onsdag 12 november 2008

Fåtaliga kufar eller pöbel - hur ska ni ha det?

Svenska Dagbladet har tydligen fått en del arga läsarreaktioner beträffande det stora motståndet mot piratjägarlagen IPRED inom bloggosfären. "Lyssna inte på pöbeln", har en uppretad läsare skrivit. 

Det råder tydligen vitt skilda uppfattningar om vad bloggosfären är och består av för människor. Folk i och kring regeringen anser att bloggosfären, bland annat i fallet med FRA, består av en liten klick kufiga män utan verklighetskontakt som inte har något bättre för sig än att läsa och såga lagförslag. Nu plötsligt blir vi kallade för pöbel (pöbel: nedsättande benämning på en folkmassa, oftast ur de lägre samhällsskikten). 

Pöbel för mig är en stor grupp människor som mer instinktivt/känslomässigt än analytiskt går till angrepp mot något. Det är pöbeln vi brukar se när människor frias i våldtäktsmål och folk "rasar" och kräver högre straff, hårdare batonger och ärtsoppa på torsdagar. 

Att bloggosfären till viss del består av briljanta skribenter och människor med stora kunskaper inom just ämnen som fildelning och immaterialrätt blundas det för. Bloggosfären för mig är inte Blondinbella. Men folk ser ju själva vad de vill se. Det blir allt svårare att förstå hur världen utanför uppfattar bloggosfären...

1 kommentar:

Anonym sa...

Så är det alltid..

Dom kloka ska alltid framställas som mindre värda.