söndag 25 september 2016

Gå inte i Löfvens fälla


Under lördagen lämnade Socialdemokraternas nyvalda partisekreterare ett besked som kommer sätta ny fart på spekulationerna om framtida regeringskonstellationer.

Beskedet är att Socialdemokraterna går till val ensamt utan Miljöpartiet 2018. Detta är egentligen inte så uppseendeväckande - partierna gick till val ett och ett även 2014 trots att det var underförstått att de avsåg att bilda regering tillsammans (den ende som inte hade förstått det var Jonas Sjöstedt).

Då kallade Löfven MP för "en naturlig samarbetspartner". Nu heter det att ett rödgrönt samarbete är "väldigt bra för svensk politik" men att S "gärna ser[r] mer av samarbete i politiken." Detta tillägg är ingen ogenomtänkt floskel.

Det är tydligt att Stefan Löfven inte vill binda sig till MP inför nästa val. Hans mål är att splittra Alliansen och att sitta kvar med stöd av Liberalerna och Centerpartiet. En vänster-mitten-regering eller en rödgrön regering med aktivt stöd av L och C. Detta kan underlättas av om ett av allianspartierna åker ur riksdagen, vilket inte kan uteslutas i fallet Kristdemokraterna.

Det är lätt att förstå varför Löfven gör så här. Om Alliansen förblir intakt och dessutom tar över med stöd av Sverigedemokraterna är Socialdemokraternas chanser att ta tillbaka regeringsmakten starkt begränsade för överskådlig tid. Majoriteten av svensk väljarkår är ickesocialistisk. S är inte längre ett 40-procentsparti, även om dess självbild är kvar i gamla goda tider.

Skälet till att S gör ett uttalande om hur de tänker går till val redan två år före valet är sannolikt att öka pressen på allianspartierna. Under de senaste månaderna har Löfven utstuderat pressat alliansledarna på frågan om hur de tänker förhålla sig till SD efter nästa val när, som det verkar, inget av de traditionella blocken har samlat en majoritet.

I lördagsintervjun var KD:s partisekreterare Acko Anckarberg Johansson senast i raden att hävda att Alliansen inte kommer regera med stöd av Jimmie Åkesson. Bekymret för Annie Lööf, Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra är att de inte går i takt med sina egna väljare.

Mest positiva till ett SD-samarbete är M-väljarna - två tredjedelar av moderaterna vill att partiet ska göra upp med SD i frågor där partierna har samma åsikt. Men till och med i Centerpartiet, som vill se sig som SD:s motpol, är stödet stort - i Ipsosmätningen stöder nästan hälften av centerpartisterna tanken på någon sorts samarbete med SD, vilket måste ha fått Annie Lööf att sätta den ekologiska kvargen i halsen.

Alliansen bör undvika att gå i Löfvens fälla. Hans mål är att splittra borgerligheten och hans vapen för att göra det heter SD. Om L och C faller för denna taktik säkrar de därigenom ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav för överskådlig tid framöver.

Det finns ett parti som kan vara nöjt med en sådan utveckling, och det är Socialdemokraterna.

Tidigare bloggat:
Läggmatch

30 kommentarer:

Anonym sa...

Att M valde Anna Kinberg Batra till partiledare är nog för att inte samarbeta med SD.

Jag förstår inte varför Alliansen inte samarbetar med ett nationellt populistiskt parti.

Tror Alliansen att Sverigedemokraterna är ohyggliga och ska skicka ut merparten av invandrarna?

Snarare tror jag att Alliansen och övriga partier i riksdagen ska vara tacksamma att det är ett populistiskt mittenparti som kommit fram. Det hade faktiskt kunnat vara ett parti med en tydligare prägel av att bevara Sverige för svenskarna som kommit fram.

Snarare är min åsikt att SD skulle bekämpa ett parti med tydligare prägel av detsamma.

Förstår inte varför Alliansen eller övriga partier i riksdagen skakar tass med Jimmie, vad tror de alla högerkonservativa traditionalister ska samlas? Hos Annie Lööf i Centern?

Riksdagspartierna, förutom SD, förstår inte vilka motsättningar som kan komma och att de har en möjlighet att samarbeta med ett populistiskt mittenparti, vilket är SD.

Ta chansen medan den ännu finns, om några år kan något betydligt mer radikalt vänta!

Magne

Anonym sa...

Han kommer lyckas, alla allianspartier förutom (m) är öppna för att bli officiella lydpartier åt sosseriet. Partiledarna behöver inte bry sig om de s k väljarna tycker. Partierna är skattefinansierade till 97% och t ex fru Lööf kan skita högaktningsfullt i sina väljare. Sosseriet och Löfven kommer med största sannolikhet gå mot ett långt maktinnehav (10-12år) fr o m 2014. Tidigast 2026 kan regeringsskifte komma.

Anonym sa...

Det är ju inte så att liberalerna sitter säkert i sadeln direkt.Både svikande väljarstöd och interna uppgörelser gagnar knappast ett parti(se bara på miljömupparna).
Det är inte osannolikt att både KD, MP och L ramlar under spärren.
Borgerliga väljares procentuella preferenser enligt Ipsos/DN skulle kunna leda till ett tapp
till SD ju närmare valet vi kommer.Partitaktikerna överskattar helt enkelt borgerliga väljares lust att ha en Löfven sittandes en period till.Då, om inte förr, börjar det nog räknas frenetiskt?

Anonym sa...

25 september 2016 10:38:

God analys.

C och FP har inte mycket att förlora på ett samarbete med S. Det kan trygga lönen i 20 år framåt. Tror Jan Björklund, Annie samt deras partianställda ser det som väldigt lockande.

KD och M har för mycket att förlora på ett samarbete med S. Tror de skulle rasa för mycket i opinionen. I alla fall M. KD kanske ser framtida lön + pension i och med ett samarbete med S samtidigt som de inte förlorar i opinionen.

Magne

Anonym sa...

Bra analys, men jag saknar en analys som beskriver (s) som det femte allianspartiet. En sådan lösning skulle i de flesta avseenden bli långsiktigt värdefull för Sverige. Dock ej vad gäller pimpandet av personliga CVn för politiker. En fempartiallians skulle lämna extremisterna ensamma på var sin kant!

Anonym sa...

Många gamla sanningar och heliga korn som får ta stryk nu.
Exempelvis skriver DN om "unga ensamkommande" som attackeras av huliganer som är klädda i svart.Kopplingar ska finnas till huliganfirmor.Ja,och så är de klädda i svart.Ett signalemente i tiden kan man drista sig till att skriva.Ju diffusare desto bättre signalemente.Om nu inte tankarna ska gå till Mussolinis svartskjortor?
Man kan konstatera att man varje fall har droppat "ensamkommande flyktingbarn" när det handar om marockanerna i Stockholm.Innan dagen är över kommer samtliga avkrävas avståndstaganden från svartklädda huliganer.Precis som samtliga tog avstånd från Putins ryska spion-desinformatörer igår.
War by proxy som det heter.Någon tror säkert att det handlar om svartklädda huliganer eller ryska spion-desinformatörer? Det gör det inte.Det handlar om positioneringar inför val-kriget.Den här gången är det krig som gäller.Fiendens fiende, terror, bakhåll och allt det där.AKB ska krävas på svar om samarbetet med SD nu när det visat sig att S inte fick det.Alliansens småpartier ska bli S stödtrupper om man droppar MP.Och tvärtom på hubot-talk.Ska Löfven samarbeta med FI och S?
Lite som när de "ensamkommande flyktingbarnen" från Marocko blir attackerade av huliganerna.Som är svartklädda..

Hans Li Engnell sa...

,jag saknar en analys som beskriver (s) som det femte allianspartiet.,

Ett slags tysk lösning, alltså. Det tror jag emellertid inte att Socialdemokraterna är ett dugg intresserade av. De hellre i opposition än att liera sig med "fienden" på fiendens villkor.

Anonym sa...

Men ifall Socialdemokraternas 35 000 asylsökande + lika många anhöriginvandrare stoppas pga. ett för stort SD kommer de väl de göra allt för att få fortsatt mandat? Samarbeta med vilka som helst som kan fortsätta ta in invandrare från tredje världen. Ju svårare att integrera dem, desto bättre anser Socialdemokraterna. Moderaterna längtar också att återgå till Reinfeldts period med 80 000 invandrare per år från tredje världen. Det var hållbart, men 160 000 2015 var alldeles för mycket, det vet ju Kinberg Batra.

Jag tror hela bunten (de sju partierna) kommer samarbeta och göra allt för att åtminstone få 35 000 asylsökande per år från jordens mest underutvecklade länder. Ifall SD skulle stoppa det är jag säker på att Löfven, Batra, Lööf eller Björklund skulle samarbeta på vilka villkor som helst. Staten skulle kunna bli socialistisk som Björklund verkligen inte vill, men ifall 80 000 invandrare från Somalia, Eritrea, Kongo, Zimbabwe och Afghanistan inte kommer efter valet 2018 så kommer nog Björklund och Kinberg Batra löpa amock.

Vem ska betala svennes sjukvård och omsorg? Vi kommer höra alla framgångsrika floskler, Ullenhag kommer återvända till Liberalerna men nu ännu mera utåtagerande.

Tror någon att de sju partierna som vurmar invandring från civilisationer så långt från vår att de utan motstånd kommer ge upp? De kommer kämpa mot SD som vill bevara nationell gemenskap och ett samhälle där det råder fred. Socialdemokraterna kommer kunna tänka sig att ge Liberalerna utrymme också.

35 000 per år är minimum från Socialdemokraterna och Alliansen tror jag 2018 inte kommer vika en tum på att 80 000 asylsökande ska tas emot i Sverige från nämnda länder.

De 7 partierna kommer inte låta SD stoppa deras storslagna planer på att få in invandrare från nämnda platser. Samarbeta ifall man måste, det är ett lågt pris att betala när man tänker på vad som står på spel, nämligen 35 000 asylsökande för Socialdemokraterna och 80 000 asylsökande för Alliansen. Vi har också anhöriginvandringen som de 7 partierna inte vill riskera att gå miste om.

Magne

Anonym sa...

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är ute och låtsas som om han har koll på läget igen.
Lite gulligt tycker jag.
Att S fortfarande låtsas som om man är det statsbärande partiet menar jag.

Utlandssvensk sa...


Löfven får väl sägas ha varit en mycket framgångsrik taktiker. DÖ var, från hans perspektiv, ett lysande utfall.

Möjligen har Hans helt rätt i sitt resonemang här och i så fall finns det väl även nu goda möjligheter för S att lyckas. C hör uppenbarligen inte hemma i någon Allians och L är i grunden minst lika asylextremistiska som MP. För båda dessa partier kan ett samarbete med S vara närmast nödvändigt för att hålla samman partierna. När M nu öppet erkänner (20 år för sent, men ändå...) att vi i praktiken inte har några som helst skyldigheter pga. "internationella konventioner"och dessutom ställer krav på direktavvisning vid gränsen, är det knappast möjligt att få till ett samarbete om inte M helt ändrar uppfattning, vilket för all del inte kan uteslutas.

Men man kan också se det som att Löfven manövrerar de övriga partierna mot en mer kraftfull "DÖ 2.0". Det opinionsinstitut som var i särklass bäst på att förutsäga SDs resultat både 2010 och 2014, nämligen Sentio, visar stadigt SD som största parti och enligt deras senaste mätning (8-13 Sept) ligger SD kring 25% och M och S båda kring 21%. Vidare ligger MP, L och KD alla i farozonen för att åka ut. Med all sannolikhet reflekterar dessa siffror verkligheten och partierna vet detta eftersom de även gör egna undersökningar och inser att t.ex SIFO endast är ren propaganda.

Så Löfven och övriga ledare för sjuklövern vet, att ett fritt val 2018 innebär armageddon för dem. AKB har varit väldigt klar med att hon vill han någon form av DÖ 2.0 och i princip alla de övriga allianspartierna samt MP lever nu med kniven nära strupen om det blir ett fritt val 2018. Läget är således utmärkt för Lövfen att tvinga fram någon form av samarbete som exkluderar SD från valet.

Så min tolkning av Löfvens utspel är mer att han markerar att om övriga sjuklövern inte vill spela med i DÖ 2.0 så kommer det att bli ett val utan block, vilket kommer att utplåna småpartierna. Alla utom V löper då en verklig risk att åka ut.

Inom S finns det en väldigt stark opinion för att återgå till en "generös" immigrationspolitik så snart det går:

"Enligt SVT:s undersökning vill närmare 70 procent av de S-märkta kommunpolitikerna ha tillbaka en mer generös flyktingpolitik."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-politiker-vill-ha-tillbaka-en-generosare-flyktingpolitik

Löfven kan då erbjuda C, L och möjligen även MP ett samarbete där han utlovar en återgång till slappare asylregler samt att han hjälper dem att stanna i riksdagen, mot att dessa partier går med på att göra vad som krävs för att stoppa SD från att deltaga i valet 2018. Detta borde vara väldigt attraktivt för alla parter. M lär knappast heller sätta sig på tvären mot åtgärder som eliminerar SD.

Exakt hur de ska få bort SD är svårt att gissa, men det vore absolut inte svårt om sjuklövern är rimligt eniga. Att Eliasson sitter kvar med öppet stöd från regeringen tror jag är en stark indikation på att polis och åklagare kan komma att spela en betydelsefull roll.

Anonym sa...

@Utlandssvensk 25 september 2016 15:12

Intressant,men det finns varken tillräckligt med poliser eller soldater för ditt scenario.

Anonym sa...

Problemformuleringen är alltid satt till vänster i Sverige.

Löfven kan på sedvanligt S-manér säga en sak och göra en annan och komma undan med det. Löfven (som själv snart lånat hela Sd:s migrationspolitik) kan lugnt utgå ifrån att medierna låter honom flytta över både fokus och Åkesson i knäet på alliansen. Dvs i knäet på "borgarna" den "onda sidan" journalisternas favoritnarrativ.

Anar att de är så valrörelsen kommer se ut. En tafflig opinion i försvarsställning (och som ställer upp på premisserna) samtidigt som blickarna riktas bort från Löfvens egna vandel.

Anonym sa...

PS. Vad har Åkesson gjort med tänderna..?

http://i790.photobucket.com/albums/yy182/JustJ46671/2plus2/matt-dillon-something-about-mary-horse-teeth.jpg

Anonym sa...

Ett slags tysk lösning, alltså. Det tror jag emellertid inte att Socialdemokraterna är ett dugg intresserade av. De hellre i opposition än att liera sig med "fienden" på fiendens villkor.

Jag tror mer på en beprövad "svensk lösning" i form av en samlingsregering under kris- och krigstid. Frågan är om inte Sveriges situation är så katastrofal att det kan jämföras med t ex världskrigen. Man kunde t o m hävda att den är värre: Vi har de facto förlorat kontrollen över stora delar av landet - i städer och förorter pågår det regelrätta strider, och i Norrland vet vi inte ens vad som händer eftersom det inte finns någon polis alls där.

Vi har tiotusentals människor som uppehåller sig olovligen i landet, och tiotusentals som har fått rätt att vistas här trots att vi inte har en aning om vilka de är. Vi har kriminella "barn" i övre medelåldern som inte kan åtalas, inte kan omhändertas och inte kan avvisas.

Därtill har vi ett tullverk och en poliskår som är rädda för att ingripa, då de kriminella kan bli provocerade. Och så har vi kommuner som skänker bort andra kommuners pengar till dessa "papperslösa".

Vill man styra upp det här, så kommer det att krävas åtgärder som knappast kan fattas av någon annan än en samlingsregering.

Anonym sa...

Huvudsaken är väl att tullen till slut får rätt att beslagta handgranater när det äntligen är utrett och remissfärdigt någonstans på 2020-talet?
Fram tills dess är det tillåtet med innehav för eget bruk..

Anonym sa...

Jag vill inte heller att SD ska samarbeta med M, C eller L. Hoppas enbart på en koalition med SD och KD.

Ifall SD ger vika och samarbetar med M, C eller L har vi falskspel. SD förtjänar bättre än att samarbeta med sådana skrupelfria och omdömeslösa svin. Hoppas valet 2018 blir en rejäl genomkörare och att SD vägrar samarbeta med partier som inte är anständiga.

Magne

Anonym sa...

Stänger sjuklövern ute SD efter nästa val så finns det goda möjligheter att de kommer att få egen majoritet 2022, eftersom de är det enda oppositionspartiet. Hur länge ska förresten Moderaternas väljare tillåta att socialistiska budgetar fortsatt röstas igenom?

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 15.51,

"Intressant,men det finns varken tillräckligt med poliser eller soldater för ditt scenario."

Som jag ser saken är både sammansättningen och storleken på den svenska polisen sådan att den är närmast meningslös som motmedel till vad de breda folklagren utan tvekan upplever som det stora och akuta problemet, dvs invandrarrelaterat våld. Det är en feminiserad och värdegrundsmarinerad organisation, inte minst vad gäller cheferna och det är helt uteslutet att de ska sätta hårt mot hårt när de konfronteras med invandrargäng.

Däremot är denna styrka extremt lämpad och kapabel att jaga "rasister" och "hatare". De skulle göra detta helt utan att tveka om de fick grönt ljus från ledningen. Vidare gäller att det skulle bli noll motreaktioner. Om man t.ex åtalande redaktionen för Avpixlat, skulle ingen lyfta ett finger till deras försvar. Tvärtom skulle många som på senaste året försiktigt har börjat att dra upp den knutna näven ur byxfickan snabbt stoppa tillbaka den.

Vidare gäller att SD är ett extremt grunt parti, dvs. det finns nästan inget djup vad gäller kompetenta personer. Plockar man bort 10-20 personer ur ledningen blir partiet helt förlamat. Det vore inte det minsta svårt att göra detta med hjälp av den befintliga HMF lagen och någon politiserad åklagare (vilket det finns gott om). I Holland åtalade man Wilders utan några meningsfyllda reaktioner och svenskarna är långt mer kuvade än holländarna.

Att Svenne Banan skulle ställa sig upp och våldsamt protestera mot något liknande är enbart fantasier. Det skulle garanterat inte ske. Istället skulle de flesta tystna. Sannolikt skulle det bli ett lågt valdeltagande och många blankröster 2018, men det struntar väl sjuklövern i? Sen kanske det över tiden skulle bli några väpnade nationalistgrupper, när de väl inser att den demokratiska vägen är helt stängd. Men de blir då bara en del av det öppna sönderfall som nästan säkert lär infinna sig inom 5-10 år. Ledningen för dagens sjuklöver kommer nog att ha satt sig i säkerhet innan dess.....

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"SD förtjänar bättre än att samarbeta med sådana skrupelfria och omdömeslösa svin."

Visst sympatiserar jag med detta, med KD är inte ett dugg bättre än övriga 7K. Svin och brottslingar är de hela bunten.

Men SD har hela vägen haft en väldigt realpolitisk inriktning, dvs. de är endast intresserade av vad som kan uppnås i praktiken. Om M erbjuder sig att verkligen stå för vad de nu hävdar är deras immigrationspolitiska linje, skulle SD direkt göra upp med dem. Men detta gäller inte bara efter valet 2018, utan även nu. Om M verkligen ville förverkliga sin politik, borde de helt uppenbarligen omedelbart söka samarbete med SD. Att så inte sker, är en stark indikation på att ABK talar med kluven tunga. Vad hon verkligen vill kan man spekulera kring, men helt klart är att detta INTE inkluderar en implementering av den migrationspolitik man påstår sig företräda. Om man litar på vad hon säger är man bortom naiv, man är i praktiken hjärndöd.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 16.02

"Frågan är om inte Sveriges situation är så katastrofal att det kan jämföras med t ex världskrigen. Man kunde t o m hävda att den är värre"

Det är klart att läget är värre! Under WW2 fanns det en risk för en invasion, nu har invasionen redan ägt rum. Vidare fanns det knappast någon risk för att svenskarna skulle utplånas som folk, även om tyskarna hade invaderat. Nu är däremot denna risk högst påtaglig.

Vad gäller judarna är utfallet nu ungefär det samma som det var i Danmark under ockupationen, dvs. de måste lämna landet. För stora delar av den infödda befolkningen i övrig är dock läget nu i Sverige mycket, mycket värre än vad som drabbade våra Nordiska grannländer under tyskarna. Detta gäller inte minst kvinnorna.

"Jag tror mer på en beprövad "svensk lösning" i form av en samlingsregering under kris- och krigstid."

Det är mycket möjligt att vi ser något liknande, t.ex S+M. Men några åtgärder för att åtgärda problemen lär det inte bli. En sådan samlingsregering kommer endast att vara inriktad på politikernas egna överlevnad och deras möjligheter att berika sig innan de lämnar landet.

Anonym sa...

@Utlandssvensk
25 september 2016 17:45
Jag tror inte heller man ska fokusera för mycket på SD.Men det dyker upp svartklädda huliganer enligt beskrivning ovan.Så särskilt mycket krävs nog inte för att mer hårdhudade kan tänka sig att beväpna sig om spelreglerna förändras.På det sättet fyller det åtskilligt beskedligare SD en roll för den s.k sjuklövern som någon annan annars skulle besätta.

Anonym sa...

Så vad ska Ygeman säga den här gången?
Att det här är allvarligt och att det är viktigt att polisen griper de skyldiga?
Polisen själva säger som vanligt att ingen är gripen.

Anonym sa...

Hehehe, den helt värdelösa svenska polisen beskriver du utmärkt. De enda som har någon respekt är för polisen är etniska svenskar och de är de enda polisen vågar ingripa mot. Titta bara hur snabbt de springer och gömmer sig som flyende kaniner när invällargängen sättter ner foten. Har folk inte fattat att de är så jävla rädda att det är därför de aldrig griper någon vid bil, skolbränder, stenkastning.
Vänta bara tills när de första eldöverfallen kommer mot den feminiserade struntliberala polisen, de kommer ge upp på direkt.

Anonym sa...

Så vad ska Ygeman säga den här gången?
Att det här är allvarligt och att det är viktigt att polisen griper de skyldiga?
Polisen själva säger som vanligt att ingen är gripen.


Fast när de väl griper någon så heter det alltid att vederbörande är "känd av polisen". De har kanske en handfull lagom farliga kriminella som de griper då och då i rent PR-syfte.

Anonym sa...

Har aldrig riktigt fattat var trösten skulle ligga i att förövaren är "känd av polisen".
I mina öron låter det mest som vi visste han var ett problem men gjorde ingenting åt det..
På exakt vilket sätt är det bra?

Anonym sa...

|Har aldrig riktigt fattat var trösten skulle ligga i att förövaren är "känd av polisen".
I mina öron låter det mest som vi visste han var ett problem men gjorde ingenting åt det..
På exakt vilket sätt är det bra


Den naturliga följdfrågan, som jag gärna skulle se ställas av våra nyhetsredaktioner varje gång de återger det yttrandet, är huruvida vederbörande även är känd av kriminalvården.

Anonym sa...

Journalisterna som vet..
Det är dags för en ny vapenamnesti...igen.
Annars måste Ygeman och Eliasson sätta fast förövarna?
http://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/dags-for-nasta-vapenamnesti/

Anonym sa...

@ Utlandssvensk:

"Om M erbjuder sig att verkligen stå för vad de nu hävdar är deras immigrationspolitiska linje, skulle SD direkt göra upp med dem."

Det jag vänder mig emot är att SD bara öppnar famnen utan att kasta kritik tillbaks. Vem öppnar sitt hem för galningar och samarbetar med dem utan att först tilltala dem på skarpen? SD borde meddela AKB att de samarbetar men de behöver först veta att de är anständiga och inte vänder kappan efter vinden och förklara vilka dårar de egentligen är (kan väl undvikas ifall M inte smutskastar SD), eller helt samarbeta med KD och bilda en minoritetsregering på kanske 35 % av väljarkåren ifall nu SD får 30 % i valet 2018.

Magne

Anonym sa...

Det är dags för en ny vapenamnesti...igen.
Annars måste Ygeman och Eliasson sätta fast förövarna?


Ja, men varför inte? Självbetjäning fungerar ju i andra branscher, så varför inte hos polisen?

Påföljden vid en amnesti skiljer sig dessutom endast marginellt från den som utdöms efter utredning och domstolsförhandling, så här finns pengar och tid att "spara". Inte för att polisen kommer att kosta mindre eller göra mer, men det skulle stärka Eliassons image.

Anonym sa...

Hej.

Är de borgerliga partiledarna smarta nog för att göra detsamma?

"Stefan Löfven, tänker du regera med passivt stöd av SD?" (Eller V respektive Mp.)
"[S-politiker], hur mycket räknar ni med SD:s stöd i [förslaget]?"
"Kan finansministern berätta exakt vilka budgetposter och summor som justerats i samråd med V?"

Är det egentligen svårare än så?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare