onsdag 29 juni 2016

Sverige is back in da house


Den svenska Löfven-regeringen har fått sin första politiska triumf: Sverige har röstats in i FN:s säkerhetsråd. Glädjen över att tillhöra en i praktiken tandlös grupp i en hjälplös organisation är förstås stor. Sverige ersätter bland annat stora nationer som Venezuela och Angola.

Kärleken till det ineffektiva och inkapabla förenta nationerna har alltid varit gigantisk i Sverige, i synnerhet inom socialdemokratin.

Frågan är vilka frågor Sverige nu ska driva med sin nyvunna internationella makt. Hen-toaletter i Kongo-Kinshasa, månne? Radikalfeministiska fredsmäklare i Syrien?

Eller de kanske kan följa rikspolischefen Dan Eliassons initiativ med "tafsa inte"-armband och dela ut till IS: "våldta inte, hälsningar Margot".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns alldeles för få armband i det här landet!
Men det får man väl inte säga..

Anonym sa...

Hej.

Elevrådet och klass-dito är alltid populärt bland de som inte kan hävda sig i den gängse gemenskapen. Mobbarna, de tuffa som alltid är rätt, och rebellerna i gruppen gör som de vill ändå.

Så i FN:s Säkerhetsråd, så ock i klassrummet.

Det kan ju finnas en tanke med att låta en menlös och maktlös stat utan grepp om realpolitik eller med förmåga att genomdriva sin vilja sitta med i rådet.

Gratulerar till Stefan, Mona, Margot, Anna med flera, och med en parafras på den lagerkranshållande slaven vid triumftåget: "Var det värt det?"

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Chrille sa...

Förfarandet säger en hel del om socialdemokraternas syn på utrikespolitik. Mutor och smörjmedel till diktaturer. Håll med diktaturer. Allt för en plats i säkerhetsrådet, tillsammans med länder som Egypten, Etiopien och Kazakstan. Får en att undra vilka länder som var kandidater och inte blev invalda. Hoppsan, enligt detta så fördelas platserna per region: Sverige slog ut Italien och Holland(Nederländerna) som troligen delar på en plats. Kazakstan slog ut Tailand. Inte så mycket konkurrens alltså.
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54350#.V3N0HDB3Yw4
Hög tid att gå ur FN, diktaturernas klubb.

Anonym sa...

För (s) är FN det högsta goda. Maximal multikultur, maximal segregation.

Anonym sa...

Undrar vilka språk "tafsa inte" skall översättas till? Är det bara svensktalande killar som skall låta tjejerna vara ifred, eller kommer det även att finnas armband med afghansk, arabisk och somalisk text? Kanske våra ledare tycker att de svenska killarna skall låta tjejerna vara ifred eftersom det saknas tjejer för alla killar.