tisdag 4 november 2008

Gamla FRA-lagen träder i kraft vid nyår

FRA-lagen, som den såg ut när riksdagen röstade ja i juni, kommer att införas från den 1 januari som planerat. De 15 tillägg som regeringen slutligen enades om, får vänta.

Orsaken är att lagen bara kompletteras. Den rivs inte upp och kommer alltså att träda i kraft som väntat innan förändringarna kan tillkomma. Lagar som har röstats igenom kan inte bara kastas bort. Förändringsförslagen ska läggas fram för riksdagen någon gång i vår, vilket alltså innebär att FRA kan arbeta ostört i flera månader i enlighet med en lag som en majoritet av riksdagens ledamöter i dag inte står bakom. Och naturligtvis inte svenska folket heller. 

Detta tog piratpartiets Christian Engström upp på Frihetsfrontens talarkväll med Camilla Lindberg (fp) i oktober och hon hade inget bra svar. Det är som det är. FRA får helt enkelt bryta mot Europakonventionen i några månader. 

Centerpartiet föreslår en historisk granskning av FRA:s verksamhet för att se om allt gått rätt till. Det är ett vettigt förslag. Men föga oväntat säger försvarsministern och sopan Sten Tolgfors nej. Det finns inget som säger att några felaktigheter begåtts, påstår Tolgfors. Han har verkligen inte många rätt, försvarsministern... 

Opassande bloggar också.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så vi har fram till nyår på oss att riva FRA??

Fram med hjulastarna , krypskyttarna, dynamexen och befolkningen..

Här ska skiten Rivas..

Maniffestation startat för att tillsammans med folket själva riva FRA.

Mvh Mike