söndag 15 augusti 2010

Jokern

Ännu en dag, ännu en mätning. Alliansens leder fortsatt med dryga tre procent, men eftersom felmarginalen och ledningen närmast är identiska blir Sifos senaste opinionsundersökning en i raden av tämligen osäkra och lite meningslösa mätningar inför riksdagsvalet.

Noteras kan dock: Moderaternas höga siffror håller i sig. Socialdemokraternas låga likaså. Miljöpartiet håller på att falla tillbaka något från de tvåsiffriga drömsiffror de haft i vissa mätningar. De borgerliga småpartierna letar sig uppåt något, en vandring jag tror kommer att fortsätta när valrörelsen nu börjar på allvar. Och slutligen: avdelningen "övriga partier" är död. När Sverigedemokraterna nu särredovisas vet vi att gruppen övriga partier främst består av Fi och Piratpartiet, men enligt de senaste mätningarna har inget av partierna ens en procent av väljarstödet. Piratpartiets aktiva fortsätter att envisas med att opinionsinstituten inte når deras väljare. Men någon riksdagsplats lär det inte bli tal om. Gudrun Schyman drömmer om mellan fyra och tio procent för sitt radikalfeministiska spektakelparti men lär få nöja sig med ett resultat som ligger kring det från 2006, runt en halv procent.

Ett resultat hamnar i bakgrunden fullständigt: Sverigedemokraternas väljarstöd. I ännu en mätning klättrar de en bit över riksdagsspärren. Är deras siffror överskattade? Eller kanske tvärtom underskattade? Vad gör Sveriges etablerade partier om SD slår till med ett valresultat på 6 procent? SD är jokern i leken som ingen vill prata om just nu, men som alla säkert tänker på.

Känslan är att Alliansen har medvind med en dryg månad kvar till valdagen. Socialdemokraterna kommer att behöva ett fortsatt starkt miljöparti och en egen stark valspurt för att återvinna makten.

Inga kommentarer: