tisdag 23 oktober 2007

Nu glömde ni att tänka igen...

OK, det här är snurrigt. Men man har ju lärt sig vid det här laget att inte bli förvånad över korkade borgerliga utspel. Borgerliga skattepolitiker, med bland andra moderaten Lennart Hedquist, vill höja skatten på sprit. Skälet är följande: EU-kommissionen gillar inte att Sverige har olika beskattning på vin och öl. Därför kommer Sverige att sänka skatten på vin och höja den på öl. Höjningen av ölskatten väntas medföra ytterligare ökad smuggling varför tullen vill ha mer resurser. För att finansiera detta diskuterar skatteutskottet nu att höja skatten på sprit.

Kristdemokraterna är säkert glada som barn över detta förslag. Men hur kan moderaterna, som så ofta krävt sänkta alkoholskatter, vara så infantilt korkade? Höjd ölskatt = ökad smuggling. Ökad smuggling = krav på mer resurser till tullen. Ökade resurser = kräver höjd spritskatt. Höjd spritskatt = ökad smuggling.

Hur tänkte ni här, egentligen...?

1 kommentar:

Anonym sa...

Utjämningen mellan öl och vinskatter är väl bara naturligt, och väl också önskvärt eftersom öl fylleri skapar mycket större problem än vin fylleri.
Att ölskatten så kan skapa ökad import i varje fall i gränsområdena är väl bara naturligt, men det mesta är ju inte smuggling.
Sedan kommer ju problemet att man inte får ge tullen mer pengar utan att dessa pengar tas in utöver den nuvarande budgeten. Det finns inget förslag, men man talar om olika lösningsmöjligheter.
Att så en av de mer notoriska Socialistreportraran med hjälp av en totalt missvisande rubrik får dem som inte orkar eller kan läsa artikeln att tro att regeringen kommer att höja alkoholskatten är bara en näst intill kriminell vänstervinkling av en politisk artikel på nyhetsplats.
Svenska folket orkar snart inte mer av denna missinformations kaskad från vänsterjournalister.