tisdag 30 mars 2010

Alla får det bättre

I svenska medier basuneras ut att "klyftorna ökat" sedan år 2000. De rikaste har fått det bättre, visar en granskning som Socialstyrelsen gjort. Det är som upplagt för den rödgröna oppositionen, vars mantra har varit att de rika blivit rikare och de fattiga fattigare under Alliansens tid vid makten. Men det är en halvsanning. Även de "fattiga" har nämligen fått det bättre.

Det är ett billigt debattknep att hävda att de rika har fått det bättre än de fattiga, i kronor räknat, under den borgerliga regeringen. Om man sänker skatterna med x antal procentenheter för alla som arbetar, innebär det rimligen att den som tjänar mer också får en större skattesänkning. I kronor räknat. Det som helt läggs åt sidan i den kritiken är att skattesänkningen fortfarande betyder mest för de som har minst och varje månad balanserar på plusminusnoll samt att de som tjänar mest redan betalar mycket mer i skatt varje månad till följd av den skarpa progressiviteten i Sveriges skattesystem. Och, inte minst, att oppositionen vill höja skatterna för en vanlig metallarbetare med runt 1 500 kronor - varje månad!

Tycker man att det är något grundläggande fel med att det finns människor som tjänar 50 000 kronor varje månad och de som tjänar 20 000 kan jag förstå kritiken. Men med en sådan utgångspunkt har man mycket litet i en modern och framåtsyftande samhällsdebatt att göra. Då finns det andra alternativa samhällsmodeller att delta i. Varsågoda.

2 kommentarer:

Marika sa...

Kul. Har du sett det här?

http://storstad.wordpress.com/2010/02/07/till-dem-som-havdar-att-klyftorna-inte-vaxer/

Anonym sa...

Det är väl exakt det som vänsters problem är, de tycker att det är fel att en bankdirektör tjänar mer än en anställd på McDonalds.

Hade alla tjänat lika mycket i Sverige hade jag slutat mitt stress jobb direkt och blivit parkförvaltare.