måndag 13 juni 2016

Hur ska vi göra med tiggeriet?


Vad ska vi göra åt tiggeriet? Frågan tycks ha hamnat i medieskugga igen efter att ha varit uppe på bordet i samband med att den statliga utredaren Martin Valfridsson presenterade sitt betänkande i tiggerifrågan i februari.

Valfridsson rekommenderade bland annat att svenskar inte ger pengar till romska tiggare utan, om de verkligen vill hjälpa, i stället skänker pengar till hjälporganisationer som arbetar professionellt på plats i bland annat Rumänien. Det är en vettig och human hållning. Men hans rekommendation verkar inte ha haft någon direkt effekt vare sig på viljan att skänka pengar i pappmuggar eller på antalet tiggare i Sverige. Förslag i en ny statlig utredning riskerar dessutom att ytterligare försvåra avhysningen av illegala bosättare.

Det utbredda tiggeriet har blivit ett normaltillstånd. Vi har blivit så vana vid att ha tiggare runt oss att det krävs en utlandsresa för att påminnas om att denna situation inte är normal. Den är abnorm för ett rikt land som Sverige. Ändå har samhället accepterat den.

Det som nu sker i Stockholms tunnelbana gränsar faktiskt till ofredande. Vid varje tunnelbaneresa sticks det en pappmugg eller en tidning under hakan på oss resenärer. Lägg därtill alla så kallade spelemän som dundrar loss. Det enda som fattas för att ge Sverige ett slags u-landsstämpel är väl vindrutetvättare vid rödljusen.

Boven i dramat är som så ofta den svenska snällismen och tycka synd om-mentaliteten. Annika Borg skriver i Axess:
Tiggarna öppnade dörren för en gränslös svensk kollektiv välvilja. Vi behöver återta kontrollen över våra yta, både den på marken och den i sinnet.
Det är en viktig poäng, ty att tiggeriet med de följder det får i form av nedskräpning, ordningsstörningar, illegala bosättningar och gränsdragningsproblem inom välfärdssektorn har normaliserats är oroväckande. Det har nu pågått så pass länge att människor har vant sig och accepterat det.

Ett tiggeriförbud kanske blir den slutliga konsekvensen när folk till slut ledsnar. Men innan dess finns det en enkel sak att göra: upprätthåll gällande regelverk.

En sådan är vistelsetiden. EU-migranter har rätt att vistas i landet i tre månader. Många är här i ett år eller mer utan avbrott. Detta borde gå att ordna genom att ordningsmakten håller koll på vilka som kommer och hur länge de vistas här.

En annan är en rad olika lagar som förbjuder camping på gator och bosättningar på annans mark. Skälet till att tiggeriet tillåtits spridas så mycket i just Sverige är att ingen har ingripit. Detsamma gäller plankandet i kollektivtrafiken. Ingen bryr sig när EU-migranter åker tunnelbana utan att betala. Gör frekventa biljettkontroller. Den som inte betalar bör givetvis bötfällas (även om de aldrig kommer betala avgiften) och avvisas från tunnelbanan. Detsamma gäller försäljning, som kräver tillstånd av SL men där inga åtgärder vidtas mot den som saknar ett sådant.

I slutändan måste förstås människor sluta lägga pengar i den där pappmuggen. Men det finns många andra sätt att stävja det utredda tiggeriet. Att se till att upprätthålla de regler som redan finns är en utmärkt början.

Är det inte enklare med ett förbud då? Jo, visst vore det enklare. Men ett förbud mot att be andra människor om pengar leder oundvikligen till en del besvärliga gränsdragningsproblem. Om det går att konstruera en lag som bygger på äganderättens principer har jag inget emot ett förbud per se. Om det läggs ett sådant förslag är jag beredd att titta närmare på det.

Tidigare bloggat:
Bra riktning i tiggeriutredningen

16 kommentarer:

Anonym sa...

Tiggare är bara människor som haft oturen att inte födas i vårt land men turen att få komma hit och kompenseras för det.Så utsatta som de är är det inte mer än rätt att de erbjuds extraordinära rätt-och-friheter i vårt gemensamma land.MR och EU kräver det av oss!

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Kommer man till ett annat land har man inte ögonblickligen absolut rätt till medborgarnas rättigheter - man får tex inte rösträtt eller pension -har aldrig förstått varför det inte krävs svenskt medborgarskap för att ha rätten att få tigga?

Jacobssons tankar sa...

En småsak som irriterar mig är att om en affärsägare vill göra reklam och ska ställa ut en s.k trottoarpratare, finns det givna regler hur dessa ska placeras så att bl.a synskadade ska kunna röra sig. Men när det gäller placering av tiggare verkar det som om all hänsyn till rörelsehindrade och synskadade inte gäller.

Anonym sa...

Tiggeriet riskerar att utarma den svenska välfärden. Eftersom tiggare kan tigga ihop till såväl eget som andras uppehälle kan vi se fram emot att våra prutande socialförvaltningar kommer att kräva att fattiga svenskar skall tigga ihop till sitt uppehälle istället för att belasta de kommunala budgetarna. Är det så vi vill ha det?

Utlandssvensk sa...

" Om det går att konstruera en lag som bygger på äganderättens principer har jag inget emot ett förbud per se. "

Vi debatterade det där en del på Mises.se:

http://www.mises.se/2015/04/12/tiggeridebattens-falska-trikotomi/

Anonym sa...

De romska (inga andra) tiggare står under (inte över) lagen i Sverige. D v s, de ses som så "utsatta" och ömkliga att lagen anses för hård för dem. Personligen tycker jag det är en rasistisk, svensk hållning. Varför skulle inte romer vara minst lika starka som oss, som individer? De kanske t o m är starkare, om man tittar på hur de genom historien hittat sin utkomst, men också hur starka de är som "community" (finner inget bättre ord).

Jag håller med om i stort set allt du skriver i texten. Samtidigt, jag är inte ultraliberal som du. "Borde" inte din ultraliberala syn vara att tiggeri är ok? Liksom en överenskommelse mellan två handelspartners, typ. Det är väl så du resonerar vad gäller prostitution, t ex? Själv ser jag avgrunder av social och psykologisk misär i båda. Och dessutom sexuell och relationsmässig misär i prostitutionsfallet.

Dessutom, varför är äganderätten så helig för er när inget annat är det?

AX

Anonym sa...

Besökte Stockholm i helgen och som Göteborgare blev jag positivt överraskad hur Svenskt det fortfarande är i jämförelse med Gbg. Såg flera svenska flaggor, och en majoritet Svenskar och turister, samt relativt få tiggare. I Gbg är den Svenska flaggan sedan länge ersatt med rengbågsflaggen och ibland den romska och invandrare dominerar stadsbilden. Känns som Gbg ligger 10 år före i avvecklingen av Sverige och Stockholmare lever i en bubbla.

Anonym sa...

Tiggeri kan bli den nya huvudsysselsättningen, ena halvan av befolkningen tigger jämna datum, andra halvan ojämna datum.
Det kan ju oxå räknas som sysselsättning i arbetsmarknadsstatistiken, 100%sysselsättning, 0% arbetslöshet.

Smart sosse

Anonym sa...

Alltså hur svårt kan det vara?Vill vi inte ha tillresta tiggare så förbjuder vi det.Vad det gäller markockupation osv är det ju bara att tillämpa redan befintlig svensk lag.
Klarar inte poliser,kommunaltjänstemän,politiker och jurister av det så får vi väl sparka ut dom helt enkelt.Det gick ju bra med hon barnmorskan som inte ville utföra aborter så det borde väl gälla alla yrkeskårer?
Kanske kan de hjälpa till med att märka ut vandringsleder och scanna in papper i stället?

Anonym sa...

Hej.

Vad är problemet?

Kriminalisera tiggeri, grip, identifiera, registrera och utvisa med fem års karens. Allt kan skötas av polisdomstol på berörd ort. Protesterar EU kan bör motfrågan var: "Betalar ni?"

Gäller det större gäng, asfaltsläggare och allt vad de kallas, tas bilar, husvagnar och liknande i beslag tills ersättning till markägare, ägandeskap, körkort och fordonskontroll är genomförd.

Gör det svårt, gör det dyrt, och gör det jobbigt för de kriminella så antingen skärper de sig eller drar någon annanstans.

Polisen kan ges lov eller skyldighet att värva boende på drabbad ort att med fordon assistera med avhysning; hjullastare, schaktmaskiner, vägskrapor och liknande.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Hälsningar från Bukarest, Rumänien. Här finns inga tiggare, vad jag ser. Det hela är sjukt fel, och det är myndigheternas fel.

Anonym sa...

Anonym ovan
Jag tror inte heller att det är så svårt egentligen.Politikerna har beslutat sig för att vi vill ha tiggare bara.Orsaken är till det är givetvis okänd men troligen vill man ge oss en referenspunkt för hur det kunde vara om vi inte hade våra dugliga folkvalda politiker?

Anonym sa...

Snällismen lär avta med kommande generationer,mera utlänningar lägre löner mindre pension.

Anonym sa...

Snart är det ursprungs befolkningen i detta land som tigger, förfallet har gått för långt. Det är detta som är alla människors lika värde.

A nonym sa...

Tja vi gillar ju regler och kontroll samt skatt i landet så att få igen att tiggare bör ses som näringsidkare borde gå.
Kassaregister, inkomst deklaration, ge kvitto, betala för tillstånd att utnyttja mark för tiggeriet, etc.
Byråkratin kan nog användas för att döda tiggeriet utan att vänster gnäller för mycket.

Anonym sa...

Nu är tom internet orsaken till att en muslim med IS-sympatier massakrerade 49 människor på en gay-bar om svenska journalister får bestämma.Framförallt de på statspropagandan slår alla rekord den här gången.Lägg ner skiten!