söndag 21 juni 2015

Det är inte så komplicerat, egentligen


Det blåser nationalistiska, invandringskritiska och EU-skeptiska vindar i Norden. Såväl medie- som det politiska etablissemanget kliar sina rufsiga huvuden.

Aftonbladets Lena Mellin är rådvill: "Varför händer det här i några av världens tryggaste, mest jämlika och rikaste länder? Det är dags att några skarpa hjärnor, en slags nordisk kriskommission, studerar fenomenet på djupet."

Jag tror inte att det behövs någon nordisk kriskommission (däremot kriskommissioner i en hel rad partier) eller särskilt skarpa hjärnor för att förstå utvecklingen. Allra minst i Sverige. Här finns ett fåtal enkla förklaringar till Sverigedemokraternas framgångar.

1) Asyl- och migrationspolitiken
Såklart. SD kom in i riksdagen 2010, och redan då hade Sverige en högre invandring än de flesta EU-länder. 2011 slöts den migrationspolitiska överenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Den band Sverige till en historiskt generös migrationspolitik utan att nödvändiga reformer gjordes för att underlätta integrationen av de nyanlända.

En rad faktorer sammanföll med tidpunkten för överenskommelsen: 2011 fick nämligen Migrationsverket slut på lägenheter och inbördeskriget i Syrien bröt ut. Sedan dess har asylinvandringen till Sverige varit rekordhög. Mottagningen har havererat, staten måste nalla pengar ur biståndsbudgeten och nu börjar även effekterna av ökade kostnader för flyktingpolitiken synas ute i kommunerna.

2) Kris i välfärdsstaten
Det som Reinfeldt kallade "välfärdens kärna" krackelerar. Trots fortsatt höga skatter genomgår Sverige just nu en nationell skolkris och vi ser ett akutläge på sina håll i både vården och äldreomsorgen. Detta är de delar av välfärdsstaten som få har tolerans för brister i. Såväl SD som Dansk folkeparti vill satsa rejält på välfärdsstaten.

Därtill finns betydande infrastrukturproblem till följd av bristande underhåll och uteblivna satsningar i decennier. När dessa basala delar av samhället inte fungerar tillfredsställande, uppstår självfallet missnöje. Eftersom ansvaret för situationen delas solidariskt av båda blocken kan en missnöjd väljare inte gärna rösta på något av dem. Detta gynnar uppstickaren.

3) Allmänt missnöje med gamla partier
En utbredd leda med gamla partier och gamla lösningar ska inte underskattas som skäl för väljare att söka sig sig till nya alternativ. När gamla maktpartier uppträder arrogant och far med osanning i heta politiska frågor som exempelvis migrationspolitiken, retar det folk. När dessa partier utestänger ett nytt parti i en politisk maktkonstellation och vägrar prata med detta parti förvandlas partiet i fråga till en obekväm sanningsägare. Denna position har SD utnyttjat till fullo.

Summa summarum

Det är fullt möjligt att SD hade kunnat komma in i riksdagen även utan en hög asylinvandring. Men dess exempellösa framgångar beror i första hand på övriga partiers oförmåga att hantera den generösa invandringspolitik de satt sin heder i pant på samt en oförmåga att hantera SD som parti sedan riksdagsinträdet. De har helt enkelt inga fungerande strategier för att bemöta detta parti, och vad de än gör tycks det slå tillbaka.

Att invandringsmotståndet ökar i Sverige beror på att politiken misskötts. Få skulle ha något emot en begränsad flyktinginvandring som samhället lyckas svälja samt en arbetskraftsinvandring av människor med efterfrågad kompetens. En rekordhög asylinvandring utan idéer på hur människor ska komma i arbete, i en tid när det råder akut bostadsbrist, får väldigt negativa konsekvenser på kort tid. Det kostar enormt mycket pengar och skapar parallella samhällen när ett växande antal människor hittar vare sig bostad eller jobb.

Egentligen finns det bara en sak att säga till de gamla partierna och deras sympatisörer: You brought this upon yourselves.

Tidigare bloggat:
Ett nytt politiskt landskap

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka partierna är har mindre betydelse. Huvudsaken är hur de handlar. Alla partier har lik i garderoben, likt alla människor har.

Du glömmer nog den viktigaste orsaken till SDs tillväxt. Det är otryggheten. Alla brottskategorier har ökar sedan 1975, då mer noggrann statistik började föras.

Inte ens Svd, Dn, Ab, Sydskånskan, GP, Smålandsposten, ja alla etablerade tidningar som döljt skottlossningar, våldtäkter, bil- och skolbränder, kan i detta skede dölja förödelsen. De uppräknade brotten har penetrerat tidningarna i och med antalet. Till slut blir det så omfattande att inte ens den mest snikne chefredaktören kan ta bort händelsen från tidningen. Att surfa in på en tidning idag, t. ex. Svd, är rubriken "skottlossning", "granat", "bomb", "gängkriminalitet" allt som oftast på förstasidan. Det sätter sig i svenskens huvud till slut. Och den som inte förstår att Jerzy Sarnecki väljer en tidsperiod på 2-3 när han refererar till "att brotten i Sverige har minskat", är ju inte riktigt klok. Brotten har ökat under de senaste 30 åren, alla kategorier.

En viktig orsak som inte är rumsren att prata om är den demografiska utvecklingen. Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet har i närtid haft en omfattande invandring från tredje världen i förhållande till vår folkmängd, som kan få den konsekvensen att vi blir en minoritet och mer därtill. Detta är nog en av anledningarna för många svenskar som röstar på SD, fast de har svårt att medge detta.

/ Magne

Anonym sa...

Förra bloggposten "Ett nytt politiskt landskap" innehöll ju också en glasklar analys. Den enda fråga som ständigt infinner sig är ju om normalintelligenta journalister som Lena Mellin vilseleder och ljuger medvetet eller om de verkligen uppriktigt tror sig förmedla en korrekt analys och beskrivning av verkligheten.
Självfallet måste det stötta självbilden och personlighetsstrukturen att gång på gång för hundratusentals möjliga läsare få slå fast att man själv tillhör dem som "tror på samarbete, vidsynthet och människors lika värde", medan alla som pekar på de baksidor som de vidsynta inte verkar se "står för motsatsen".
För att travestera sista stycket i Lena Mellins text: "Frågan som bränner och irriterar är varför en så stor andel av Sveriges bäst lottade journalister av Lena Mellins typ känner en sådan oro och frustration (eller animositet?) att de låter den gå ut över sina medmänniskor."
/ Sixten

Anonym sa...

Exakt så!
Tack vare Aftonbladet,DN,miljöpartiet,Jämtin,Palm,Arnstad och en massa andra så är SD:s framgångar exempellösa och politrukerna har inte ens förstått det strategiska misslyckandet.
Det säger egentligen allt!
När man i partiledningarna fortfarande inte förstått att man misslyckats med att få SD att försvinna så måste man fråga sig hur dessa "strateger" ska lösa "de andra små problemen" som tornar upp sig?
Svaret är ju givet.

Analytikern sa...

Tack för en sorglig, stillsam sammanfattning av läget.
Remarkabel ansats från ABs Lena Melin - Vilken värld lever hon i?
Tyvärr kommer nog tyvärr den framtida utvecklingen inte vara stillsam.


Sociala vreden växer, eliten lyssnar inte. Det kommer bli upplopp m.m. även
utanför våra ghetton.
Relativt snart kommer pengarna vara slut i politikernas kassa.
Flera större städer liksom glesbyggdskommuner skulle tvingas i konkurs utan
de s.k. Robin Hood pengarna.
När tröttnar de rika kommunerna på att skicka pengar till ett växande svart hål.
Relativt snart tror jag - inom några år.
Och det kommer göra att SD kommer fortsätta att växa.
Tror att journalist Melin kommer vara förvånad över utvecklingen.

Anonym sa...

Just så, svårare är det inte. Möjligen kan man tillägga att asylfuskets (i flera varianter) utbredning är väl känt för "folket", medan politiker och journalister fortsätter att blunda.

Visst hjälper svenska folket människor i verklig nöd, var de än kommer ifrån. Men att betala också för mängder av lyckosökare som utnyttjar systemet och/eller ljuger och fuskar gör förstås folk fly förb...

Assar

Thomas Falk sa...

Att förvägra de allra fattigaste vårt bistånd, istället för att satsa alla pengar på dyr
flykingmottagning skär i mitt hjärta. Därför röstar jag på SD.

Anonym sa...

Men vi ska i varje fall vara glada åt Åsa Romson som kommer att sitta kvar med Aftonbladets godkännande och skapa fler väljare åt SD!
Om nu inte Schibsted krängt iväg AB långt innan dess vill säga.
Då får Åsa klara sig själv bäst det går..

Anonym sa...

Ja det verkar som om Aftonbladet sålt smöret och tappat pengarna eller nåt.
Kanske saknar man läsare till alla fantastiska artiklar?
Tydligen är man till salu i alla fall.
Anders Lindberg kommer att skylla på SD som bara Anders Lindberg gör.
Lena Mellin kommer att att hålla med men påpeka att det bara är ett rykte.
Rykten är ju ingenting Aftonbladet sysslar med eller bryr sig om.
Åsa Linderborg kommer att vara bittrare än vanligt och påstå att det är fascisternas fel.
Allt hade varit så annorlunda om bara Stalin varit vid liv.
Alice,våran Alice, kommer att tycka att det är en viktig fråga.
Virtanen och Swedin kommer att gråta ut tillsammans på hen-muggen.

Jag?
Jag är bara lite skadeglad jag.