tisdag 24 maj 2016

AKB bäddar för ny valförlust


I en utfrågning i Expressen ombeds moderatledaren Anna Kinberg Batra att välja mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Hon svarar utan att tveka Miljöpartiet.

Skälen som Kinberg Batra anger för att hon inte vill regera med SD är följande:
Skälet till att vi inte vill regera med Sverigedemokraterna är politiskt. Om man säger nej till Nato, om man gör det mer lönsamt att inte jobba och man tar avstånd från integrationspolitik när en miljon snart är utanför. Då tycker inte jag att det är en grund att regera ett land ihop med.
Man kan givetvis tycka att Moderaterna och övriga alliansen, i den mån den fortfarande existerar, inte ska ha något uttalat samarbete med SD. Men moderatledarens argument är inte särskilt övertygande. I synnerhet inte om alternativet heter MP.

Säger MP ja till Nato? Inte direkt. Däremot var det MP som drev igenom det så kallade friåret. Om ni inte minns var det alltså reformen som gav människor en årslön för att inte arbeta. Och vilken integrationspolitik hade MP att komma med nu igen? Kurser i hur man hälsar, månne?

Anna Kinberg Batra behöver bättre argument än så här om hon vill säkra en majoritet för en framtida alliansregering. Vilket för övrigt framstår som alltmer osannolikt för varje månad som går.

Med en så svag regering, med migrationskris, kris i skolan och en polis i fritt fall hade det varit ett utmärkt tillfälle för en svensk oppositionsledare att kliva fram och ingjuta hopp om en förändring, om en vändning. Ändå misslyckas Anna Kinberg Batra så kapitalt med detta. Just därför ska vi inte bli förvånade om statsministern efter nästa val heter Stefan Löfven.

Alliansen med Moderaterna i spetsen bäddar för en ny valförlust. Att partiet straffar ut Hanif Bali är bara ett av många tecken på detta.

Läs även:
Fnordspotting

14 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att ha tassat runt och snackat the Robot Talk i evigheter tar AKB bladet från munnen och visar att hon minsann kan stoppa in hela foten och har lika lite som en Löfven förstått något alls.
Alla vet och ser att det inte finns någon Allians.
Alla vet och ser hur högt i tak det är hos M.
Alla vet och ser hur lite AKB är beredd att göra i verkligheten för att få bort den klantiga samarbetsregeringen som inte är bra för Sverige.
AKB can do the talk - men det är också allt.
Hon är fullt tillfreds med att KU-anmäla och snacka robot i talarstolen.

Anonym sa...

Detta är en analys som jag helt och fullt delar. Så som alternativet till Löfven ser ut, dvs. alliansalternativt, så synes det i dag helt ointressant att lägga sin röst på dem. Man vet nämligen vad man har idag, men alternativen med de Nya Moderaterna är ett helt oskrivet kort.

Om man inte vill stödja S, MP och V finns det idag egentligen endast två partier som man kan fundera över att lägga sin röst på och det är Borgerlig Framtid och Sverigedemokraterna. Borgerlig Framtid är dock endast ett embryo än så länge och det har ännu inte fått ihop de 1500 namnunderskrifter som behövs för att registrera partiet hos valmyndigheten.

Anonym sa...

Stackars naiva Sverige.
En aktivist kopplad till Mp och Romson sprutar ketchup i riksdagen för att han är missnöjd.
Det är inte ok.Inte så bra.Men så kan det ju bli när man är engagerad.
Nästa gång är det en jihadist som skjuter AK och kastar handgranat.
Det kan bli så när man är engagerad.
Det är inte ok.Inte så bra.

Faktum är att det skulle kunna vara en högerpopulist med text på bara magen också.
Men då blir det väl livstids fängelse?
Fd moderat sa...

Din bloggkollega Henrik ALexandersson bruka anklaga SD för att sakna lösningar på integrationen. Sedan erkänner han att alla andra partier också saknar lösningar.
Skillnaden mellan SD och de andra partierna är att SD är det enda parti som har haft en lösning på hur problemen inte skall förvärras. De andra partierna har haft Reinfeldts "öppna era plånböcker" som ledstjärna.

Anonym sa...

Instämmer i föregåendes inlägg! Den enda existerande oppositionen i Sverige idag är SD och AKB mfl vill inte regera, och ta ansvar för, detta sönderfallande land. Det har varit tydligt ända sedan valet 2014.

Anonym sa...

Henrik Alexandersson brukar anklaga för att sedan erkänna att inte ens han själv har några lösningar.Det kan vara orsaken till att kommentatorsfälten allt som oftast är stängda på den bloggen.
All heder åt Hans som håller fälten öppna och inte kastar skit och far iväg med otidigheter!

Anonym sa...

Vill hon ha en majoritet efter nästa val ? Med tanke på hur dagsläget ser ut och den riktning som utvecklingen verkar att gå så vem vill ha regeringsansvaret ?

Anonym sa...

Hej.

Moderaterna vill inte kunna, och kan inte vilja.

Ungefär så ser deras interna process ut.

Man märker också hos gammelmedia, och en del andra bloggar (dock inte denna som tydligen sätter yttrandefrihet högt) hur desperat viktigt det är att bibehålla den binära vänster-höger skalan i svensk politik. SD skall ömsom knuffas till vänster, ömsom till höger. Att det har med ett feltänk från början att göra kan man inte tillåta sig att inse bland tyckare, tänkare och partistrateger.

AKB verkar vilja bota baksmällan med mer sprit.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

En röst på AKB och M är en röst på Löfven och S.
Så har det inte alltid varit.
Men det är det som är de nya moderaterna.

Anneli sa...

Det gick ju bra sist M gjorde upp med MP... Not.

Detta visar återigen att partierna är opålitliga, samt att varken regeringen eller alliansen vill regera. Ska det vara så j-a svårt att kavla upp ärmarna och styra upp landet?

Björne sa...

Man kommer inte ur den Reinfeldtska djupmarineringen, det är helt annat ljud i skällan hos de moderata gräsrötterna.
Hela partiledningen måste bytas ut.

Anonym sa...

Det finns bara en oppositionsledare... och han heter Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna är riksdagens enda oppositionsparti.

Anonym sa...

Problemet. Hela nuvarande moderatledningen är överblivna medelmåttor ur Reinfeldts hov. Därmed kommer felsluten och döläget fortsätta, de blir yta utan innehåll, inga idéer, ingen riktning. Förutom att behålla sin plats vid grytan och hålla andra (dvs begåvade, riktiga politiker som t.ex. Hanif Bali) borta.

Anonym sa...

När jag såg alliansledarnas besök i Husby saknade jag "We shall over came!". Vad gjorde de egentligen i Husby och vilket var deras budskap, förutom att få lite mediatid?