måndag 12 september 2016

Ett erbjudande ingen kan säga nej till


Ökade välfärdskostnader och minskade skatteintäkter har gjort den ekonomiska situationen besvärlig för många kommuner. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i tidigare prognoser varnat för skattehöjningar på minst två kronor. Detta ser nu ut som ett allt mer oundvikligt scenario.

Regeringen har under stor pompa och ståt utannonserat tio miljarder i statsstöd till landets kommuner och landsting. Dessa tio miljarder har beskrivits som en satsning och en utveckling av välfärden. Stefan Löfven har hävdat att pengarna motsvarar 30 000 nyanställningar. Framför sig har väljarna sett fler lärare, fler sjuksköterskor och fler anställda inom äldrevården.

Men den bilden är falsk. Enligt SKL, som under de senaste åren varit riktiga party poopers med sina torra och krassa prognoser, räcker pengarna endast för att täcka befintliga underskott och knappt ens det. SKL räknar med underskott på 10 miljarder 2019.

De stora utgiftsposterna är skola, sjukvård och äldreomsorg. Det är således där kommunerna behöver spara för att det ske ge resultat.

Löfven kan förstås, i glatt samarbete med Vänsterpartiet, ge fler statsstödsmiljarder till kommunerna även framöver. Men detta löser ingenting långsiktigt - det garanterar inte kommunernas finansiering i ett längre perspektiv att strö ut skattemiljarder från statskassan.

Det regeringen gör är att kasta pengar i svarta hål och kalla det för "satsningar" när det som egentligen behövs är att fler försörjer sig själva och färre i arbetsför ålder blir försörjda av andra. Frågan är om regeringen ens begriper detta, ty nu höjs skatten på arbete igen.

Vi kommer få vänja oss vid tanken på att betala mer för mindre i svensk välfärd. Detta är ett erbjudande ingen kommer kunna säga nej till.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Fast....jag tror att S och Löfven kommer vara ett erbjudande många kommer tacka nej till...

Hans Li Engnell sa...

Poängen här, som kanske inte riktigt framgick så tydligt som jag trodde (skyller på bakishuvud), är att ingen kan tacka nej till att betala skatt till välfärdsstaten. Hur hög den än är och hur låg kvalitet som än erbjuds.

Anonym sa...

Hej.

10 miljarder utslaget på 30 000 personer ger 333 333:- (avrundat) per nyanställd. Utan hänsyn till skatter och avgifter, förstås.

Pengarna är alltså tillskott till kommunala budgetar. Kommunerna ges alltså tio miljarder i anledning att inte lösa sina ekonomiska problem själva. Socialdemokraternas Malmö är ett fullgott exempel och värdigt forskare inom nationalekonomis uppmärksamhet på hur man gör allt fel.

Å andra sidan. Med en dygnskostnad på ca 1300:- för ensamkommande barn (modest räknat) med 365 dygn per år ger det oss kostnaden för 21 000 ensamkommande barn (avrundat); ca 10 000 000 000:-. Fast då ställer vi kostnader, jag menar grupper, mot varandra.

Så för varje tjugo tusen utmaningar som utvisas och/eller avvisas (övriga kostnader som polis, brandkår, nya utryckningsfordon för att inte nämna humanitära lidanden för tahar-rush, våldtäkter, rån, mord, misshandel osv) kan Löfven och kommunerna antingen sänka skatter för tio miljarder, eller flytta dessa pengar till andra områden inom staten. Fast då ställer vi kostnader, jag menar utmaningar, jag menar människogrupper, mot varandra. Och det är väl inte okej? (Gudarna give att den som resonerar om att inte ställa grupper mot varandra skall tvingas ansvara för triage.)

Fast jag tror förstås att dessa tio miljarder skall fördelas via någon forma av administrativ byråkrati (en kostnad), där kommuner kan äska pengar (en kostnad) med möjlighet att överklaga (en kostnad), så vi får väl se hur mycket av våra tio miljarder som faktiskt går till verksamhet. Snack räcker de uppenbarligen till.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Den med formell ekonomisk bildning får gärna slita mitt resonemang i stycken om det är uppåt väggarna fel - alltid lär man sig något av det också :) Ds

Fd moderat sa...

Den vänster som har varit för oreglerad massinvandring är sådana som dels inte klarar av att räkna, dels är kulturrelativister som anser att alla kulturer är likvärdiga men samtidigt vill slå sönder den västerländska kulturen.
Den s k grönhögern, som består av centerpartister, nyliberaler och Muffare, anser att rörlighet över alla gränser slår allt annat oavsett vad det blir för konsekvenser. Om det leder till höjda skatter eller sexuella övergrepp gör de allt för att bortförklara orsakerna bakom. De som varit för den oreglerade invandringen och till och med jublat över den har inga som helst skäl att gnälla på höjda skatter för vi var många som varnade för vad som skule hända.

Anonym sa...

Sossarna är så pressade nu att Aftonbladet startar en site med uppgift att attackera Kent Ekeroth.Den senaste tiden med SSU:s ny-rasism och avslöjanden om ledarsidornas totala faktaresistens gör att man måste få fokus på annat.Välfärden går i bitar under tiden.Regeringen klarar bara av att låtsas som om allt är frid&fröjd och rullar enligt den grandiosa planan.Den svenska modellen,vänster-högerskalan och värdegrunden blir spikarna man hänger upp de obefintliga argumenten på.Men just det faktum att man känner sig tvingade att gå ut och attackera SD igen (och igen) och Ekeroth speciellt avslöjar också S:s stigande frustration och vanmakt.I det korta perspektivet har Hans naturligtvis rätt.Alla får betala men ingen får något för det.I det långa perspektivet leder det tvunget till att man ställer grupp mot grupp.
Då är det för sent för S men också för oss andra.
Och där är vi redan.

Anonym sa...

Regeringen kommer med en historisk storsatsning på polisen vid 11 idag eftersom omorganisationen fungerar så bra..

Anonym sa...

Återigen skylls kostnadsökningarna på skola, sjukvård och äldreomsorg.
Hur länge skall folk gå på detta? Varför görs ingen jämförelse med kostnader för tio år sedan?
Bo Adolfsson, Mölndal

Hans Li Engnell sa...

Regeringen kommer med en historisk storsatsning på polisen vid 11 idag eftersom omorganisationen fungerar så bra..

Två miljarder 2017-2020. Det är 500 miljoner kr per år. Storsatsning var det, ja...

Anonym sa...

Så ligger det till, skatterna kommer höjas, avgifter kommer höjas och nya avgifter kommer uppfinnas. Det här systemet(den svenska modellen) är bortom räddning

Anonym sa...

Minskande skatteintäkter säger SKL på grund av lägre löneutfall,ger sämre ekonomi,men lönerna betalas väl av skatter?så ökande skatter ger ökande löner ger mera skatteintäkter? kan någon förklara för en lågpannad...

Lotta Trouble sa...

@rickard: jag reagerade också på att man hävdar att 10 miljarder räcker till 30,000 jobb. Jag brukar budgetera 1 mille per heltid (normal månadslön kring 35,000) - om det inte är extrema låglönejobb (då kanske man kan komma undan med 0,5-0,7). Eller stassministern räknar kanske med att kommunerna inte ska betala arbetsgivaravgifter, pensionspengar, OH-kostnader?

Anonym sa...

BTW kan inte någon ringa DN och tala om att svenskar inte får rösta i det amerikanska valet ens om de läser DN?

Anonym sa...

Om man använder pengarna till extra lön så ger det runt 700kr/mån efter skatt per polis

Anonym sa...

Hej.

@Lotta Trouble:

Det kan vara som så att Löfvens rådgivare dragit siffrorna ur en hatt. Det kan också vara så att man kallt räknar med att kommunerna kommer att anställa via OSA (Offentligt Skyddad Anställning; 'skyddad verkstad') och liknande projekt.

Om det är det senare räcker pengarna långt, då OSA inte omfattas av LAS eller arbetsgivaravgift, och lönen är ca 17400 brutto vid heltid. Dessutom är OSA tidsbegränsat, och berättigar till a-kassa, så för dessa tio miljarder snyggar man till sjukersättningar (den som placeras i OSA har inte sällan funktionshinder samt långtidssjukskrivning bakom sig) och socialbidrag. Lagom till valrörelsen startar i media kommer kurvorna att peka åt rätt håll, och man kommer att kunna hävda att det beror på regeringens framgångsrika integrationspolitik.

Det sistnämnda lade jag till då det blir allt vanligare att man placerar invandrare på Samhall och i OSA istället för de personer med funktionshinder som verksamheterna egentligen är till för. Dessutom verkar dessa inom sektorer avseende mycket enkla och basala arbetsuppgifter (grönyteskötsel, lokalvård och liknande) varför kommuner varken behöver upphandla tjänsten, bli sittande med personal med avtalsenlig lön eller med överflödiga anställda. Det blir allt vanligare att de enda som är anställda av kommunen är tjänstemännen - gubbarna och töserna som faktiskt arbetar är statare.

Man förbrukar istället trasproletariatet man själva skapat. Malmö är förebilden där detta varit legio i mer än fem år nu.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Björn i Bromma sa...

Man har inte ens några floskler att komma med, ej heller saga och dikt. Det ekar helt enkelt tomt.

Anonym sa...

Välfärdssystemet behöver verkligen reformeras. Men i från politiskt håll verkar ingen vilja komma med ett sådant förslag. I stället kommer förslag i stil med att barnfamiljer ska bli immuna mot vräkning. Kommer någon våga genomföra större förändringar i systemet? Som innebär att den som aldrig betalat skatt inte ska få vård? Ska stå utan bostad? Inte få socialbidrag? Att barnen till de som aldrig betalat skatt ska stå utan vård? Jag tror att det kommer att finnas ett starkt motstånd mot sådana förändringar. Men jag kan inte se hur vi ska kunna fortsätta som vi gör nu.

Anonym sa...

Anonym 19:49: "Men jag kan inte se hur vi ska kunna fortsätta som vi gör nu."

Riksbanken trycker pengar, bankerna lånar ut, staten lånar till skuldkvoten närmar sig 150 %, korruptionen bland politiker ökar, roffar åt sig så länge det går, festen pågår ett antal år och efterfesten avslutas med helikopterpengar på 500 000 SEK till varenda medborgare i Sverige och 100 000 SEK till alla i hela världen innan alla ska på klubbträff i Bryssel för att diskutera skuldernas omfattning.

Allt åt alla eran tog till slut stopp.

Magne

Anonym sa...

@Bo Adolfsson

Våra toppolitiker och inflytelserika journalister får betalt av multinationella företag och finansspekulanter för att köra hela vårt land i botten. De på lägre nivå är spelar bara med av feghet och inställsamhet, och de bryr sig inte om någonting längre än precis vad som finns framför deras egen näsa.

Politikerna vet att detta land är kört, men genom att samarbeta så kan de få fina poster utomlands så att de själva är skyddade när allt går åt skogen. Det rör sig om "internationella uppdrag" eller som i Reinfeldts fall ett lättsamt toppjobb på en storbank med några mille om året i lön, helt utan egna kvalifikationer. Samt rena mutor i form av fantasiarvoden för "föreläsningar".

Nästan allt som sossarna nu säger att de ska göra är, förutom att det inte skulle hjälpa mycket, mest tänkt som en avledningsmanöver. Man vill hålla den totala massinvandringen på så maximal nivå som möjligt. Just nu kräver det att man sänker takten lite för att svenskarna inte ska reagera alltför häftigt och sätta stopp. Det handlar om att koka grodan långsamt.

Anonym sa...

Det är onekligen intressanta tider. Stalltipset är att man försöker deflatera bort skulderna med helikopterpengar men först kanske en period med smärtsam skulddeflation?-den som lever får se. Hursomhelst hade nog österrikarna rätt om konjunkturcykelmodellen och lösningen finns nog i "sound money" (Guld tex)

Anonym sa...

Fast....jag tror att S och Löfven kommer vara ett erbjudande många kommer tacka nej till...

Då tror jag att du är optimist.

Å andra sidan finns det ju bara sossepartier att välja mellan, och inget av de andra har varken bättre erbjudanden eller större trovärdighet än Löfvens.

Anonym sa...

Oooopppss ett snille spekulerar, eller ljuset går upp också för Anders Lindberg?
En insikt har drabbat karln.Det andra räknat ut för ljusår sedan har så också gått upp för en saktfärdig ledarkrönikör.Plötsligt händer det!
Det kan ha något att göra med förslaget om upphandlingar, eller vinsterna i välfärden eller varför inte kvoteringarna till bolagen? Anders Lindberg borde i varje fall snarast kontakta regeringen och meddela denna sin upptäckt.Stefan Löfvens regering skulle må bra av det.
Eller inte..

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article23510973.ab