tisdag 30 oktober 2007

Big is beautiful

Jag vet inte om det gäller svenskar i allmänhet, men stockholmare är i alla fall särdeles känsliga för förändringar. Allt ska vara som det alltid har varit. Därför har man i Svenska Dagbladet kunnat läsa (ej online) hur en dam protesterar högljutt mot den tänkta galleria som kommer att byggas vid Odenplan i samband med Citybanan 2013. Jag gillar gallerior och skulle väldigt gärna ha en Västermalmsgalleria nära till hands. Men den här damen är bekymrad eftersom det skulle innebära att några träd plockas bort - hur ska hon då kunna njuta av de vackra löven?

Det värsta är att sådana här inskränkta invändningar inte är direkt ovanliga. Det protesteras alltid när det ska byggas något nytt i Stockholm, oavsett om det handlar om underjord eller om höga byggnader. För höga byggnader förstör stadsbilden! Nu planeras en rad höga byggnader i Stockholmsområdet, vilket är positivt. Stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund menar att det ska röra sig om höga hus med hög arkitektonisk kvalitet som tillför platsen något, och det låter såklart väldigt sunt. Han lär dock få börja förbereda sig på alla protester som dessa byggnationer kommer att orsaka.

Jag tillhör dem som anser att stora, häftiga byggnader hör till varje större stad som vill synas. Stockholm kan aldrig bli ett nytt Beijing eller Dubai, men det går att utveckla den här staden mycket mer än vad trångsynta politiker och trädkramande kärringar har velat under alla år.

Kvällsgodis för arkitekten:

Burj el-Arab, sjustjärnigt hotell i Dubai.

Jin mao-tornet i Shanghai.

Nya operahuset, "ägget", i Beijing.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet.
Och så rätt så rätt.