tisdag 6 september 2016

Ibland passar de liberala värdena

[E]tt fritt samhälle bygger faktiskt på att vi inte lagstiftar mot allt vi ogillar, att den goda smaken eller den allmänna opinionen inte nödvändigtvis tvingas på alla. 
Dessa kloka ord skulle nog varje sann liberal skriva under på i sömnen. Att politiker ska låta människor vara i fred i största möjliga mån, att vi inte med lagstiftning ska söka rensa bort allt i samhället som anses äckligt, motbjudande eller olämpligt bara för att vi känner så, är en viktig liberal princip.

Det är därför så förvånande att ovanstående citat är hämtat från Aftonbladets ledarsida. Mindre förvånande är däremot att texten skrevs i ett försvar av burkinin.

Nog får det sägas vara ett intressant sammanträffande att denna ledarredaktion fann det nödvändigt att plädera för en generell liberal hållning i lagstiftarens förhållande till den enskilde just när ett burkiniförbud implementerats i ett västland.

Vi såg inga sådana tendenser när Sverige förbjöd köp av sexuella tjänster eller varje gång ett förbud mot "sexistisk" reklam föreslås av något av riksdagspartierna eller någon obskyr kvinnoorganisation.

Det måste vara en ren slump att tidningen finner det viktigt att dra sin liberala lans i just denna fråga just nu. Eller så är det så enkelt som att Aftonbladets liberala fernissa är försvinnande tunn. Den får ju inte komma i vägen när tidningen de facto vill förbjuda sådant den inte gillar.

De liberala värdena passar bara ibland.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Anders Lindbergs idol, Sadiq Khan (Londons borgmästare), har inga problem med att vilja förbjuda bikiniklädda modeller. Undrar om inte Lindberg, som den feminist han antagligen är, skulle vilja ha något liknande i Sverige?

Burka:n är frivillig, brukar det heta från samma icke-muslimer som hävdar att kvinnor hjärntvättas till att vilja klä sig på vissa sätt. Om vi accepterar att sådan social programmering och betingning kan ske till sådan grad och av sådan specifik art; vad skall vi då säga om semi-formella regelverk grundade i kultur (eller ras som det väl heter nu igen?) och vidskepelse, tillika upprätthållna med våld och utstötande ur den sociala gemenskapen?

Jag tror Lindberg och hans gelikar börjar få problem - det påminner allt mer om när kommunister och socialister skulle förklara varför de två socialistiska vännerna Tyskland och Sovjetunionen gick i krig mot varandra.

Det är nog inte så mycket liberala värderingar som egoistisk opportunism och lättförtjänta poäng hos gamle Lindberg - kanske han skulle fråga Åsa Linderborg till råds?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Finns inget liberalt hos någon sosse, hos genomsnittssossen härskar missunnsamhet, avundssjuka,förmynderi och bidragsfanatism.
Ingen sosse har några som helst liberala värderingar ö h t.

Anonym sa...

Hycklarna på Aftonslaskan låtsas vara liberaler när det passar deras syften.

Anonym sa...

Och så var det ju det där med den där mästerspionen från Ryssland som Aftonbladet avslöjat som den som lurade på stackars Aftonbladet en fejkad debattartikel som föll Aftonbladet på läppen.
Tills man till sist förstod som sist av alla att det var en fejk...
Då avslöjade man mästerspionen som tidigare jobbat på......Aftonbladet......
Ja och så är han ryss förstås som Lena Mellin skrev.Alla vet ju hur ryssarna är! Troll allihop!
Det måste de ju vara eftersom de lurade Aftonbladet!
Lite som när Anders Lindberg skrev att alla ensamkommande kontrollerades av Migrationsverket och att det var en råtta i pizzan att påstå annat.Anders Lindberg är nog ryss han!
Det måste han ju vara eftersom han lurade Aftonbladet!

Anonym sa...

Tja, som groucho Marx sa: "jag har princider. Och passar de inte har jag andra."

Anonym sa...

I Frankrike har man nu alltför blodiga erfarenheter av religiös extremism av Islam, för att ta det lilla lugna. Man vill förbjuda de mest iögonfallande religiösa signalerna, som kippa, kors eller burka. Då blir Judendom och Kristendom indragna i Islams jihadism också, varför? Jag kan förstå allvaret. Man hade kunnat visa när man tvingar någon ta av sig kippa eller kors också, men det får aldrig den uppmärksamhet man är ute efter, trots att de religionerna inte bedriver våldsamma dödliga korståg.

Uwe Dostler sa...

Som av en händelse så publiceras denna idag: http://ledarsidorna.se/2016/09/karusellen/

Anonym sa...

Verkar som om Aftonbladet har problem med läsekretsen på ungefär samma sätt som S har problem med väljarna?
Ständigt dessa rasister!

Anonym sa...

Peter Kadhammar får skicka upp en testballong så att AB kan se vartåt vinden blåser.
Lindberg xtra allt har ju ingen susning och upplagan måste i alla fall säljas.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article23475365.ab

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt?
Expressens Niklas Svensson kommer ut som SD:are och fullblodsrasist.Det har han varit hela tiden egentligen.Precis som Expressen.Egentligen.
Det börjar bli lite trångt i nödutgången!

Anonym sa...

Ser att enligt DN så rekommenderar ÖB att man bara läser MSM "som går att lita på".
Kampen mot desinformationen går vidare..

Anonym sa...

Att Frankrikes Hollande står inför ett katastrofval är ingen nyhet tycker liberala DN och AB.Zara Larsson kan ha sagt något viktigt på riktigt istället.