tisdag 28 juni 2016

Vem vill regera landet efter 2018?


"Det är spännande att få vara med när Sverige förändras", sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på den famösa träffen "Sverige tillsammans" i oktober. Det var bara dagar innan det började komma 10 000 asylsökande i veckan. Och nog förändras Sverige nu, men kanske inte riktigt som ministern avsåg.

Malmö har styrts av Socialdemokraterna i 20 år. Staden har under lång tid haft omfattande asylinvandring. Kort sagt borde Malmö vara ett socialdemokratiskt skyltfönster för resten av Sverige och hela världen. Men något gnisslar här. Under dessa 20 år har nämligen utvecklingen gått käpprätt åt skogen.

Skattekraften har rasat jämfört med övriga Sverige, vilket i klartext betyder att dubbelt så stor andel som riksgenomsnittet lever på försörjningsstöd i denna stad och många med jobb har låga inkomster. Antalet hemlösa har ökat från 723 till drygt 2000 på tio år (2005-2015). En fjärdedel av Malmö stads budget på 20 miljarder kommer från det kommunala utjämningssystemet och andra bidrag från staten. Utan generösa bidrag från övriga landet hade alltså Malmö gått i konkurs. Nu behöver staden inte vidta radikala åtgärder utan kan fortsätta som tidigare.

Malmö ligger, som Tino Sanandaji tidigare visat, kanske tio femton år före resten av Sverige. De problem som den sossestyrda staden har kommer vi se i allt högre grad även på annat håll. Ty problemen är knappast unika för Malmö, de har bara hunnit utvecklas under längre tid där.

Det handlar om att människor inte har råd eller möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden och en socialtjänst som blir en allt större hyresvärd till följd av detta. Det handlar om ett växande antal människor i vissa områden som lever på olika sorters bidrag och inte tar sig vidare till egen försörjning. Det handlar om att välfärdssystemen sätts under enorm press. Det handlar om områden som polisen i praktiken betraktar som förlorade i kriminalitet och utanförskap.

Det har under den senaste tiden talats väldigt mycket om de nya asyllagarna. Dessa har nu röstats igenom i riksdagen och ska börja gälla inom kort. Det som ofta glöms bort är att de allra flesta som kom som asylsökande i fjol inte kommer beröras av dem. Det betyder att närmare 150 000 asylsökande kommer prövas enligt de gamla generösa reglerna, vilket gör att minst hälften med stor sannolikhet får stanna. Därtill kommer deras anhöriga för återförening. Än så länge har vi bara sett prislappen för det initiala mottagandet (främst akutboende), snart kommer kostnaderna för integrationen och mer långsiktigt boende och uppehälle.

Den statliga etableringsersättningen löper i två år. Därefter ska kommunerna ta vid. Johan Westerholm har länge påmint om att kommunerna runt valåret 2018 kommer se kostnadseffekter när nyanlända går från statlig ersättning till kommunalt försörjningsstöd.

Jag kan upplysa om att de på många håll i dag får både och, åtminstone i Stockholm. Detta har med höga boendekostnader att göra. Eftersom etableringsersättning och bostadsbidrag inte täcker hyror på uppemot 15 000 kr/månad (här talar vi om tvårummare i stadens egen regi, inga svartkontrakt) och samtidigt levnadsomkostnader, måste socialtjänsten som beviljat boendet komplettera med försörjningsstöd. (Det ska dock bli intressant att se hur samma socialtjänst ställer sig till boendekostnaden när etableringsstödet har löpt ut.)

För många kommuner runt om i landet väntar en kostnadschock. Alltmer tyder på att Sverige är på väg in i en turbulent tid. SKL spår att kommunernas ekonomi kraftigt försämras åren efter 2018. Detta kommer främst slå mot de mest kostnadskrävande verksamheterna (inte minst skolan och äldreomsorgen). Det är därför under nästa mandatperiod den berömda Utmaningen® uppstår på allvar.

Jag kan förstå om Anna Kinberg Batra och övriga alliansvänner, i den mån de är en allians eller ens vänner numera, inte är jättesugna på att ta över ett land där regeringen kommer få hantera kommunala uppror och genomföra gigantiska kostnadsminskningar. Men den som inte är redo att hantera problem den själv varit med att skapa, har över huvud taget inte i politiken att göra.

Det vi nu ser är lugnet före stormen. Njut medan du kan, Stefan Löfven.

Tidigare bloggat:
Välfärdspessimism
Malmö stad köper bostadsrätter - vem betalar?

Läs även:
Så blev Malmö fattigast i Sverige, Widar Andersson

15 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


Mycket bra genomgång! Tack för den!

Några observationer:

1. Att Malmö är "tio femton år före resten av Sverige" skulle jag ha skrivit under på 2013. Men inflödet av asylanter under reinfeldtpuckeln 2014-2015 var ungefär lika stort som en tidigare 10 årsperiod, så vi bör utgå från att det kommer att gå mycket fortare. Vidare lär nästan alla få stanna. Inget har gjorts för att säkerställa kapacitet för storskaliga deportationer och amnesti är det mest troliga. Andelen med utländsk bakgrund i den yngre delen av befolkningen (0-44 år) lär gå över 50% i samtliga större städer väldigt snart, möjligen redan nästa år.

2. Malmö kommer inte att stå still, utan fortsätta sin resa mot 3:je världen. Det vi ser nu är ingenting mot vad som komma skall. Utan betydande närvaro av militariserad polis kommer staden att sjunka ner i öppet krig mellan olika klaner och gäng. Den stora frågan är hur länge Danmark kommer låta bron vara öppen.

3. SD både vill och kan regera efter 2018. De är de enda som länge verkligen har grubblat över och läst på om problem och möjliga lösningar relaterade till mångkulturen. Deras kunskap och sannolika förmåga ligger långt över sjuklöverns på detta område. Men som jag har sagt tidigare, tror jag inte att de kommer tillåtas att ställa upp i ett val där de kan vinna.

Anonym sa...

I takt med att Sveriges kreditbetyg blir sämre kommer reglerna ändras, dac regler omtolkas , s k " internationella konventioner" om dessa nu existerar öht lämnas . Inget slår som en rejäl sänkning av kreditbetyget, heheheh, 150 000 ska bedömas enligt gamla regler? Hehehe, visst , tjena

Lotta Trouble sa...

Sydsvenskans artiklar är otroligt bra - och förfärande. Det tråkiga är att de skrivs först nu.
Är det någon som kommer ihåg Sd's presskonferens december 2014? När de sänkte budgeten. Då sa journalister att deras verkligets beskrivning var rasistisk propaganda. (Dvs samma beskrivning som sydsvenskan ger idag.)
Sd har rätt beskrivning men ingen lösning. Sjäv tror jag att nattväktarstaten är enda lösningen - och räddningen. Och nu rasar börserna - och världen går mot recession. Jag hoppas att vi kan ha råd med statligt våldsmonopol.

Anonym sa...

Börserna kommer återhämta sig, det kommer lösa sig denna vecka, inget har hänt i den reala ekonomin

Anonym sa...

Nattväktarstaten är nog en lösning på de finansiella problemen, men ingen räddning. Den kan inte lösa de kuturellt och religiöst betingade problemen. Tyvärr finns nog ingen lösning på dessa problem, det är helt enkelt för sent.

Anonym sa...

Ser i MSM att engelska inte kommer vara huvudspråk längre i Bryssel.Eller egentligen KANSKE inte kommer att vara det eftersom en och annan knappast hinner lära sig "luxenburgska" i det rödaste rappet..
Kanske kommer pk-itiska inte längre vara huvudspråk i Sverige ju närmare 2018 vi kommer?
Det är mycket som talar för det.

Riga sa...

Vår statsminister må vara ett stolpskott men man kan undra vem som kommer stå kvar vid "styråran" når det hettar till på riktigt. Jag tror Batra, Lööf och Björklund är för taktiska och ynkliga för att leda landet under det som komma skall.

Det skulle inte förvåna mig om vår svetsare är den som av plikt och omsorg om sitt lands befolkning står kvar vid rodret när stormen brakar lös på allvar, alla sina tillkortakommanden till trots.
Hoppas bara han lyckas göra sig av med den patetiska samling rådgivare han har runt sig.

Fd moderat sa...

Som en nyliberal invandringsförespråkare skrev: Det är OK om skattehöjningar går till flyktingar.

Anonym sa...

"Börserna kommer återhämta sig, det kommer lösa sig denna vecka, inget har hänt i den reala ekonomin."

Nej, inget har hänt i den reala ekonomin. Men med mer politisk och ekonomisk turbulens i Europa framöver, så kommer situationen i Sverige att bedömas på ett helt annat sätt än hittills. Vi må ha slutat tala om invandringen som en investering, men vi lånar fortfarande för att finansiera den. Vi kan möjligen betala dessa lån över tiden, men bara om det fortsätter vara gratis att låna och kronan inte faller i värde. Just kronan gick "bra" under åren när EUR och USD gick riktigt dåligt, men om omvärlden försöker lösa sina problem medan vi lallar på som hittills så kommer det att gå fort utför.

Ester sa...

Är det inte typ det som är problemet? Inget har hänt i den reala ekonomin, men Sverige har fått tusentals extra munnar att mätta.

Anonym sa...

Jag håller med Riga.Det blir svetsarn som står vid rodret när det är dags.Alliansen, som inte finns, men behövs för att hålla undan de onämnbara så länge, är för taktiserande för annat än en och annan KU-anmälan under stort buller och bång.Allt för att vi ska fortsätta tro att dom finns på riktigt.
Dessutom kommer rest-Alliansen ge svetsarn sitt stöd för att hålla de onämnbara borta när det är dags för nästa minoritetsregering och småfnissa hela vägen till banken.
Efter den PASOKfieringen finns inget S mer och en politikutvecklad AKB kan tänka sig att samarbeta med SD.
Fast det är vi inte riktigt så tydliga med..

Anonym sa...

Jag vet inte om man så enkelt kan extrapolera Malmös öde till resten av landet.
Malmö är extremt misskött efter årtionden av sossepolitik, sosseriet är bergfast förankat i alla delar av staden, Joakim Olléns korta M styre lyckades inte ändra på något i grunden. Det framgår ju tydligt i Sydsvenskans reportage hur oansvariga både Reepalu och nu Stjernfeldt Jammeh är genom att skylla alla problem på yttre faktorer.

Samtidigt så har de hela tiden verkat för att få till precis den misär vi nu ser, man har en djupt företagsfientlig inställning från kommunen, speciellt mot företag som inte är "fina" dvs sådana där Malmös dåligt utbildade befolkning kunde fått jobb.

Samma fientlighet finns mot personer med bra arbete och höga löner, de vill man inte alls ha i kommunen då de inte kommer rösta på vänsterpartierna.

Anonym sa...

Hej.

Jag rekommenderar envar svensk och invandrare att besöka Malmö, förslagsvis under en tvåveckorsperiod och inte under under Ramadan, då det alltid är en smula lugnare.

Gå runt i de olika stadsdelarna och titta efter. Jämför hur husen ser ut, vilka bilar som står parkerade var, och i vilka stadsdelar du hittar svenskar, och i vilka du inte gör det (med undantag för missbrukare, psykiskt sjuka, fattigpensionärer och funktionshindrade - som inte har råd att flytta till Dalby, Lund, Vellinge eller Svedala).

Testa. Känn efter hur det är att mötas med hat och förakt för att du är 'kuffar', hur det är att barn och kvinnor spottar efter dina steg, och hur invandrade kollegor (eller födda här med invandrade föräldrar) säger: "Du borde flytta; Malmö är ingen bra stad för dig". Det sista inte avsett som hot, utan som en i realism grundad omtanke.

Särskilt den som röstat på något annat än SD de senaste tre valen bör pröva att leva i de mest mångkulturella stadsdelarna. Ta debatten om öppna gränser, plikt mot samhället, skyldigheter, humanism, allas lika värde, och annat från den mysiga värdegrunden på plats.

Snart finns det ingen stans att flytta till - oavsett hur bra du tjänar, om du inte flyttar från Malmö, och Sverige. Malmö är Sveriges framtid; inte vad landet kan bli, utan vad det nu måste bli.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Sydsvenskan är att betrakta som medskyldiga med tanke på hur okritiska man varit i att hylla mångkultur (och all relaterad vänsterextremism i Malmö) i tjugo år. SDS, utan Arbetet som motvikt, changserade totalt. Ds

Anonym sa...

Framför allt bostadsfrågan blir intressant. Det finns två egentliga anledningar till att gamla miljonprogrammen blivit en "avstjälpningsplats" för invandrare: tillgång till bostäder (folk skaffade egna hus) och billiga hyror (genom de då kommunalt kontrollerade allmännyttorna).

Det gick alltså att i princip "anvisa" folk till lägenheter och kommunerna och bostadsbolagen kunde hålla nere låga hyror genom att bl.a. eftersätta underhåll.

Nu existerar inte längre allmännyttan på samma villkor som då, kommuner har rätt att dränera bolagen på kapital och byggkostnaderna har ökat.

De 700.000 bostäder vi måste klämma fram kommer inte att bli billiga och soc kommer inte att ha råd, utan kraftiga förstärkningar, att subventionera delar eller hela dom hyrorna.

Så, var ska alla nyanlända bo då då? Eller ingår/täcks ökade kostnader i de förväntade kommunala skattehöjningarna?

Annars blir det intressant att se vilka övriga kostnader kommunerna kommer att behöva "trimma" och äldreomsorgen står ut klart som ett alternativ att hårdbanta. Så, alla anhöriga, bered er på att bistå äldre och sjuka anförvanter med både pengar, omsorg och service.

My five cents...

Anonym sa...

De nya medborgarna, som vad jag förstått är i majoritet i Malmö, har naturligtvis rösträtt och kommer att rösta på mer och mer socialism ända tills hela landet gått omkull. Så har alltid skett på de platser där stora bidragsberoende grupper samlats, ännu snabbare när de varit etniskt skilda från ursprungsbefolkningen.