onsdag 24 oktober 2007

"Nya Muf" vore en katastrof

Muf-ordföranden Niklas Wykman, en i många sammanhang rakryggad fyr, tycker att Moderata ungdomsförbundet har blivit irrelevant som ideologisk vakthund. Jag delar hans uppfattning. Men jag delar sannerligen inte analysen. Wykman menar att förbundet lider av "nyliberal trångsynthet". Det var visserligen länge sedan jag slutade som aktiv i Muf, jag ska därför inte försöka mig på att beskriva hur förbundet ser ut inifrån i dag. Men poängen med ett ungdomsförbund är att det ska fungera som en blåslampa i häcken på moderpartiet. Det är där Muf har misslyckats under lång tid och det har inte med någon nyliberal trångsynthet att göra utan tvärtom med att förbundet inte har vågat ta strid med partiet - i synnerhet inte sedan Reinfeldt började förvandlingen av moderaterna och denna strid verkligen blev viktig att ta. Visst har Muf klagat lite grand ibland, men särskilt mycket väsen har man inte gjort över Reinfeldts vänstersväng.

Självklart ska Muf stå upp för ungas villkor i samhället. Det är bra att Wykman säger sig vilja motarbeta att förbundet blir som SSU - en given språngbräda in i partipolitiken. Men förbundet bör inte bli tyst och fegt för den sakens skull. Wykmans lösning är tydligen att göra som moderpartiet - tona ned eller avskaffa alla radikala förslag för att kunna tilltala alla. Men Muf ska inte tilltala alla! Om förbundet tilltalar alla har man gjort något fel, om Muf gör den resan förlorar man sitt existensberättigande. Om Muf inte finns för att ständigt påminna partiet om dess ideologiska bas - och att vara ungt, argt och irriterande - riskerar förbundet att bli just denna språngbräda in i partipolitiken, en tyst samarbetspartner som inte vill reta moderpartiet och helst inte de politiska motståndarna heller.

Att ha en nyliberal grundsyn betyder inte att man inte kan möta människor i deras vardag - tvärtom. Muf ska vara visionärt och det förutsätter en viss radikalitet. Ung vänster lyckas vara radikalt utan att skämmas för det. Här är det inga som helst problem att vara kommunist, det är tvärtom en självklarhet trots att partiets ledare numera tar avstånd från begreppet. Detta är Ung vänsters roll, att driva på utifrån sin övertygelse och vision om ett bättre samhälle. Samma sak måste gälla Muf. Försöker man göra alla till lags blir man snabbt ointressant och det kan inte ligga i Moderata ungdomsförbundets intresse.

2 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Har Wykman blivit dum i huvudet? Han borde inte vara okunnig om det du skriver om hur ett ungdomsförbund borde fungera. Vi måste snarare tro att det finns något annat skäl bakom hans omsvängning. Han har kanske blivit påverkad av något väldigt övertygande argument.
/DNg

Hans Li Engnell sa...

Eller uppläxad av någon elak moderat? Ja, fan vet. Han har verkligen inte gett detta intryck in real life, snarare det motsatta. Därför är det extra förvånande.