söndag 7 juni 2015

Regeringen låter inte fakta komma i vägen för fina utspel


Den stora frågan för 38-procentregeringen är jobben. Det har statsministern själv sagt. På nästa valdag kommer Löfven att dömas utifrån hur arbetslöshetsstatistiken ser ut. Eller?

Jag är inte säker på att det är så enkelt. Bakom jobben, som givetvis är en viktig fråga, växer nämligen andra frågor i betydelse. Skolan är en. Bostadsbristen en annan. Och det massiva integrationsfiaskot en tredje.

För att kunna komma tillrätta med stora och allvarliga problem behöver man dels ha en realistisk uppfattning om orsakerna till problemen, dels en seriös verklighetskoll. Regeringen saknar bådadera. Aldrig är detta så tydligt som när det gäller de växande bekymren med utrikes födda i utanförskap.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson handlar integrationen framför allt om att ta tillvara den höga kompetens som nyanlända har med sig. Johansson påstår att "37 procent av de som kommer från Syrien har en avslutad högskoleexamen".

Enligt undersökningen från SVT, som en lokalreporter gjorde sig lustig över när han inte visste att kameran var på, uppger 37 procent av de syrier som kommer till Sverige att de har "eftergymnasial utbildning". Det är inte alls samma sak som "avslutad högskoleexamen" utan kan handla om allt från något års verkstadsutbildning, en koranutbildning eller krasst uttryckt vad tusan som helst.

Regeringen tittar på Kanada, som enligt Ylva Johansson "har lyckats väldigt bra" med integrationen. Men det finns klara skillnader. Kanada tar emot knappt en tiondel så många flyktingar som Sverige. De är selektiva och tar främst emot arbetskraftsinvandrare vars kompetens är efterfrågad. Det är inte svårt att förstå att det är lättare för den som invandrar att komma i arbete om personen i fråga tas emot just för att dennes kompetensen efterfrågas.

Svensk migrationspolitik ser inte ut så. Vi tar främst emot flyktingar och anhöriga från krigshärjade länder utanför Europa. Syrien är ett av diktaturen präglat land och av inbördeskrig slaget i spillror, Irak faller samman, Eritrea är ett stagnerat förtryckarsamhälle och Somalia kan endast med viss ansträngning kallas en stat. Det är en helt annan utmaning, och det vore klädsamt om regeringen åtminstone medgav detta.

Ylva Johansson kan förstås fortsätta tro att nästan var fjärde syrier har en avslutad högskoleexamen och att det enda regeringen behöver göra är att snabba på valideringen. Men hon riskerar i så fall ett bryskt uppvaknande inom de kommande åren. För även om väljarna går att lura, kommer resultaten av politiken tala för sig själva.

Smartast vore förstås att ta redan på fakta först. Men det ligger varken för Johansson eller den regering hon representerar. 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad Ylva Johansson har absolut ingenting att göra med vad hon säger. Hon struntar fullständigt i vad som sker med Sverige, och säger det som hennes rådgivare menar är lämpligt för hennes karriär.

Hon är väl, via fd finansministern, ingift i släkten Åsbrink? Då kommer hon inte alls att råka ut för något bryskt uppvaknande.

Analytikern sa...

Precis, visst fattar Ylva J. att hon fabulerar.
Men det gagnar den egna karriären.
Höga herrar vill att den informationen skall kablas ut till allmogen - en störtflod av raketforskare, läkare mm via invandringen.
Ylva kommer säkerligen cascha hem stålarna precis som Ander Borg gjort genom att få schyssta styrelseuppdrag i internationella bolag. Och det är ägarna till dessa multinationella koncerner som vill att Ylva skall blåljuga.
Och det gör hon så gärna. Hennes fd man Erik Åsbrink jobbar ju redan för det internationella bankkapitalet.
Och media kontrolleras av folk med mycket deg.
Så ser min bild ut.
Finns ingen anledning att låta sig besväras av fakta.
Nationen Sverige skall bort.

Amnexis sa...

Allt ordnar sig. Moderaterna föreslår nu skattelättnader för dem som upplåter sitt garage åt invandrare:

https://youtu.be/leRL88fzxTE

Catweazle sa...

Sossepolitikerna har ju knappt gymnasieutbildning själva. De ser knappast något starkt samband mellan utbildning och kompetens. Som Göran Persson så skulle politikeryrket vara den högsta formen av intellektuell verksamhet.

Anonym sa...

En humanitär Stormakt har ett visst ansvar. Omvärldens hunger lämnar aldrig Sverige. Den som har en krona, ska skänka denna till den mindre bemedlade personen. Man ska gärna ha 1000 fadderbarn i Afrika, skänka halva årsinkomsten till Mozambique och ta sitt ansvar där minst 25 flyktingar i sin lägenhet är ett minimum. Sverige har tillräckligt med resurser för att skapa ett Paradis på jorden. Vi är ett rikt land. Klaga inte, det är mycket värre i Afrika. Där är det brist på rent vatten. Att du har rent vatten ska du vara tacksam för. Och så slår vi fast: Invandringen är en Vinst! Utan Invandringen hade Sverige inte haft Scania, Volvo, Ericsson, Alfred Nobel, Linné, ja vi hade inte haft människor i Sverige, eftersom vi är alla Invandrare. Sverige byggdes av Invandrare och är för Invandrare. 6 juni är Invandrarnas högtid. Denna dag firar Sverige alla Invandrare som kom till Sverige för tusentals år sedan och alla nya Invandrare som kommit och fortfarande kommer.

/ Magne

Mona sa...

Löfven & co tjatar om jobben,jobben och jobben.Det blir märkligt när vi vanliga dödliga fattar att allt hänger ihop men tydligen inte eliten. jag märker att det pyr ute i landet nu,det är bara invandrare som gäller,vi andra är inte vatten värda utom när det gäller att betala förstås.

Wagner sa...

50 % är det senaste budet. https://www.youtube.com/watch?v=ey3EWTuPpYk

Anonym sa...

Wagner:

Inkluderar man alla kebabtekniker så borde väl siffran snarare vara 90 % högskoleutbildade?

/ Magne

Anonym sa...

Sossarna ljuger.
Alliansen ljuger.
Media ljuger.

Det sovande folket....