläderna...

3 kommentarer:

K2 sa...

Det som är lite festligt är ju att han omedvetet sätter spetsen på det som var fel med monopolet, att det fanns så få av dem.
Han står mitt inne i Sthlm och har (i hans värld) bara ett apotek att välja på annars får han dra till Bagarmossen...
Nu bor jag inte i Sthlm men nog borde det väl finnas fler i närheten?

Hans Li Engnell sa...

Klart att det gör. Men Ola är bekväm av sig (som om det gamla monopolet tillät bekvämlighet hos kunderna...).

Carl sa...

Sedan undrar jag varför han nödvändigtvis måste köpa ett knäskydd på apoteket. Kan han inte gå till närmsta Intersport? Eller köper han knäskydd på recept?