onsdag 24 juni 2015

Detta är svenskarna rädda för

Av alla hot i världen, vad är svenskar mest oroade för? Är det att framtidens välfärd inte ska bli som gårdagens? Att pensionerna ska bli lägre? Att IS-krigare ska ta terrorismens fasor till Sverige? Eller kanske att ett aggressivt Ryssland kommer börja ställa territoriella krav?

Nej, när SOM-institutet vid Göteborgs universitet frågar svenskarna vad som oroar dem mest, framkommer något helt annat: nynazism. Det är en lika stor fråga som terrorismen och större än hotet från Ryssland.

Nästan hälften av de tillfrågade upplever nynazismen i Sverige som "mycket oroande". Det är viktigt att påpeka att Sverige inte är ett starkt tillhåll för nationalsocialister och rasideologiska grupper och heller aldrig har varit detta. Svenskarnas parti har lagt ned (vilket i och för sig skedde efter SOM-institutets mätning, men det finns skäl till nedläggningen) efter ett dåligt val 2014. Ökad aktivitet noteras hos Svenska motståndsrörelsen, men de är få till antalet och utgör inget systemhot.

Faktum är att Sverige inte ens under Hitlers glansdagar hade någon tolerans för nazismen. Inget svenskt nazistparti har lyckats få ens en procent i allmänna val. Så varför upplevs nynazismen som ett så stort hot bland svenskar i dag?

Jag tror att det har mycket med mediebilden att göra. Vänsterpressen älskar nazismen. De behöver den som motståndare nu när den svenska högern har blivit välfärdskramare och gått åt vänster i de flesta frågor. Visst är Sverigedemokraterna storfavoriten på Aftonbladets ledarredaktion, hos slasksidor som Metro och Nyheter24 - men inget går upp emot folk som helst marscherar i takt. Dessutom lever organisationer som Expo på att måla upp nazismen som ett stort hot.

I dag allt möjligt som "nazism" och "rasism". Enligt Gustav Fridolin är det rasism att inte släppa in alla flyktingar som vill komma till Sverige.

Med så breda definitioner förlorar begrepp sin betydelse. När allt blir nazism och rasism, är plötsligt inget det längre.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Propagandaministeriet säger: Ge nazismen en kvart om dagen
så att folk får ont i magen!

PerH sa...

Krasst.
SOM-institutets samplings beskriver utfallet av medias kampanjjournalistik, inget annat.
Slutsatser dragna av SOM genererar sedan mer kampanjjournalistik, perpetuum mobile så att säga.

Anonym sa...

Politisk extremism torde innefatta extremvänstern. Frågan är varför inte extremvänstern är ett enskilt alternativ likt nynazismnen i undersökningen?

/ Magne

Amnexis sa...

Hmm.. Miljöförstöring och nazism är alltså det som skrämmer folk mest. Sickna stackare.

Nu blir sambandet mellan medarbetarnas partisympatier och deras mediala agenda extra tydligt i SVT/SR/gammel/slask-media...


Journalistkårens partisympatier:

http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

Anonym sa...

En glädjande undersökning för Löfven och co. Detta visar att de lyckas skrämma upp folk med sitt nazist- och fascistanklagande mot SD. Ett stort steg på vägen mot att förbjuda SD om det försätter att växa. Denna undersökning kommer att tas som intäkt för att de har "folkets stöd" i beslutet. Frågan är vilka borgerliga politiker som är med på tåget för mer åsiktsdiktatur? Och vilka som vågar vägra?

Anonym sa...

Mest rädda för nynazister?? Hahahahaha!

Propagandan börjar närma sig Nordkorea-nivå. Snart får vi väl höra att Stefan Löfven är inofficiell världsmästare i golf.


//Mogura

Mona sa...

Den där undersökningen måste vara beställd.Vem tror på att nynazister är det
mest skrämmande.Så otroligt dumt så man baxnar.

Anonym sa...

Fanns t ex "invandring" och "religiös fundamentalism" med som alternativ?

Jerker Montelius sa...

https://www.youtube.com/watch?v=G0ZZJXw4MTA

https://www.youtube.com/watch?v=08o6JyvvtP8