onsdag 17 juni 2015

DÖ bakbinder de folkvalda


"De argaste kritikerna har fel. Demokratiskt är [Decemberöverenskommelsen] fullt försvarbar. De folkvalda är fria att använda sina röster som de vill."

DN:s ledarredaktion har gång efter annan försvarat DÖ. Den är det minst dåliga alternativet, har det hävdats. Sverige måste kunna regeras. SD har hållit riksdagen som gisslan. Och så vidare. Jag har tidigare argumenterat för varför Alliansen nu snarare än senare bör sätta sig ned och förhandla med SD, så jag behöver inte göra det igen.

Däremot är DN:s påstående att överenskommelsen är försvarbar eftersom "de folkvalda är fria att använda sina röster som de vill" ett ytterst märkligt påstående. Det är ju just det de inte är! DÖ binder upp riksdagsledamöterna för sex av riksdagens partier i åtta år framåt. De får alltså inte alls rösta som de vill.

Att följa partilinjen är visserligen alltid en grundregel i riksdagens omröstningar, men det ovanliga här är att en blocköverskridande överenskommelse talar om hur framtida riksdagsledamöter, oavsett om de sitter i riksdagen nu eller ej, ska rösta i voteringar om två, fyra eller sex år. DÖ sträcker sig fram till 2022.

Gårdagens budgetomröstning föregicks av en fem timmar lång charad. I fem timmar debatterades budgetalternativen. Alliansföreträdare kritiserade regeringens ekonomiska politik i hårda ordalag. Och sedan gav de den sitt passiva stöd genom att inte rösta på sin egen politik.

Detta blir inte bara obegripligt för väljarna. Det blir själva antitesen till det som alla säger sig vilja göra, nämligen "ta ansvar för Sverige".

Och så beklagar sig politikerna över att förtroendet för dem sjunker...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Egentligen är det ganska praktiskt.
Vi kunde dra ner antalet partier till två och samtidigt spara in på antalet riksdagshen.
Eftersom alla ändå i grunden tycker samma saker behöver dom ju inte vara så många helt enkelt.
Dessutom kunde Aftonbladet få sitta i regeringen direkt så behövs inte den blaskan längre heller längre.

Anonym sa...

Kul för de som röstade på M när de inser att de egentligen röstat på MP? Kallas inte det falsk varudeklaration? De lär inte göra om misstaget iaf.

Sen att AKB hoppas att S ska dra ner landet i fördärvet - såpass - att väljarna kommer springande till Alliansen istället... känns väl hmmm sisådär strategiskt övertygande. Tveksamt om "hånflin" är ett särskilt val-vinnande koncept.

Anonym sa...

DÖ bakbinder högerväljares möjlighet att få skitjobbet utfört av SD medan dom lutar sig tillbaks i soffan och är frihetliga.

Anonym sa...

DÖ bakbinder moderaterna och ger rösterna till Miljömupparna och kommunisterna.
När väljarna genomskådar teatern faller Alliansen som en sten.

Anonym sa...

Alla kan se vad en röst på Alliansen är värd!

Anonym sa...

Har det nånsin funnits en verklig opposition i oligarkin Sverige som har 8 socialdemokratiska partier i riksdagen, med lite olika inriktning och favorit-slagord?

Anonym sa...

Men det viktigaste för en svensk politiker är väl ändå att ta avstånd från SD?!

Metoden har visserligen visat sig vara totalt kontraproduktiv men det bryr man sig inte om, det är fortfarande viktigare att som individ posera MOT det odemokratiska, rasistiska, islamofoba, nyfascistiska och oanständiga SD.

När skall fårket lära sig undrar AKB och hennes kompisar.

Anonym sa...

Politikerna är bara ett gäng posörer som intar olika väl synkroniserade roller för att ni ska fortsätta att rösta fram mat på deras bord.
Det enda som hänt är att yrket i dag enbart attraherar klantskallar med maximalt uppblåsta egon som inte klarar av komplexiteten.
Och därför är plötsligt allting så tydligt synligt!

Christoffer sa...

I höst lägger väl de fyra allianspartierna sina egna budgetar? Därmed försvinner problemet fram tills 2018.

Anonym sa...

Man lägger sina egna budgetar som man inte röstar på och problemet försvinner..

Christoffer sa...

Anonym: nej, lägger varje alliansparti sin egen budget så kan dom rösta på dom. Då får S-MP regeringens budget flest röster eftersom de då blir största "block". Som bonus behöver de då heller inte V:s aktiva stöd.