måndag 1 mars 2010

Obama förlänger Patriot Act

Det går knaggligt med förändringen av USA efter George W Bush. Barack Obama ärvde två krig, ett skenande budgetunderskott, rättsvidrig antiterrorlagstiftning och ett olagligt interneringsläger av misshagliga element. Och sedan kom finanskrisen.

Guantánamo skulle stängas, lovade Obama. Det har visat sig vara svårare än presidenten hoppats. Nu ser det visserligen ut som att merparten av de olagligt fängslade som inte friges kommer att flyttas till ett fängelse i USA. Men något trovärdigt datum för när Guantánamo kan stängas för gott har inte getts.

Medan försök att stänga Guantánamo åtminstone görs, går Obama rakt motsatt väg när det gäller Bushregeringens antiterrorlagstiftning: han förlänger den. Patriot Act skulle ha löpt ut under söndagen. Obama skrev på en ettårig förlängning i lördags. Övervakningsstaten USA är således i högsta grad alive and kicking. Även under Obama. Och protesterna förefaller lama.

Det finns mycket att göra för att bryta med Bushregeringens systematiska kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter i terroristjaktens spår. Barack Obama har ännu inte visat att han är man för uppgiften.

Inga kommentarer: