söndag 8 maj 2016

Ärliga extremister


Vänsterpartiets kongress har hamnat lite i medieskugga till följd av det stora intresset för vad som ska ske med Miljöpartiets språkrör på kongressen den kommande helgen.

Partiet har emellertid fattat en rad betydelsefulla beslut under helgen som gått, beslut som markerar V:s ställning som ytterkantsparti i svensk politik och som måste tas på allvar eftersom V har ett budgetsamarbete med regeringen Löfven.

Vänsterpartiets politik är svårt verklighetsfrånvänd på en rad grundläggande områden, inte minst när det gäller synen på marknadsekonomi och tillväxt. Detta blir tydligt även i nya förslag om att förbjuda bemanningsföretag och legalisera flyktingsmuggling som sker "ideellt". Att Vänsterpartiet är ett utopistiskt extremistparti framkommer både i partiets retorik och praktik.

V är ett hårdfört socialistiskt parti som i dag stöds av runt 8 procent av valmanskåren. Givet hur dåligt det går för Socialdemokraterna borde det finnas en bra grogrund för ett växande populistiskt vänsterparti. Där har V misslyckats. Den hårda tonen mot "rika" och "kapitalister" stöter sannolikt bort de väljare som söker ett alternativ till en tafatt regering och en håglös allians men som inte känner sig bekväma med klasshat och konfrontation.

Men en sak ska medges, och det är att V faktiskt är ärligt i sin strävan efter socialism och minskade klassklyftor. Socialdemokraterna pratar mycket om det negativa i växande inkomstklyftor - Vänsterpartiet vill göra något åt dem. De vill chockhöja skatterna för vanligt folk och för människor med förmögenheter. Det vill inte S, som inte ens vågat rulla tillbaka de jobbskatteavdrag de menar har raserat välfärden. De vill täppa till gapet mellan den arbetande och bidragsförsörjda befolkningen.

Vänstern sitter stadigt fast i den identitetspolitiska och kulturrelativistiska träsket, något som bland andra Amineh Kakabaveh fått erfara för sin kamp mot hederskulturer och hedersrelaterat förtryck. 

V är sålunda ett djupt obehagligt parti, och vi får vara tacksamma för att de inte lyckas bättre med att dra nytta av regeringens tillkortakommanden. 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hedersrelaterat våld, utanförskap och dylikt; men brinner julgranen? Den som säger att det finns sådant som behöver motverkas, den ska fråga sig om julgranen brinner!

Så mycket propaganda och lite substans. Erkänn att ni alla har kvar julgranen även under kommande julafton utan att den står i lågor!

Ta er snaps till Midsommar och koncentrera er på att höra när Reinfeldt nästa gång talar till sitt älskade folk, som är oligarkerna i USA och Bryssel.

Magne

Anonym sa...

Men det finns någonting mer än bara Jonas Sjöstedts fryntliga anlete i V.
Kongressen behandlade en motion om att V skulle arbeta i riksdagen för att förbjuda SD.Vi har alltså ett parti kring 6-7 % som vill arbeta aktivt i riksdagen för att få andra partier kring motsvarande med sig tillsammans med S och M för att förbjuda ett parti på någonstans mellan 15 - 25 %.Gissningsvis har det något med värdegrunden att göra.
Själv har jag bestämt mig för att rösta på SD och hoppas på ett framtida förbud för kommunister och islamister.Det har något med värdegrunden att göra.

Anonym sa...

Observera att höja skatten för "förmögna" innebär att bl.a. höja skatten för vanliga villaägare med en större del av bolånen betalda. Det gäller många som bott länge i sina hus, och nu har fått ett högt taxeringsvärde. Omoraliskt och otidsenligt. Förmögenhetsskatt är nog bland de mest kontraproduktiva skatter som finns. De verkligt "rika" flyttar lätt ut ur socialistiska länder när galoschern inte passar.

Anonym sa...

Socialistiska ideer genomsyrar hela det svenska samhället,Vänsterpartiet och MP är det tydligaste exemplen,toppat med socialdemokrater och media.Lägg till det identitetspolitik och vurm för islam,inom ledande kretsar,och man blir lätt modfälld.Fly till en röd stuga med vita knutar?där porträtt av kungen hängde över dörren till kammaren,och där bonden,sade det värsta jag vet är kommunisten,han som tog bondens sista ko i sovjetstaten.

Anonym sa...

Hade V och MP klarat media så galant om inte journalisterna själva haft sina sympatier ni vet var?
Knappast, om man bara tittar på MP:s implosion när Expressen sent om sidor vaknade till och faktiskt såg hur det såg ut.Ändå har det rullat på i många år.

Anonym sa...

Sverige är ett vänsterstyrt land där de borgerliga partierna gett upp och orkade inte bryta sosseriet mellan 2006-2014. Det får nog anses som uteslutet att Sverige kommer föra en icke socialistisk politik inom överskådlig framtid.