onsdag 28 september 2016

Krig, kampanjer och journalistik


För ett år sedan drev DN en kampanj för att svenskarna skulle öppna sina hjärtan. På uppslag efter uppslag efter uppslag skrev de om migranter på väg till Europa och Sverige. Personliga öden. Ingen analys. Jag fick nog och sade upp prenumerationen.

Sedan kom den 24 november, den stora Vändningen och i dag ser debatten annorlunda ut. Till och med DN:s ledarsida har skärpt tonen något.

I en kort text berättar Peter Wolodarski om nya reportage som DN publicerar så här ett år senare. Det återstår att se om de blir lika kampanjartade som fjolårets flyktingserie eller om tidningen nöjer sig med att visa vidriga bilder på lemlästade barn den här gången. Skälet till att jag undrar är att Wolodarski avslutar sin text så här:
I dag berättar vi vad som pågår i Syrien. Vi gör det genom att visa många, mycket starka bilder. Nästa gång flyktingfrågan kommer på tal, tänk på dessa bilder. Det är inte några arkivfoton från 1900-talet.
Wolodarski vill uppenbarligen att vi ska tänka på sönderslitna barn när vi funderar över migrantkrisen, bostadsbristen, mottagningskapaciteten, segregationen och krisen i välfärdssektorn. Jag tror inte att det är med känslor och ömkan som vi fattar de mest rationella och långsiktigt hållbara besluten. Det krävs mer hjärna och mindre hjärta i svensk politik, för att uttrycka det lite krasst.

Tidningar och TV ska självfallet visa bilder från verkligheten. När det rapporteras från krig betyder det bilder på döda och skadade, även barn. Ty det är så verkligheten ser ut i krig. Det helvete som människor, såväl stridande som civila, genomgår i en krigssituation som den i Syrien går inte att förstå på djupet för den som inte haft samma erfarenhet. Hur många bilder som än visas.

Efter att ha läst ett otal ögonvittnesskildringar och böcker skrivna av stridande från andra världskriget, där det omänskliga helvetet beskrivs en del av vardagen, har jag åtminstone kommit så långt att jag förstår att jag inte förstår.

Däremot får rapporteringen inte bli sensationell eller kampanjartad. Det är här jag befarar att DN har fel syfte med sin rapportering.

Fjolårshöstens kampanj visade DN från sin sämsta sida. Tiden får utvisa hur det går den här gången.

33 kommentarer:

Lars Åhlin sa...

Varför ägnar sig alla media numera åt journalistik ägnad att väcka känslor istället för att ge kunskap? Det gäller alla dagstidningar, men i ännu högre grad SVT:s nyhetsprogram. I inslag efter inslag intervjuas de som drabbats av en krigshändelse eller (upplevd) orättvisa. Men aldrig att man försöker analysera vad som lett fram till det inträffade, mer än på det allra ytligaste sätt.

Vad gäller Syrien är den stora frågan rimligen hur fred skall skapas, vilket för omvärlden (USA, Ryssland, Saudiarabien, Iran, Gulfstaterna, EU) kokar ned till att skapa ett fungerande våldsmonopol med någotsåhär rimlig rättssäkerhet och humanism. Västvärlden tycks fortfarande tänka sig att en demokratisk opposition, med FSA som väpnad styrka, skulle kunna ta makten. Men vilken trovärdighet finns i detta - den demokratiska oppositionen tycks bestå av enskilda exilsyrier utan något som helst inflytande på marken i Syrien. Det massmedia borde diskutera är hur världssamfundet skall agera i detta läge. Vi har

Anonym sa...

Emotionell inkontinens hos DN.

Wolodarski konstaterar närmast på en gymnasists nivå att det inte är trevligt med krig.

Nähä?

Ingen brukar påstå att det är trevligt med krig så hans statement är lika intressant som att trevligt väder är bättre än otrevligt väder. Jaha?

MENA är en mosaik av intressen och har så varit i evärdeliga tider. Läste Aron Lunds bok 'Vägen till Damaskus' för några år sedan och intrycket var att detta är fullständigt omöjligt att på någorlunda kort sikt bringa ordning i.

Stamkultur i kombination med enormt stora - av den vite mannen konstruerade - 'länder' är en omöjlighet. När det bara finns ett förarsäte i 'landet' så kommer naturligtvis stammarna att kriga om detta förarsäte då de inte vill domineras av någon annan stam. On top av eländet så försvarar den vite mannen nästan alltid de konstgjorda statsbildningarna och kommer därför definitionsmässigt i motsatsförhållande till folkflertalet. Fullständigt olösligt.

Antingen låter man en despot styra och han håller ett stenhårt styre som inte låter någon annan stam sticka upp eller så låter vi MENA falla i bitar och göra en ordentlig Alt Ctrl Delete på alltihopa. Utan den vite mannens medverkan.

Wolodarskis gråtande tillför absolut ingenting utan är bara ett poserande av en ständigt inkännande person. Ointressant och föga intellektuellt.

Anonym sa...

Det har gått så långt att inte ens journalisterna själva klarar värdegrunden längre.
Då heter det att man "normaliserar" så att man kan hatas.
Sedan finns det en och annan som insett att vinden vänt och stillsamt försöker ompositionera sig inför framtiden.Skräcken för att stå utan jobb i framtiden övervinner det goda samvetet.
Igen.

SVT/SR:s dilemma
http://www.gp.se/nyheter/debatt/journalistiken-offras-på-medias-mångkulturella-altare-1.3821993

Åsa Linderborgs dilemma:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article23605271.ab

Anonym sa...

Jan Helins (och därmed SVT:s dilemma?)
http://www.dn.se/kultur-noje/jan-helin-kritikerna-har-ratt-om-svt-och-nya-tider/

Anonym sa...

Jag tror helt klart det är orsakat av den postmoderna identitetspolitiken. Verkligheten blev "verkligheten" -inte helt ogrundat på en teoretisk nivå. Resultatet i praktiken blev dock förödande: när väl alla perspektiv blev "lika goda"-öppnades dörren för kulturmarxisterna (genus, kön mm) som fick sätta dagordningen. Det är viktigt att förstå grunden för detta. En springande punkt är enligt den postmoderna Erfarenheten, att teoretiska resonemang INTE speglar verkliga förhållanden utan SKAPAR dem. Därmed sluts blir 1984-nyspråket inte bara ett inslag utan ett imperativ för kulturmarxisterna. Hur man beskriver saker skapar verkligheten. Nu öppnades alltså möjligheten att i god stalinisk anda ljuga och vinkla så att "rätt verklighet" skapas ("reproduceras").

Anonym sa...

Nu fattas det bara att SvT intervjuar Jan Milld. Den gamle räven Jan Tullberg har redan haft TV-tid. Sanandaji får också utrymme på SvT. SvT börjar verkligen dra på sig dissidenter i högre takt.

Magne

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Nu fattas det bara att SvT intervjuar Jan Milld."

Det skulle jag vilja se! Jan Milld är en tvättäkta svensk hjälte och var utsatt för extrem förföljelse redan för 20 år sen. Det är inget annat än ett mirakel att han lever! Många andra dissidenter från den tiden blev knäckta och en del drevs bokstavligen i döden av Expo och deras vänner. Andra lämnade landet.

Anonym sa...

Hej.

Jag kommer att tänka på något helt annat än vad Wolodarski vill.

Jag kommer att tänka på vad jag såg under veckans resande i landet:
Svenska pensionärer som rotade i soptunnor - inte en här eller där utan legio på varenda ort.

Svenskar som arbetat sönder sina kroppar på sågverk och i grovkök, till sjöss och i skogen, och som nu inte får kosta mellan 1500:- till 1900:- kronor om dagen, enär de inte är ensamkommande vuxna barn.

Svenskar som hotas med vite av kommuner när det själva vill ordna sophämtning i byalag, men där samma kommun slickar fötterna på de zigenare som tigger överallt.

Svenskar som beslås med avgift efter avgift, och skatt på skatt på skatt, och som skall indoktrineras att tro att landets fred och välmåga inte bara är en slump eller en ödets nyck, utan dessutom orättfärdigt berövat brunare folk något som är deras.

Det, Peter Wolodarski, vars karriär tog fart när du mörklade påstådda övergrepp mot praktikanter när du var grön på DN, det är vad jag skall tänka på.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Jag saknar ett inkännande reportage om någon av miljöpartiets medlemmar, eller f.d medlemmar, som gråter ut nu när regeringen bedriver SD-politik trots alla sina tidigare högtidliga löften.
Varför inte Birger Schlaug eller Mehmet Kaplan?
Eller skulle det komma för nära?

Utlandssvensk sa...

@ Lars Åhlin,

"Varför ägnar sig alla media numera åt journalistik ägnad att väcka känslor istället för att ge kunskap? Det gäller alla dagstidningar, men i ännu högre grad SVT:s nyhetsprogram."

Min uppfattning är att så har det varit länge och dessutom var det klart värre för 5-10 år sen än vad som är fallet nu. En del vettig info presenteras numera faktiskt i både tidningar och på SVT, vilket är ett stort, stort steg framåt.

Om man tittade på t.ex både BBC och SVT, samt läste de stora svenska och brittiska tidningarna för 5-15 år sen var skillnaden helt enorm. Det som pågick i Sverige var inget annat än renodlad propaganda.

Att du skriver "numera", kan bero på att det är du själv som har vaknat upp. Folk som sitter i PK dimman tenderar att inte notera propagandan. Men när man väl har börjat söka och hitta info från andra källor, blir det snabbt väldigt uppenbart.

Anonym sa...

Joseph McCarthy ringde från femtiotalet och ville ha jobbet tillbaka.
Det är upptaget sa Löfven.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23611233.ab

Fd moderat sa...

Om vi tar emot alla som vill till Sverige kommer Sverige snart att bli som de länder där dessa personer kommer ifrån. Vad har vi vunnit på det? Vi som har bott i Sverige får det avsevärt sämre och de som kommer hit får i slutändan det inte bättre.

Anonym sa...

Månglare slängs ut ur templet.
Toppchef tvingas lämna kyrkan.

http://www.expressen.se/nyheter/toppchef-i-svenska-kyrkan-tvingas-avga/

Anonym sa...

Frågan är var gränsen för positionerings- och känslopjunk-journalistik går?

Hur mycket "misär", "lidande" och "fattiga barnen" bilder orkar egentligen den genomsnittlige människan bli matat med innan de istället börjar uppfatta det som utstuderad sjaskig och cynisk socialporr?

För vänsterpolitiker och reportrar, heltidsaktivister och batiktanter verkar behovet närmast sjukligt omättligt. För dem utgör varje: bild, asylsökande och EU-migrant bara en möjlighet, ett tillfälle att manifestera sin "godhet", och samtidigt ett enkelt och bekvämt sätt att peka finger och få vara indignerad på twitter.

Om den tiggande EU-migranten sittande utanför ICA får batiktanten att gå upp i brygga, och något att idealisera runt, ännu ett verktyg! Upplever nog mer 'verklighetsnavigerande' människor dvs helt vanliga ofta hårt arbetande människor i vardagen och som försöker få den gå ihop snarare en spottlå... i ansiktet - ett varningstecken, som ofelbart kommer sluta med en ännu tyngre ryggsäck att bära på ryggen.

Anonym sa...

Du kan sluta hoppas på bättring från Bonniermedia och övriga MSM. De är demokrati- och yttrandefrihetens fiender och måste motarbetas till varje pris. Att journalister blivit fiender till demokrati och yttrandefrihet och granskar och uppfostrar folket istället för makten visar precis hur illa ställt det är.

Anonym sa...

Så Sjöstedt försöker kompensera att V skickat skattepengar till proryssar i Ukraina genom att haka på C och S och kräva svar av Åkesson?
Är det dräggel man ser i mungipan på Wolodarski?

Anonym sa...

"Toppchef tvingas lämna kyrkan."Ja vad trodde du?
Inte väljer Expressen en saftigare rubrik om den kan skapa missämja med Biskop Antje och vänster-prelaterna! Inte ens om rubriken skulle hämtas från Bibeln.
- Gud är störst, som vi toppchefer brukar säga på väg till spritbordet.

Anonym sa...

Om svetsar-Steffe inte är alldeles faktaresistent så borde han kolla upp vilka bokstäver som ingick i förkortningen Sjöstedt gick med i som ung?Och vad det var för små knappar man hade i mössan eller på jackan?Och vad det var för förkortningars politik utomlands man ville importera? Svetsar-Steffe borde ha koll på sånt innan han lovar så mycket..

Utlandssvensk sa...

"Fjolårshöstens kampanj visade DN från sin sämsta sida"

Jag håller med om detta, men vill samtidigt poängtera att den blaskan har varit helt fruktansvärd mycket, mycket länge.

Jag läste DN från 80-talet fram till att de stängde av möjligheterna att kommentera för några år sen. Kulturredaktion levererande under hela den tiden en mycket stadig ström av direkt fruktansvärda artiklar. T.ex minns jag väl i samband med det första Irakkriget hur det blev en ren orgie i hat mot västvärlden. Likväl missade jag tydligen de riktiga godbitarna med Mao propagandan på 70-talet.

En tant vid namn Schottenius var länge redaktör för just kultursidorna. Nästan förbluffande okunnig och samtidigt självklart uppfylld av hat mot västvärlden. Hon fick dock ofta svar på tal i kommentarerna, som genomgående låg på mycket högre nivå än själva artiklarna. Hennes reaktion på detta var att utnämna kommentarsfälten till ”pissrännor” samt att vara med och starta censurföretaget Interaktiv Säkerhet, som sen systematiskt förstörde alla kommentarsfält i MSM.

Bara för att nämna ett exempel kan vi titta på en av mina favoritförfattare, Bruce Bawer och hur han behandlades av DN kultur.

Bawer är en herre från USA som är en väldigt framgångsrik journalist och författare. Han har haft artiklar i alla de riktigt stora och seriösa tidningarna i USA och har skrivit flera bästsäljare som har debatterats flitigt i all seriös internationell press. Han är dessutom bög och bor sen länge med sin pojkvän i Norge, där han även har lärt sig språket. Pga. detta följer han även den svenska debatten och det finns absolut ingen etablerad internationell skribent som har skrivit mer om vårt land. Hans böcker är helt proppfulla med olika aspekter av Sverige och svensk debatt. Så har det varit i 15 år!

Om man söker på honom på DN kultur kommer det upp 6 träffar. Den roligaste är möjligen från 2012:

”Samma år som Ekelund publicerade sin text om de etniska svenskarna som samhällets offer utkom Bruce Bawers ”While Europe slept”, en islamofob bestseller som haft stort globalt inflytande och bara är en av alla böcker i genren som använder lilla svenska Malmö i bevisföringen om Europas stundande undergång: ”Våldtäktsfrekvensen är fem eller sex gånger högre än i Köpenhamn; barnvåldtäkterna har fördubblats på tio år; bara under hösten 2004 steg antalet rån med 50 procent. Antisemitiska trakasserier var ren rutin, liksom hedersmord.” ”Svenskar”, konstaterade Bawer, ”lämnade staden i massor.”

Åtta år har gått och i dag vet alla att Malmö, sina problem och mord till trots, som projekt och stad är en hejdundrande succé; Sveriges mest lysande urbana stjärna.”

(kommentaren fortsätter nedan)

Utlandssvensk sa...

(fortsättning av tidigare kommentar)

Men den enda som går in lite djupare på Bawer är från 2008:

”Bruce Bawer, är en god amerikansk liberal med dragning åt det konservativa hållet, kulturkritiker och essäist i tidningar som New York Review of Books och Christian Science Monitor, författare till rosade böcker om kristen fundamentalism och homosexuellas rättigheter.

Nu vill han berätta sanningen om Europa.
Värst är infernot i Sverige. Sverige är Europas ”ground zero”. I Stockholm driver muslimska ynglingar runt och ”jagar ut icke-muslimer ur simhallarna”. De ”terroriserar skolor”, ”attackerar brandmän och ambulanser”. Den populäraste t-shirten bland dem bär texten ”2030: då tar vi över”.

Arkitekten bakom detta helvete är Sveriges politiska etablissemang. Av Johan Norberg – en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas – har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en ”enidéstat” där kryperi för islam regerar. Sålunda lider nu svenskarna under en växande muslimsk befolkning som är ”oproportionerligt våldsbenägen”, som gjort mordfrekvensen ”dubbelt så hög i Sverige som i USA” och som är allra galnast i Malmö: där är ”våldtäktsfrekvensen fem eller sex gånger högre än i Köpenhamn och barnvåldtäkterna har fördubblats på tio år”.

Så håller det på.

Åt detta skulle man kunna le. Man skulle kunna skratta och lägga det åt sidan, som ett kuriöst vykort från en hallucinerande dåre.”

http://www.dn.se/kultur-noje/de-raddas-revelj/

Ta och läs hela artiklarna från DN och jämför sen hur Bawer behandlas av världens mest ansedda dagstidning, New York Times:

”“Surrender” is, at times, hard going. In part that is because of the level of detail Bawer offers in support of his argument. But “Surrender” is hard going in another respect as well. Bawer is unquestionably correct, and that fact is quite simply ­terrifying.”

http://www.nytimes.com/2009/07/26/books/review/Pollard-t.html?_r=0

Om man vill sätta etiketter på olika publikationer, har DN förtjänat epiteten ”hatsajt” eller ”propagandaorgan” långt mer än t.ex Avpixlat.

PS.
Ber om ursäkt om det blev väl långt!
DS.

Anonym sa...

Man kan inte säga att centerpartisten lyckades med att lägga fram några bevis i SVT Nyheter direkt , oavsett det övriga.Anser C att rättssäkerheten ska avskaffas för fler än ryssar och SD:are?

Anonym sa...

Bra sammanfattat.
Som utlandssvensk rapporterar av Bruce Bawer.
"Sverige är en ”enidéstat” där kryperi för islam regerar.."
".. muslimsk befolkning som är ”oproportionerligt våldsbenägen”, som gjort mordfrekvensen ”dubbelt så hög i Sverige som i USA” och som är allra galnast i Malmö: där är ”våldtäktsfrekvensen fem eller sex gånger högre än i Köpenhamn och barnvåldtäkterna har fördubblats på tio år”.
Att MSM och politiska etablissemanget hårdnackat motarbetar den verklighetsbilden mot allmänheten är fortfarande häpnadsväckande. Visst undrar man om det är en allvarlig konspiration, som pågått mot allmänheten. Var "öppna era hjärtan" den hemliga signalen till medlöparna, "nu börjar vi rivningen". Jag undrar som alltid, vad f*n skall man tro?

Anonym sa...

Jan Helin..
Peter Wolodarski..
Anne Ramberg..
Anders Danielsson..
Dan Eliasson..

Anonym sa...

Börjar dagen med en migrän-attack!
Är journalister helt djävla dumma i huvudet?
Gått på sina egna lögner har man i alla fall.
Kompetensregnet fanns visst inte.
Nyanlända saknar behörighet till svenska gymnasier...


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-nyanlanda-saknar-behorighet-till-gymnasiet

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

Bruce Bawer skriver att mordfrekvensen är dubbelt så hög som i USA fast det stämmer inte. Eller menar han specifika områden?

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"Bruce Bawer skriver att mordfrekvensen är dubbelt så hög som i USA fast det stämmer inte. Eller menar han specifika områden?"

Just det där beror på att statistiken från Interpol, som alla använde länge, visade detta ett år. Detta dök sen upp överallt, t.ex i The Economist och andra större internationella publikationer. Bawer hade detta som helt legitima referenser. Jag hade själv länge ett sparat nummer av The Economist när de visade grafik över mordfrekvensen i världen och Sverige låg över USA. Det bör ha varit cirka 2001-2002.

Det var något väldigt märkligt över den historien. Det var en del turer fram och tillbaka kring det, men det slutade med att Interpol slutade att ge ut siffror publikt. Vilket var väldigt synd, för det hade varit det i särklass bästa rapporterna för att jämföra olika länder.

Mitt intryck är att Sverige har tricksat rejält med dessa siffror,men även att något blev fel hos Interpol det året.

Anonym sa...

Det ska bli intressant att se Elisabet Höglunds summering av 2016. För närvarande har hon: 106 mord och 282 mordförsök.

Förresten är skatten nu i Pajala 36,64 kronor per 100 kronor:

"Efter landstingets skattehöjning med 1,16 kronor kommer invånarna i Pajala kommun att betala länets högsta skattesats; totalt 36,64 kronor (inräknat medlemsavgiften till Svenska kyrkan)."

http://www.kuriren.nu/nyheter/hojd-landstingsskatt-slar-olika-8652863.aspx

https://elisabethoglund.se/blogg/facit-augusti-2016-13-mord-51-mordforsok-37-fall-av-grov-misshandel-25-fall-av-misshandel-och-17-mordbrander/

Magne

Anonym sa...

Rätt fråga: Hur trovärdiga är Centerns Annie Lööfs gälla utspel?
Rätt svar: Inte så värst...

http://www.di.se/opinion/pm-nilsson-inte-ens-annie-loof-slipper-undan-sds-stod/

Utlandssvensk sa...

@ Fd Moderat,

jag hittade en gammal bloggpost om Interpolsiffrorna och även bilden från The Economist:

http://www.memefirst.com/000085.html

http://stefangeens.com/2001-2013/2003/10/what-is-swedens-murder-rate/

Jag vet inget om den siten, men det var det enda jag kunde hitta. Bilden från The Economist är helt klart korrekt, den kommer jag väl ihåg.

Så Bawer hade fel, men på ett helt, 100% legitimt sätt. interpol och The Economist måste anser som bland de bästa källor som finns, även om de hade fel denna gång.

Jag har läst de flesta av Bawers böcker och precis som de säger i NYT är han extremt noggrann och ger alltid källor.

Anonym sa...

"Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?"

"Jag efterlyser en journalistik som tar fram fakta och ifråga­sätter den här typen av rörelser utifrån vår värde­grund om alla människors lika värde."

Det här är journalistik det.Journalistik och inget annat.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 17.21,

"Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?"

Läsvärt på det temat från 2012:

"I Länstidningen, socialdemokratisk dagstidning i Östersund, framställs Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på bild som en kackerlacka. Bakom honom står en skadedjurssanerare iförd skyddsklädsel och gasmask och sprutar dödande giftgas ur ett aggregat märkt med samtliga sju andra riksdagspartiers partisymboler."

http://snaphanen.dk/2012/11/26/nar-byggs-gaskamrarna/

Anonym sa...

Aftonblaskan tror numera att Google inte manipulerar sökresultat...

Anonym sa...

Haha! De där som pruttar högljutt under middagen har efter år 2012 fått en uppföljare. De med urinfläckade byxor. Ja godhetsmissbrukarna står och har alltid stått för "allas lika värde" ...utan grund.