tisdag 25 november 2008

Den svenske tönten

Per Landin reflekterar lite över mansrollen i svensk TV i DN Kulturs Idé & Kritik (nu online). Jag blir själv lite konfunderad när jag tänker tillbaka på de manliga rikstöntarna och toffelhjältarna genom åren. Stig-Helmer och Papphammar är kanske de mest kända, men det finns en rad serier genom åren där fumliga män haft huvudroller.

Nu har vi dagens karaktärsbaserade TV-reklam där männen på ICA fånar sig för att charma någon ny kvinnlig anställd på ICA-affären. Därtill har vi Teliapappan som är så fumlig, menlös och osäker i varje enskild situation att det alltid blir fel på något sätt. Han dyker efter sonens dator men räddar modemet för det mobila bredbandet. Han lyckas släppa parabolantennen på grannens bil men skyller på dotterns pojkvän. Han har inte ens humor.

Per Landin berättar att han fick upp ögonen främst tack vare sina utländska besökare som reagerade kraftfullt mot den reklam som visades i svensk TV och som, ansåg de, hånade den svenske mannen. I deras hemländer hade de minsann slagit näven i bordet.

Men inte i Sverige. Här ska en man tåla "lite skämt". Inte bli ledsen eller kränkt. Det är kvinnornas jobb att bli det. Det är kvinnorna det är synd om, säger rådande konsensus (och vi vet ju alla hur viktigt det är med konsensus).

Jag brukar inte reflektera särskilt mycket över sådana här saker, eller helt enkelt inte bry mig, men för människor som kommer från andra länder och upplever Sverige med nya, fräscha ögon blir det tydligen väldigt uppenbart. Doris Lessing är en av många som har påpekat hur män behandlas illa i Sverige och att vi bara köper det utan att protestera.

Jag kommer ofta att tänka på hur män och kvinnor skildras nakna på film och TV, där blir det nämligen extra tydligt. En naken kvinna ser vi i romatiska kärleksscener. Det är ofta något fint på gång, något extra. Blottad byst betyder förestående kärlek, alternativt kvinnans lek med den otyglade mannens lust. En naken man är raka motsatsen. Det är fånigt och tramsigt. Något att skratta åt. "Titta, snoppen!" som Lena Endre säger i ett skrattanfall efter att låst ut Peter Dalle helnäck i den för övrigt geniala filmen Ogifta par.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sant så sant, detta land är fullt med hycklare.