fredag 3 juni 2016

Det ska tydligen firas nationaldag

På måndag är det svenska flaggans dag. Eller "nationaldagen" som den kallas i folkmun och numera även i public service. Särskilt mycket nationellt är det emellertid inte över denna dag.

Jag brukar varje år blogga om hur lite jag bryr mig om nationaldagen. Detta till trots är det intressant att se hur firandet tar sig i uttryck.

Förklaringarna till svenska folkets svala inställning till den 6 juni som en dag för att fira Sverige som nation har många förklaringar. Jag tror att den orsak som ofta framförs, att Sverige inte under väldigt lång tid har varit ockuperat eller på allvar hotat av främmande makt, spelar en stor roll för den avslappnade inställning som folket har till att fira nationens existens.

Det är sannolikt delvis därför som alla försök att frammana en nationell känsla för Sverige hittills har fallit platt. Kungahuset, viftande flaggor och folkdans till trots.

Tja, eller folkdans och folkdans. Det är ju inte riktigt så nationaldagsfirandet ser ut överallt. I Stockholmsstadsdelen Spånga-Tensta hålls ett väldigt alternativt firande. Programmet inleds med ursvenska artister som Bollywood opera och Dogge Doggelito, fortsätter med ugandisk och uzbekisk musik och dans och når sitt crescendo när det är dags för brasiliansk musik och somalisk dans.

Riktat till målgruppen som bor i stadsdelen eller en uppvisning i att det "inte finns någon svensk kultur"? Döm själv. Men särskilt mycket "svensk nationaldag" känns det onekligen inte som.

Svenskt 2016.

Läs även:
Fnordspotting

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nationaldagen angår strängt taget inte svenskarna. Den är skapad enkom för invandrarna, och firas nästan bara av invandrare och politiker. Jag har aldrig träffat på en svensk som firar nationaldagen. Det är bara en allmän ledig dag med tid för trädgårdspyssel och grillning. Men oj, vad lurade facken blev när man gick med på att byta ut annandag pingst, som alltid infaller på en måndag, mot en rörlig helgdag.

Fd moderat sa...

Det ingick i avtalet om arbetstid så de fackliga organisationerna blev inte lurade.

Anonym sa...

@Fd moderat

Du har rätt i att facken inte blev "lurade" i den bemärkelsen att de inte visste vad de avtalade om. Men de var korkade nog att frivilligt byta ut en fast helgdag mot en rörlig, vilket deras medlemmar förlorar på.

Anonym sa...

Klart det ska firas nationaldag! Nu mer än någonsin. Vi sverigevänner kan alltid lära av norrmännen, finnländarna, polackerna och irländarna. Det ska ätas, drickas och sjungas nationalsången. Leve Sverige, åtminståne vi som finns kvar av det!

Anonym sa...

Så är det, fackets uppgift är att lura medlemmarna , det är klassisk sossepolitik!

Fd moderat sa...

När man bytte helgdag tog man hänsyn till detta vad gäller årsarbetstiden så man har inte tappat något alls.