torsdag 16 juni 2016

Kom hit och titta på de enkla jobben, Alliansen


Det är ingen vild gissning att nästa valrörelse kommer domineras av integrationsfrågan. Hur ska den nästan miljon människor som lever på någon form av bidrag eller ersättning, må det vara a-kassa, sjukersättning eller försörjningsstöd, bli självförsörjande?

Alliansen, i synnerhet Centerpartiet, har tryckt på behovet av så kallade enkla jobb. Annie Lööf vill öppna upp för jobb som inte kräver vare sig utbildning eller yrkeskunskap och uppmanar arbetsmarknadens parter att sätta lägre ingångslöner för att fler ska kunna få ett första jobb.

Stefan Löfven viftar bort allt vad lägre ingångslöner heter men har faktiskt på sistone börja ta begreppet "enkla jobb" i sin mun. Hans recept är att i första hand stat och kommun ska erbjuda arbeten som tidigare inte utförts - av typen att kopiera papper på kontor eller märka upp vandringsleder - och att privata företagare ska följa efter. För detta ska den anställde få en "riktig lön", vilket betyder att få privata företag kommer vara särskilt sugna att hoppa på Löfvens projekt.

Här i Kina finns massvis av enkla jobb. Det är människor som sopar gatorna, det är vakter som kollar din resväska i tunnelbanan, det är säkerhetspersonal som skannar din väska innan du kliver på snabbtåget, det är massvis av personal på varje restaurang och det är inte minst tusentals och åter tusentals migrantarbetare (wailaigong, 外来工)som reser landet runt och tar de jobb som erbjuds till låga löner och usla villkor. Det är ofta migrantarbetare som bygger de stora idrottsarenor och skrytprojekt som tornar upp sig i skyn runt om i Kina, inte sällan till 100 yuan om dagen (ca 140 kr).

När politikerna nu yrvaket har börjat inse att den lågutbildade, i många fall outbildade, arbetskraft som under lång tid har invandrat till Sverige måste komma ut i arbete är Kina inte en irrelevant parallell att dra. Ty det är ungefär sådana här jobb som måste till om människor helt utan relevant utbildning eller kompetens som är efterfrågad på svensk arbetsmarknad ska få ett arbete (noteras kan att Sverige har lägst andel enkla jobb i hela EU).

Jag tror, försiktigt uttryckt, att detta kommer att bli väldigt svårt. Dels eftersom Sverige av goda skäl har rationaliserat bort många av de arbeten som finns i Kina, dels för att "den svenska modellen" med starka fackföreningar som skyddar de som har arbete och stöter bort dem som inte har det, helt enkelt motverkar framkomsten av dylika arbeten.

Trots detta kommer enkla jobb säkerligen vara Alliansens universallösning i nästa valrörelse. Seså, alliansledare. Kom hit och titta då.

7 kommentarer:

Anonym sa...

De enkla jobben som verkar finnas kvar i Sverige är t.ex. knarkhandlare och torped. Visserligen är dylika jobb kriminella och det är förbjudet att vara kriminell i Sverige men ändå finns de.

Riga sa...


Bra Hans, precis vad jag försökt hävda länge.
Dessutom kräver outbildade arbetsledning. Ta till exempel en grävmaskinist med maskin. Det går inte att ersätta honom eller henne med 20 outbildade med spade. Grävmaskinisten läser ritningar, bedömer bärighet, kommunicerar med lastbilar och entreprenörer. Visst, det går kanske att ersätta maskinen men den kompetente människan behövs fortfarande. Tyvärr är det så att under en viss utbildningsnivå är det inte ens värt att anställa folk även om de arbetar gratis. Det är därför barnen går i svensk skola i minst 12 år. Självklart finns undantag (som MSM så gärna lyfter), men inte för en miljon.
Tyvärr, tyvärr, tyvärr.

Utlandssvensk sa...


Hade vi haft kinesisk invandring, så kunde nog enkla låglönejobb fungera. Duktigt folk som inte klagar! Fast samtidigt hade det knappast funnits något behov av några åtgärder eller förändringar, eftersom kineserna garanterat omedelbart hade anpassat sig till gällande förhållanden och blivit högproduktiva medborgare.

Men vi valde muslimer från MENA! Då finns det ett stort behov av enkla låglönejobb eftersom det är det enda som de flesta rimligen kan utföra. Fast deras vilja att utföra den typen av jobb ligger nära noll och de lär bara vägra.

I Sverige har det länge varit en dödssynd att prata om selektion av invandrare. Istället har debatt om "integration" påbjudits. Men den enkla och hårda sanningen är att med fungerande selektion behövs det ingen integrationspolitik och utan selektion (eller med avsiktligt negativ selektion) är alla försök till integration meningslösa.

Anonym sa...

Muslimer från Mena är knappast intresserade av att plocka bär i skogen när det blir säsong. Bärplockarna är småbrukare från Thailand.

Anonym sa...

Kommer inte hjälpa, kolla prislistan inkl semesterersättning, pensionsavsättningar .
Städare 3000 mån
Bilmek 8000 mån, ni förstår att lönerna kommer inte vara på topp

arthur sa...

Hushållsarbete då?

Anonym sa...

Ang hushållsarbete: har utnyttjat Rutavdraget i några år nu. Det företag jag anlitar verkar i stor grad anställa EU-medborgare från Baltikum ( EUarbetsmigranter till skillnad från de andra EU-migranterna). En enda gång har jag träffat på en kille med ursprung i MENA som talade förortssvenska (f.ö. trevlig och noggran). Vad har egentligen RUT haft för effekt på sysselsättningen bland invandrare? Kommer de vara intresserade av att ta enklare jobb information av hushållstjänster? Hur mycket måste man sänka bidragen med innan intresse uppstår? Vem vill anställa?