måndag 3 november 2008

Skäl att vara skeptisk

Jag vill egentligen inte blogga mer om barnporr just nu, men DN Debatt-artikeln om att svenska banker ska samarbeta för att strypa transfereringar som har med barnporr att göra ger frågan lite utrymme ändå. Intressant nog väcker förslaget viss skepsis i bloggosfären. 

Frågan är dels hur allt ska lösas rent praktiskt, dels vilket svaret väntas blir från de som sysslar med verksamheten, både köpare och säljare. Det går naturligtvis att hitta vägar för att ge verksamheten ett neutralt skyltfönster och fortsätta överföringarna. Dessutom är risken uppenbar att oskyldiga drabbas. Vi har läst och hört om hur trubbigt polisens barnporrfilter är (där allt från laglig porr till sidor med bonsaiträd filtrerats)... 

"Finansiell koalition mot barnpornografi". Det låter skarpt, det låter radikalt. För att ge förslaget lite tyngd, tror man, refererar Mats Odell och Skandiabankens VD till EU-kommissionären för säkerhetsfrågor, Franco Frattini, som menar att det minsann finns 1 500 procent fler barnporrsidor i dag än för tio år sedan. Och då krävs det ju krafttag. Frattini har tidigare föreslagit ett förbud mot att söka efter ord som "bomb", "terrorism" och "folkmord" i sökmotorer, så hans trovärdighet i Internetfrågor är inte direkt skyhög...

Jag ställer mig också lite frågande till begreppet "industri" här. Det talas ofta om en "barnporrindustri" som omsätter miljarder varje år. Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur man kan komma fram till sådana uppgifter. Det kan inte röra sig om annat än vilda gissningar. Syftet måste vara att ge allmänheten intrycket av att det är en storskalig verksamhet med löpande bandet-princip och hungriga köpare överallt.

Ecpat jublar, förstås. Det är en organisation med mycket låg trovärdighet och det är därför besvärligt att de får så stort utrymme i viktiga frågor. De struntar blankt i yttrande- och informationsfrihetsfrågor och bär samma skygglappar som Narkotikaföreningen mot narkotika och liknande extremistföreningar. 

På det stora hela liknar detta förslag mest ett populistiskt utspel. Förslaget konkretiseras inte och det förs ingen diskussion om eventuella risker med denna "finansiella koalition". Tills vidare finns det alltså anledning att vara skeptisk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Odell-Sauters förslag förtjänar fullt stöd. Barnporrindustrin är en samhällelig HIV som bör utrotas. Det motiverar extraordinära åtgärder. Självfallet uppträder målkonflikter. Då får man avväga och prioritera. Andra värden får helt enkelt föras åt sidan här.

"Nyliberaler" uppträder regelmässigt till barnporrens stöd. Det ser inte bra ut. Det ser inte bra ut alls.

Hans Li Engnell sa...

Lägg av. Det är lika lite till barnporrens stöd när jag och andra (för övrigt inte bara nyliberaler) är skeptiska mot inskränkningar i yttrande- och informationsfrihet eller ifrågasätter Ecpat som det är till nazisters stöd när vi argumenterar för deras rätt uttala sina åsikter. Lite perspektiv måste du väl ha.

Christoffer Willenfort sa...

Kraxpelax är ett astorturfande troll.
Han har skrivit i princip samma svar på varenda blog jag har sett som tar upp ämnet.

Matta inte trollen :)