torsdag 2 juni 2016

Semester i Kina


På lördag bär det av till Kina för en månadslång resa via Hongkong, Guangzhou, Yangshuo, Guizhou-provinsen och några andra städer längs vägen. Efter två år med nedkortad semester ska det bli skönt med en längre tids ledigt. Jag ska inte ens läsa jobbmejl.

Det är flera år sedan jag senast var i Kina, och den politiska utvecklingen i landet har varit nästan uteslutande negativ. I synnerhet har Xi Jinping fortsatt att vrida klockan bakåt i yttrande- och pressfrihetsfrågor. Massövervakningen har byggts ut ytterligare. Det finns få ljusglimtar.

Samtidigt har den kinesiska brandväggen blivit ännu högre och mer svårgenomtränglig vilket gör västerländska surfvanor allt knepigare. Regimen har utökat sin kamp mot VPN-tjänsterna och, tyvärr, med ganska god framgång.

Jag har köpt en månads abonnemang hos flera VPN-tjänster med förhoppningen att om den ena inte fungerar kommer den andra eller den tredje att göra det. Några garantier finns förstås inte, så hur ofta denna blogg kommer att uppdateras under resten av juni hänger helt och hållet på tekniken.

Lite nervöst är det för en bloggnarkoman som undertecknad som även är van vid att logga in på Facebook och surfa runt på YouTube varje dag. Blogger och Facebook är sedan många år blockerat i Kina, detsamma gäller YouTube. Jag vet inte ens om jag kommer åt min webbmejl i dag.

Min absoluta ambition är att kunna blogga nästan som vanligt. Men jag hoppas på förståelse från er läsare om så inte blir fallet.

Några reflektioner från Kina hoppas jag i alla fall kunna ge samt förhoppningsvis även de sedvanliga utläggen (eller utbrotten) om svensk politik.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Låter trevligt,ha en kanonledighet nu!

Anonym sa...

Några kloka ord att grunna på från nyaste ärligaste språkröret.
Trevlig resa!

”Jag tycker nog att kanske det var ett svek mot väljarna att påstå att vi som litet parti skulle kunna uppfylla vissa av de löften som gavs i valrörelsen. Till exempel att vi ensamma skulle kunna stoppa försäljningen av Vattenfalls kolgruvor”

Anonym sa...

Det är ett par månader sedan jag var där, men då fungerade i alla fall Express VPN. Hur det är idag vet jag inte, men då jag var där fungerade det.
Lycka till.

skepparn sa...

Angenäm resa och ledighet!
MEN
Skulle du inte kunna rädda Götheborg.
Skeppet, således.
Borde inte kineserna kunna vara intresserade av skeppet och goda Svenska kontakter?
Jag håller tummarna!

Anonym sa...

Hej.

Trevlig resa!

Med det sagt ser jag fram mot reflektioner om den tilltagande likheten mellan Kina och EU när det gäller yttrandefrihet på nätet. Trots allt kan det vara användaren egalt om staten eller en korporativ enhet på statens instruktion censurerar mina åsikter.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Riga sa...

Lycka till Hans

Ser mycket fram mot att få läsa lite berättelser från Kina.

Anonym sa...

Ser också fram emot ev Kina-reflektioner. Du är en av få som påminner om att denna ekonomiska stormakt fortfarande är en av världens hårdaste diktaturer. De flesta andra är upptagna med att skrika sig hesa mot (eller i vissa fall, för) Putin. Själv skulle jag tro de har det avsevärt bistrare i Tibet än på Krim.

Anonym sa...

Låter underbart. Om bloggandet från Kina inte fungerar, kan du ju se det som avkopplande ledighet från vardagsrutinerna. Har full förståelse isf, men hoppas ändå att du kan blogga från Kina.

Vaniljam sa...

Som nämnt i annan kommentar ovan, Express VPN fungerar utmärkt men jag ser att du har skrivit efter i lördags så du har uppenbarligen redan hittat en VPN som fungerar. Har du problem med att ansluta till Hongkong så prova Singapore eller Japan. Hongkong brukar krångla men de två fungerar bättre.