lördag 17 september 2016

In Sweden we have snabbspår


Ett av regeringens stora löften denna mandatperiod var att korta vägen till arbete för nyanlända, i synnerhet personer med efterfrågad kompetens. Det finns förstås ingen som är motståndare till detta i grunden. Frågan är bara hur det ska gå till.

Regeringens linje blev att i samarbete med Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter upprätta så kallade snabbspår. Det skulle bland annat handla om snabbare validering. Snabbspåren lanserades i början av 2015 och har vuxit kontinuerligt.

De så kallade traineetjänsterna i välfärden är ett konstaterat fiasko. Nu visar det sig att inte heller satsningen på snabbspår har burit frukt, åtminstone inte än. Svenska Dagbladet har tittat närmare på hur det har gått för gruppen slaktare och styckare, som är en mindre grupp om runt hundra individer, och funnit att inte en enda person fått arbete via snabbspåret.

En förklaring som arbetsgivarna pekar ut är föga förvånande: Arbetsförmedlingen. Att denna dysfunktionella myndighet som inte ens klarar sitt basuppdrag skulle få svårt att arbeta med något nytt som snabbspår var ingen högoddsare. Okunskap och ett ständigt byte av handläggare har fått företagare att till slut ledsna. En liknande situation beskrivs inom andra branscher.

Granskningen visar även att endast fyra procent av de 58 000 som är inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag finns med i något av snabbspåren. I klartext innebär detta att fyra procent är efterfrågade på arbetsmarknaden utifrån sin yrkeskompetens. Det är alltså denna lilla grupp som regeringen talat så mycket om under de senaste 18 månaderna.

Även från Tyskland berättas att det inte går så bra som väntat att få ut nyanlända i arbete. I detta fall är det storföretag som inte lyckats leva upp till sina stora ord från hösten 2015. Nu hävdas det i stället att "optimismen kring att en våg av migranter kan stärka den ekonomiska tillväxten och minska arbetsbristen i Tyskland håller på att gå upp i rök." Det känns igen.

Eftertankens kranka blekhet drabbar nu både Tyskland och Sverige. Den svenska regeringens snabbspår verkar bli ungefär lika snabba och effektiva som den svenska järnvägen. Där spåren går av. 

14 kommentarer:

Anonym sa...

Kompetensregnet!

Anonym sa...

Hej.

Om det funnits ett behov av viss arbetskraft, hade denna spårats upp och rekryterats av den som haft behovet.

Om det finns möjlighet att få sin kött-robot betald helt eller delvis under begränsad tid, blir det rationellt att organisera sin verksamhet så att så mycket som möjligt sköts av kött-robotar olika subventioner.

Därmed finns ringa till ingen möjlighet att bli anställd i sådana enklare yrken, och heller ingen anledning att anställa.

Hur många årtionden skall det ta för någon politiker att förstå det? Det räcker att studera tvångsarbete, träldom och slaveris ekonomiska och sociala effekter genom historien.

Lägg ner Af, och överför kontroll av a-kassan samt finansieringen av densamma till respektive fackförbund, utan några former av skatteavdrag. NB: till förslaget hör givetvis att alla former av subventioner via skatteavdrag måste bort - sänkta skatter är både rättvisare och mer demokratiskt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"Vad hände egentligen med interaktiviteten?

Den extra dimension som skulle berika journalistiken, tillföra nya perspektiv, ny kunskap. Göra nyheterna mer levande.

Med läsarna och publiken som inte enbart mottagare av innehåll utan som aktiva deltagare uppstod plötsligt helt nya möjligheter."


Fredric Karén ställer frågor men törs själv inte svara.Interaktiviteten gav ju troll och högerextremister.Människor som inte delade värdegrunden.Som skulle hängas ut och bestraffas.Människor som inte ville gå i takt och tycka rätt.
Resultatet blir agendajournalistik, kommandoekonomi och manipulerad statistik.
Det ger självklart ett gigantiskt gap mellan skrivbordskonstruktioner byggda på felaktiga förutsättningar och en trilskande verklighet.Med skygglapparna neddragna driver man sedan vidare in i det ännu mer absurda.Där är vi nu.En existentiell kris.
Ansvariga är de som samarbetat för att undvika sådant som interaktivitet, demokrati och folkvilja.Alltså alla de som alltid vet bäst i alla lägen.
Ett svar som Fredric Karén inte vill ha och absolut inte höra.
Inte han heller...

http://www.svd.se/jag-minns-interaktiviteten-och-hur-den-skulle

Anonym sa...

@ 17 september 2016 12:03:

Jag minns den (progressiva öppna debatten, som blev regressiv) också: jag får kort kommentera på SvT och SvD men mycket blockeras. Mina utläggningar om att muren mot Mexico och hur den skulle gynna USA (och Mexico) fick jag mindre gehör för. Det på SvTs webbsida som jag framförde dem på. Vissa framföranden om Trump och "Make America Great Again" kom faktiskt fram, men mina utläggningar om muren var inte omtyckta från SvTs moderatorer som blockerade vissa framföranden om desamma.

All gallimatias från hela SvTs kommentatorer kritiserade jag skarpt. De är fördomsfulla men påstår sig vara "neutrala". Varför? Varför inte skriva att de har vänsterliberal ståndpunkt? Varför ljuga? Enbart för att bortleda svensken mot att bli vänsterliberal? Antagligen.

Vad hände? Alla var inte vänsterliberaler utan också konservativa traditionalister? Vad hände Karén? Vad hände med samtalet? Vi hade annan åsikt och blev bortmodererade, så var det med den "öppna debatten".

Magne

Anonym sa...

Att något Ylva Johansson hittat på inte fungerar kan väl i det närmste ses som en naturlag. Människan är en vandrande katastrof, enda hon duger till är att gynna sig själv, hon är en invers av kung Midas - allt hon tar i blir till skit. Googla lite på hennes bolagsengagemang ex. i Att Veta AB som kostade Sveriges Kommuner och Landsting en skön slant.

Anonym sa...

Henrik Schyffert,grundare av den ekonomiska skolan Schyffertonomics,blåste sig själv på 18000 kronor igenom att buda mot sitt eget robot-bud.
Schyffert investerar sina miljoner i fotokonst när han inte är upptagen med att instruera svenska folket hur de borde investera sina surt förvärvade slantar.
Det är inte osannolikt att Henrik Schyffert kan fungera som rådgivare till en
Ylva Johansson som känner sig på hugget?

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article23540615.ab

A nonym sa...

Haha, så underbart inte så konstigt att han tror att mottagandet bara kostar en pizza och dricka för var och en...

Anonym sa...

Löfven kanske inte är helt ute och cyklar ändå?
Liberalerna verkar ha en del svårigheter att samsas om man säger?
Inte helt osannolikt att MP och L saknas i riksdagen 2018?
Precis som KD?
Svetsar-Steffe försöker tvinga fram ett svar, en fortsättning på DÖ-2.0.
Både han och AKB svettas floder just nu.
SS svettas iofs mest eftersom han inte ens ligger parallellt med EU längre.
Så hur blir det med populisterna då?

Anonym sa...

Det jag inte förstår är hur man tror att "enkla jobb" dom tidigare rationaliserats bort nu ska kunna återskapas. Vilket incitament finns för det hos arbetsgivarna? Ska vi lyckas med att starta upp tillverkningsindustrin igen? Börja sy kalsonger i Borås? I så fall måste ju lönerna ner på asiatisk nivå.

Anonym sa...

Anonym 17 september 2016 19:32
men vi vet ju i alla fall att vi ska cykla till jobbet?

Anonym sa...

Hehehe, asiatisk nivå , hehehe, du menar på kambodjansk nivå.
Kinesisk nivå är nog i dyraste laget, världen har förändrats, invällarna kan på dessa enkla jobb inte räkna med mer än Max 10 kr/Tim . Det här är riktigt kul, den s k kompetensregnet får jobba för lägre löner än i sin egna mellanösternländer ,hehehe, hur kul som helst!

Anonym sa...

Ja det är typ "kambodjansk" nivå jag menar! Tar ett tag att tjäna ihop till cykel då...och bostad...och mat...och inte ger de skattekronor man betalar in täckning för sjukvård, skola åt barnen etc. För inte kan man väl tro att alla ska få jobb i tjänstesektorn? Vad skulle det tillförs landets ekonomi?

Anonym sa...

Fem knivattacker i helgen skriver MSM.
Fem knivattacker i Israel om man nu läser artikeln.
Jag räknar till minst fem knivattacker.
Alltså i Sverige.Utspridda över en drös artiklar..
Varav två knivskurna i halsen och en i magen.
Skjutningarna har jag inte räknat.
Inte så intressant eftersom jag inte hittar några israeliska.
Det är bara anmälningsbenägenheten som går upp och absolut ingen kris som herrarna Eliasson, Sarnecki, Ygeman och Löfven berättar med hjälp av MSM.

Anonym sa...

En MP-variant på snabbspår, eller hur man byter åsikt snabbt utan att det märks?

https://www.sydsvenskan.se/2016-09-17/nils-karlsson-mp-radsla-for-rasiststampel-har-hammat-insatser-mot-hederfortryck