fredag 26 mars 2010

Marteus: obildad, knäpp och farlig

Expressen har till skillnad från de andra stora morgon- och kvällstidningarna valt att i princip helt ignorera skandalen kring justitieminister Beatrice Asks gredelina kuvert och föreslagna skamstraff.

Ledarskribenten Ann-Charlotte Marteus ger oss en hint om varför då hon ondgör sig över bloggosfärens kritik mot Asks förslag om att hänga ut misstänkta sexköpare. "Det lät illa", medger Marteus, men hon tycks inte tycka att det var något grundläggande fel av Ask att åsidosätta oskuldspresumtionen och föreslå skamstraff. Och bloggosfären, ja den domineras av "blodvittrande, maktberusade pöbelmakare". Ledaren är uppenbarligen skriven i vredesmod och skammen får falla på hela Expressens ledarredaktion för detta lågvattenmärke. Det går över huvud taget inte att förstå vad hon menar. Det är för tusan pöbelväldet som bloggosfären reagerar emot när den kritiserar Ask. Vi ska ha ett professionellt rättsväsende och där ingår inte skamstraff.

Men Marteus anser att eftersom Ask inte talade inför en samling juridikstudenter, spelar det ingen roll. Jag, och många med mig, föredrar en justitieminister som inte bara försvarar rättsstaten ibland utan alltid. Oavsett vilken publiken råkar vara. Jag vet inte vilket slags samhälle Marteus eftersträvar, men någon rättsstat ingår uppenbarligen inte.

Och nog är det inte så lite ironiskt att knäppfeministen Marteus å ena sidan kritiserar alla bloggare, utan undantag, för att agera likt en "vildhundsmobb" mot den stackars justitieministern och å den andra själv spyr galla över bloggosfären och liknar den vid innehållet i en potta.

Marteus tycker att det är bra om frun till den manlige sexköparen får reda på "vad hennes lilla torsk haft för sig". Ska rättsväsendet alltså agera äktenskapsrådgivare nu? Ska rättsväsendet hjälpa kvinnor som lever ihop med män som köper sex att få reda på detta så att de kan dumpa sina hemska karlar? Är det rättsväsendets uppgift?

Marteus förstår sig inte på grundläggande rättsprinciper. Hon är obildad, knäpp och farlig. Precis som sin trosfrände Beatrice Ask.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fan helt otroligt att ett sådant stolpskott kan få skriva på en av landets största ledarsidor!

Hon borde inte ens få skriva arga lappar i tvättstugan...

Anonym sa...

Principen är faktiskt att Marteus ska få uttala sig trots att hon är en knäppjök.
/B