lördag 6 mars 2010

Inskränkt syn på så kallad incest

Man får tycka vad man vill om det här. Att det är olämpligt, äckligt, vad som helst. Men syskonparet som hade sex borde faktiskt inte straffas utifrån vad vi tycker om deras sexliv. Det är en privatsak som varken kvällstidningar eller domstolar borde lägga sig i. Ändå blir det år 2010 ett fall för rättsväsendet.

Varken våld eller tvång sägs ha förekommit, det handlar alltså om sex med samtycke. Det är lika förbjudet ändå och inskrivet i brottsbalken (6 kap 7§) bland andra sexualbrott. Sex mellan samtyckande vuxna samsas alltså med våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn i vår älskade lagbok. Fallet handlar om två personer som båda är myndiga att ha sex. Att förbjuda dem att ha sex med varandra bara för att de är släkt är inget annat än ren inskränkthet.

Förbudet mot incest bygger i dag helt och hållet på äckel, vilket är en synnerligen skakig grund att bygga lagar på. En opinionsundersökning skulle med största sannolikhet visa att en förkrossande majoritet av svenska folket är för förbudet mot sex mellan syskon eller andra myndiga familjemedlemmar enbart med argumentet att det är "äckligt". Fördomen att det kan leda till missbildade barn spelar säkert också in.

Det ska bli intressant att se vad Kalmars tingsrätt utdömer för straff. Det kan utgöra ett tecken i tiden. Ett syskonpar i Tyskland, där incest kan ge två års fängelse, driver en rättsprocess för att få rätt att leva ihop som ett vanligt par. Barnen har tagits ifrån dem.

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Debatt om detta i Studie Ett:

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3496388

Hörs!