fredag 5 oktober 2007

Alternativ verklighet

Vänsterpartiet har presenterat sin skuggbudget och därmed klargjort skillnaderna till regeringens politik. Det är i sanning inte bara en alternativ budget utan en alternativ verklighet som vänstern presenterar.

Vi har hört det förr och valnederlaget har inte fått vänsterpartiet att tänka om:

150 000 nya jobb i offentlig sektor till 2010

Återinförd fastighetsskatt

Återinförd förmögenhetsskatt

Avskaffat jobbskatteavdrag

Lagstiftad rätt till heltid

Det är svårt att förstå vilken verklighet vänsterpartisterna vandrar omkring i. Förutom att återställa de impopulära skatter som alliansen avskaffat vill vänstern alltså höja skatten för alla, inklusive alla låginkomsttagare med små marginaler. Till att börja med. Vänsterpartiet har tidigare varit tydliga med att de inte utesluter ytterligare skattehöjningar efter en eventuell valseger.

Sossarna däremot satsar på pensionärerna. Det kan visa sig vara en vettig strategi med tanke på att det stora antalet pensionärer i Sverige, som inte har fått del i skattesänkningarna på samma sätt, kommer att växa radikalt framöver. I övrigt är socialdemokraterna vaga. De vill ha ”rättvisare skatter”, men verkar inte våga gå lika långt i återställarivern som vänsterpartiet. Det finns dessutom tydliga meningsskiljaktigheter mellan partierna. Vänsterpartiets stora löfte om 150 000 nya jobb i offentlig sektor framfördes innan förra valet men fick aldrig något gehör hos det dåvarande regeringspartiet. Inget tyder på att socialdemokraterna skulle våga avskaffa alliansens mest omtyckta åtgärd – jobbskatteavdraget – för att gå vänstern till mötes i detta vanvettiga förslag. Och när det gäller skolan svävar oppositionen fortfarande omkring utan att veta var den ska landa. Vänsterpartiet vill som bekant avskaffa betygen helt och hållet, miljöpartiet ligger närmare alliansen än de röda i friskolefrågor och socialdemokraterna har fullt sjå att försöka anpassa sin skolpolitik till den populära Björklundska verkligheten.

Det finns inte mycket i oppositionens alternativa verklighet som kan skrämma regeringen just nu.

Inga kommentarer: