lördag 4 juni 2016

Svart och vitt när sexpolisen spekulerar


Polisen och stormoralisten Simon Häggström har skrivit en bok om sexhandel utgiven på Kalla kulor förlag (min elaka sida önskar att det hade varit Små kulor förlag) och ges utrymme i Aftonbladet (via Unvisit).

Om du pratar med sexsäljare om vilka deras kunder är, är sannolikheten stor att du får ungefär samma svar; "vanliga män". Häggström bekräftat detta genom att beskriva dem han griper som "fäder, äkta makar, söner. Vanliga "snubbar" med vanliga liv". Just därför blir hans syn på sexköparen så märklig.

Häggström hävdar:
Oftast handlar det om helt vanliga välfungerande män som aldrig skulle sno en kexchoklad på Ica. Men i smyg drivs de av egoism, makt och en önskan att dominera och kuva kvinnor.
Verkligen? Vill sexköparen"oftast" kuva kvinnor? Det är imponerande att Häggström har en sådan inblick i de gripna sexköparnas sexual- och själsliv. Han måste ansvara både för polisförhör och en psykologisk utredning helt på egen hand. Eller kan det månne vara den svenska feministiska maktanalysen som spökar igen?

Sexköpslagen kom till utifrån en kvinnofridsproposition i riksdagen. Den officiella hållningen har ända sedan 1998, när lagen röstades igenom, varit att sexköp är en form av våld mot kvinnor. Det har aldrig tagits någon hänsyn till hur sexhandeln går till. Det görs ingen skillnad mellan personer som är utsatta för människohandel och deltidsarbetande sexsäljare som samtidigt läser på universitetet.

Med en så svartvit bild av ett mångfasetterat fenomen som sex och sexhandel är det inte konstigt att personer som Simon Häggström hamnar så fel i sin analys. I hans värld ryms nämligen inga nyanser, inga gråzoner.

Det är självfallet så att det finns avarter även bland sexköpare, personer som beter sig illa. Som njuter av att dominera någon annan på dennes bekostnad. Men att påstå att en "välfungerande man" som "aldrig skulle sno en kexchoklad på Ica" plötsligt förvandlas till ett sadistiskt monster så fort han kliver in på en thaisalong är skrattretande.

Jag fortsätter att hävda att Sverige inte ska ha en sexpolis som springer runt och letar omoraliska sexuella aktiviteter. Det är verkligen en galen prioritering av polisens knappa resurser. Människohandel ska självklart prioriteras högt och bekämpas med full kraft tillsammans med andra länder. I övrigt bör sexhandeln lämnas i fred - och givetvis avkriminaliseras helt och hållet.

Simon Häggström menar att många ser sexpoliser som honom som hjältar. "Men det stämmer inte", tillägger han. Nej, precis. Det stämmer inte. De riktiga hjältarna inom polisen är de som bekämpar riktiga brott. Som griper hustrumisshandlare och rånare.

För en polis är det självklart ett enklare jobb att ta sexköpare med byxorna nere på Malmskillnadsgatan än att tampas med sten- brandbombskastande kriminella i landets så kallade utanförskapsområden.

7 kommentarer:

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Lysande!

Anonym sa...

Håller helt med,klåfingerstaten i form av feminister och poliser ska inte lägga sig i vem som har sex med vem och hur.
Helt vansinnigt system.

Anonym sa...

Hej.

Som boende i ett område med hög grad av mångkultur och därur uppstående beteenden verkar hans karaktärisering något märklig.

Å andra sidan har polisen här aldrig varit intresserad av tips om vilka fastigheter som upplåts till boenden för afrikanskor, östeuropeiska kvinnor och på senare tid asiatiska kvinnor med för mig mongoliskt eller uiguriskt utseende.

Jag finner det föga troligt att annan förklaring än att de importerats som prostituerade på grund av deras observerad vanor, och framförallt hur de stundtals hämtas av män med arabiskt utseende, oftast då med skåpbil, för att sedan i gryning komma gående tillbaka.

Polisens respons har varit en axelryckning. Jag antar att de kvinnor som fortfarande går på gatan på de klassiska stråken (nära en större kyrkogård samt hipster-kvarter) och dessas kunder är de din polis valt att beskriva.

Nåväl, kampen om 'narrartivet' fortsätter väl.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...


"Men i smyg drivs de av egoism, makt och en önskan att dominera och kuva kvinnor."

Detta påminner ganska starkt om hur nazisterna beskrev judar samt hur bolsjevikerna beskrev kulaker! Den svenska värdegrunden firar nya triumfer!

Om det är som polisen säger, dvs. att man inte kan dra några slutsatser om vissa personer, i praktiken vita män, baserat på deras de facto beteende utan att det finns mörka drivkrafter under ytan, då är den helt logiska slutsatsen att dessa personer måste "omformas" eller elimineras.

Anonym sa...

Polisen går också på kurs.Den här har fått lära sig hur världen ser ut på någon Södertörnsinspirerad polisanpassad genusvetenskaplig polisiär vidareutbildning.
Nu vet hen hur världen ser ut och fungerar.Det lär man sig på Södertörn nämligen.
En lär sig så mycket att inte ens en tonårig SD-rasistiska med videokamera rår på en och högskolan internt då måste gå ut och peppa sina adepter.Det kan bara inte hända eftersom Södertörn stöder sig på empiriskt bevisad vetenskap.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Du är helt klart inne på något! Jag har inte läst den här boken men det vara intressant att veta vilken litteratur konstapeln konsulterat för att få reda på sexkonsumenternas "verkliga" och "underliggande" intentioner. (Sen kan man ju dessutom fråga sig vilken betydelse dessa motiv bör tillskrivas i en upplyst SEKULÄR kontext!) Har själv inte köpt sex men Alexander Bard har intressanta utlägg att det handlar om utlevelse av fantasi som inte är möjlig på annat sätt än genom köp.

Anonym sa...

Intressant i sammanhanget är det nya projektet med en informationskampanj riktad till "ungdomar". Kategorin "ungdomar" är tydligen den nya stora kundkategorin. Kampanjen ska tydligen särskilt riktas till ungdomar på hvb-hem. I praktiken invandrade vuxna män, ofta i både 20- och 30-årsåldern. Dessa kommer från länder och kulturer med en helt annan kvinnosyn än den västerländska. Givetvis vågar man inte kräva att dessa rakt av ska följa gällande lagar, utan man ska nu "informera" dessa om att sexköp är dumt och dåligt. Gissar att effekten av kampanjen inte kommer att bli jättestor. Och att man så småningom kommer att ge vika för den nya kulturen, och legalisera sexköp, för annars är kommer det att uppfattas som rasism av somliga.