fredag 23 september 2016

Stå upp för yttrandefrihetsfundamentalismen



Yttrandefrihet. Kanske den viktigaste friheten vi har. En fri- och rättighet som är så lätt att begränsa men så svår att vinna tillbaka.

I samband med 15-årsdagen av fängslandet av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak hålls en manifestation för yttrandefrihet. I Sverige tar vi den för given, och det är farligt. Yttrande-, press- och tryckfriheten, tillsammans med mötesfriheten, är grundfundament i en demokratisk stat. Men dessa friheter måste ständigt vinnas och återerövras. Av varje ny generation, under nya förutsättningar.

I takt med att samhället förändras, dyker nya hot mot yttrandefriheten upp. Digitaliseringen har på ett sätt minskat avståndet mellan folk och makthavare, väljare och politiker, vilket gör att vanligt folks åsikter syns och hörs mer nu än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Den vanlige medborgaren har fått en plattform. Detta provocerar. Det upprör. Och det föder motreaktioner.

Den politiska makten, och dess tillskyndare, vill tysta vissa åsikter. Debatt blir plötsligt inte en positiv ingrediens i ett land med yttrandefrihet utan ett svek mot folket. Därigenom perverteras själva begreppet yttrandefrihet.

Vi ska skilja mellan rätten att yttra en åsikt och rätten att få yttra den utan motstånd och kritik. Det sistnämnda är givetvis inte yttrandefrihet. Men om rätten att yttra en åsikt de facto inskränks av hetslagstiftning och av en slapp syn på när vissa tar sig rätten att störa politiska möten och stänga ute vissa åsikter som stämplas som osympatiska, naggar vi yttrandefriheten i kanten bit för bit. Tills den dag då vi vaknar upp och upptäcker att inte heller din eller min åsikt längre anses acceptabel i offentligheten. Då just mina och dina åsikter har blivit paria.

Var gränsen ska dras för vad som anses acceptabelt att yttra, är fullkomligt godtyckligt. Drogliberalism? Legal sexhandel? Avkriminaliserad barnporr? Förintelseförnekande? Islamkritik? Fråga runt och du kommer garanterat finna många som drar gränsen där någonstans.

Det största hotet mot yttrandefriheten är förmodligen vår lättkränkta samtid. En tidsanda där människor ropar efter "trygga rum", vilket oundvikligen betyder att sådant som uppfattas som upprörande och kränkande inte bör eller får yttras.

Detta är en allvarsam utveckling om den inte stoppas i tid. Ty den dag som yttrandefrihet likställs med att säga sådant som ingen upprörs över, har den definitivt gått förlorad.

20 kommentarer:

Anonym sa...

"Mannen som gått under flera namn, men som i media är känd som Egor Putilov och tillika SD:s dessinformatör, har haft samröre med en dömd kriminell person från Sankt Petersburg med kopplingar till ryska myndigheter, enligt Ekot."

Blir ju en del sossar som hamnar på löpet ifall Sahlin skulle dömas?
Eller skulle statsmedia vinkla om det då? Bara lite sådär..

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-man-i-riksdagen-pekas-ut-som-sakerhetshot

Anonym sa...

Så i vems sak talar en journalist?
Sin egen?
Läsarnas?

http://www.journalisten.se/nyheter/tuff-kritik-mot-aktuellt-efter-nya-tider-intervju

Anonym sa...

Ser man på!Plötsligt händer det!
http://www.dn.se/sthlm/miljopartist-granskas-externt-efter-allvarliga-anklagelser/

Anonym sa...

Plötsligt händer det igen!
Och det händer självaste Anne Ramberg,hon från advokatsamfundet med de bruna råttorna och de grönaste grodorna ni vet!

http://www.svd.se/bristen-pa-stringens-forsurar-debatten/om/hogermarginalen

Anonym sa...

Vad är det för fel på värdegrundsbaserad yttrandefrihet?

Räcker det inte med den?

Anonym sa...

Det där med säkerhetsrisk hade vägt tyngre om Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven hade pekats ut som potentiella sådana och det helst i förväg.
En tjänsteman hos SD är liksom inte riktigt i den positionen att åstadkomma något som ligger ens i närheten.Det torde vara svårt att bestrida att den säkerhetsrisk Sverige utsatts för av dessa två statsministrar saknar motstycke i historien.Så hur kommer det sig att det inte utkrävs svar på frågan VARFÖR?

Anonym sa...

Ser man på!Plötsligt händer det!
http://www.dn.se/sthlm/miljopartist-granskas-externt-efter-allvarliga-anklagelser/


Allvarliga anklagelser från andra miljöpartister, ja. Hade det bara varit moderaterna som ville bli kvitt honom hade vinkeln varit en helt annan.

Anonym sa...

Haha man kan få för sig att Aftonbladet är hämndlystna efter att ha visat upp sin bristande källkritik för världen!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23580279.ab

Anonym sa...

Jag tror inte heller att det har med opinionssiffrorna att göra.Inte ett dugg med opinionssiffrorna att göra.
Närå inte alls! Inte med opinionssiffrorna att göra.
(även om det kom samordnat dagarna efter)

Anonym sa...

Yttrandefrihet verkar vara sagostund idag. Våra politiker har gett bort Svenskarnas frihet i sitt eget land. Hur skall vi komma tillbaks att råda över vårt eget land igen?

Anonym sa...

" från en dömd brottsling med förbindelser till ryska myndigheter skulle ha skapat full panik."
Byt ut ryska till svenska myndigheter...
Vad ska Aftonbladet skriva om Mona Sahlin döms?

Anonym sa...

I dagarna talas det mycket väl om yttrandefrihet. Men har vi egentligen verklig yttrandefrihet? Vårt samhälle viktigaste fundament är fri åsiktsbildning och en långtgående yttrandefrihet. Men dessa fundament kringgås numera av något som kallas värdegrund. Institutioner såsom SVT och SR kan internt definera värdegrunder som i praktiken förhindrar fri åsiktsbildning. Detta är möjligt eftersom våra makthavare väljer ut vilka ledare som skall styra SVT och SR sedan ges dessa frihet att själva bestämma över rekryteringar och värdegrunder. Jag har många gånger ställt mig frågan hur många som skulle köpa SVTs eller SRs kanaler om de var betalkanaler istället för licensfinansierade.
Om vi sedan ser på samhället i stort. Värdegrunder har i realiteten stoppat fri åsiktsbildning och yttrandefrihet. Vi ser regelbundet hur personer nekas eller mister jobb eftersom de har yttrat eller twittrat "fel" åsikter eller kanske bara råkat komma ivägen för en proffstyckare. Ibland kan folk till och med råka illa ut för att de anser att svensk lag skall följas. Om någon exempelvis uttrycker sitt gillande för lagar som riksdag och regering stiftat och som domstolar tillämpat så riskerar den att bli kallad rasist eftersom någon skrikhals inte gillat utfallen. Det kan till och med gå så långt att en offentlig arbetsgivare anser att de som uttryckt gillande anses ha samarbetsproblem!
Problemet med att ersäta vår demokratis fundament med med mer eller mindre påhittade värdegrunder är ett av vår tids stora problem och de utgör en fara för vår demokrati.

Anonym sa...

REBECCA WEIDMO UVELL om
Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

http://www.uvell.se/2016/09/23/united-states-of-anne-ramberg%2C-del-1-33486210

Anonym sa...

Aftonblaskan propagerar för att hela SD ska betraktas som en säkerhetsrisk.
Då får man väl gissa att de bör förbjudas?
Moderaterna avkrävs svar på om de kan ta passivt eller aktivt stöd från ett parti som är en säkerhetsrisk.Då får man väl gissa att de också bör förbjudas?
Jag gissar att det är den slutsats Aftonblaskans politiska ledning drar för att garantera att Löfven inte ska behöva avgå.Det vore i varje fall en klar överdrift att kalla Aftonblaskan för yttrandefrihetsfundamentalister..

Anonym sa...

Dagens andra "stora nyhet" är att KD inte tänker förhandla med SD enligt Acko Ankarberg.Har man helt gett upp att klara spärren nu?

#popcorn

Anonym sa...

PK-ligan har nog örfilat upp allmänheten för många gånger nu. Det är för sent att försöka styra upp väljarna eftersom det har gått för långt och pågått för länge. Malmö börjar likna Beirut påstod en som bott i Beirut. I många förorter i flera städer rår laglösheten pga. kriminella invandrare.

Anonym sa...

Peter Wolodarski är en man inte kan låta bli att nämna när man talar yttrandefrihet.
Peter Wolodarski är för Peter Wolodarskis yttrandefrihet.Men knappast någon annans.

Anonym sa...

Ängsliga SVT blir alldeles skitnödiga när Wolodarski attackerar.Märkligt att ingen tar upp Henrik Arnstads ovanligt otroligt misslyckade insats.
Arnstads framträdanden kännetecknas av otroliga misslyckanden men här var det episkt.
Kanske den skojaren och pajasen satt sin sista potatis nu? Tiden börjar rinna ut för skojare och pajasar.
Kanske börjar tiden rinna ut också för Wolodarski? Till och med för DN? Och varför inte SVT?
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/peter-wolodarski-oerhort-slappt

Anonym sa...

Och precis när vi kände oss glada och nöjda med att ha sparkat en spion-ryss-tjänsteman på SD:s kansli så ska DN/Ipsos förstöra sabbaten för oss.Nu är ju alla moderater extremister så där vill bortåt 60% samarbeta med SD medans de mer mittenorienterade bara har sådär 50% för ett SD-samarbete.
Men helgen är som sagt förstörd.Rödvinet smakar beskt och Göran Greiders bevingade ord klingar ohörda som vanligt.Anne kanske ställer in festen också när hon inser att mer än hälften, långt mer än hälften, av svenskarna är bruna råttor i rännstenen.Sånt kan få även bästaste Anne att känna sig nedslagen.Och stackars Stefan sen, han har varit ute och flängt för att visa Sveriges storhet i den vida världen och så är det här tacken? Rent surrealistiskt skulle jag säga.
Men det är så det går när kreti och pleti får tycka till och yttra sig - det ska vi allt komma ihåg i framtiden!

Anonym sa...

Hej.

I vissa yrken är sekretess tillämpligt och önskvärt. Det, samt för rikets säkerhet avgörande uppgifter, är väl det som bör undantas yttrande, meddelar och informationsfrihet.

I övrigt skall envar vara fri att på sin fritid framföra sin privata subjektiva uppfattning, och fri att dra konsekvenserna av detta, som privatperson.

Så är inte fallet.

Istället gör jag mig oanställningsbar som lärare om jag inte är någorlunda anonym, och konsensus inom kåren är att personer med fel åsikter ej skall få lov att arbeta med utbildning.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare