måndag 24 november 2008

Att leva enligt Per Schlingmanns ideal

"Invandrarkontrakt". Det låter som något sverigedemokraterna skulle föreslå men förslaget är alltså moderaternas. Eller i alla fall partisekreteraren Per Schlingmanns. Djupa andetag nu. Min feber gick just upp.

Förslaget är alltså att människor som invandrat till Sverige ska skriva under ett kontrakt där de förbinder sig att följa "svenska lagar och regler". Det låter självklart. Givetvis måste alla som kommer till Sverige följa svenska lagar. Nu menar Schlingmann egentligen något annat. Nedanstående citat belyser vad det egentligen handlar om:

"Exempelvis kan ju människor komma från kulturer där familjen är väldigt stark och där mannen har en starkare ställning än kvinnan. Då är det viktigt att tydliggöra att för oss är det viktigt att kvinnor också får utvecklas, utbildas och komma in på arbetsmarknaden."
...

"Det ena är när individ står mot familj. Där är jämställdhetsdimensionen central. Vi vet många kulturer fortfarande betraktar mannen som den naturliga familjesförsörjaren medan kvinnan anses ska ha andra uppgifter. Vi vill tydligt markera att Sverige är ett samhälle där det är viktigt med hög kvinnlig förvärsvsfrekvens."

Det handlar alltså inte bara om att följa lagstiftningen i landet, vilket är så självklart att det inte ska behöva sägas, utan att leva som moderaterna tycker att man ska leva i privatlivet. Eller som Schlingmann tycker att vi ska leva. Var går gränser för vad som kan ses "svenskt" nog? I dessa jämställdhetshysteriska tider kan gränsen komma att flyttas hur långt som helst. Är det politikerna som ska bestämma vad som är "svenska ideal"? Vad är svenska ideal?

Det är ren rappakalja som Schlingmann håller på med nu. Alla som vill komma till Sverige och kan försörja sig själva ska vara välkomna. Vilka värderingar de har och hur de väljer att leva sina liv har varken du, jag eller Schlingmann med att göra. Alla varianter av levnadssätt måste vara accepterade så länge de sker på frivillig basis och inte utgör en kriminell handling mot någon.

Det går att se vad moderaternas eget "geni", Per Schlingmann, vill göra. Han vill locka främlingsfientliga väljare från (sd), om det råder ingen tvekan. Vissa kanske går på det och väljer (m) i stället för (sd) i nästa val. Men om nu moderaterna ska anamma sverigedemokratisk politik för att hålla (sd) utanför riksdagen, vad är egentligen vunnet? Moderaterna är ett synnerligen förvirrat parti just nu. Att partisekreteraren kommer med ett så här galet förslag inför partiets "framtidskonvent" är ytterligare ett bevis för att människor med liberala värderingar bör hålla sig på behörigt avstånd. Hos (m) finns inget att hämta.

Andra bloggar med delade åsikter: Blogge, Svensson, Dick Erixon

1 kommentar:

Anonym sa...

as a half-immigrant to sweden I definitely dnt think this idea is racist. I dont think it is very well thought out though either.

I believe it very important to make immigrants aware of the laws, culture, and values of the country they are moving to. and that includes helping people to udnerstand what swedishness really is.