lördag 27 juni 2015

Postmodern rättsskipningEn man jagar olovligt. Det får man såklart inte göra. Han gör sig skyldig till grovt jaktbrott. Straffet? Tre års fängelse, ett skadestånd på 220 000 kr samt fråntagen bil, jaktutrustning och troféer. Ett rejält straff för att komma från en svensk domstol, kan man tycka.


I ovanstående fall gör tingsrätten bedömningen att 18-åringen haft sex med flickan och utdelat slag mot både huvud och ansikte. Han döms för våldtäkt mot barn. Men eftersom han var 17 år när gärningen begicks döms han till 180 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn. Det är som att säga till en person att "det var inte så farligt, men gör det inte igen". 

Djur före människa. Dovhjort före barn. På något annat sätt kan jag inte tolka utfallet av de två domarna.  Jag tror inte att längre straff i alla lägen löser allt. Men kan vi åtminstone få lite bättre balans...?

via Toklandet

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kan skytten haft en rasistisk världsbild? Dvs. skytten sköt dov-, kronhjorten och vildsvinen med rasistiska motiv. Dovhjorten kan ha varit alldeles svarta, som på denna bild: http://www.pangfoto.se/pang1/wp-content/uploads/2013/11/dovvilt_dovhjort_pangfoto_se_U7A7320.jpg; kronhjorten antagligen bruna, så som personer från Mellersta östern ser ut: http://svenskjakt.se/globalassets/global/kronvilt/kronhjort-kj.jpg; och vuxna vildsvin tycks vara svarta medan de yngre vildsvinen är helt bruna i huden de med: https://www.naturvardsverket.se/upload/var-natur/jakt/jakt-pa-klovvilt/vildsvin/ibl-303nf576.jpg. Sammantaget tycks det som att skytten haft starka rasistiska motiv när han sköt samtliga djur. Det finns inga tvivel om att detta är ett rasrelaterat brott. Därmed är det nog rimligt att personen i fråga får minst 2 år i fängelset.

/ Magne

Nisse sa...

Ytterligare exempel från min lokala tingsrätt som visar samma sak:

Misshandel som resulterade i bestående men - 1 månads fängelse; straffet nedsatt för att förövarens psykosociala situation var ansträngd; trots ett tidigare digert brottsregister.

Ska vägas mot ett fall som jag har insyn i: bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll - 4 månaders fängelse; här togs inga hänsyn vare sig till att personen tidigare var ostraffad, inte hade något uppsåt att lura staten på pengar (och Skatteverket kunde inte heller visa att något var obetalt), att den "psykosociala situationen" involverade ansvar för såväl svårt sjuka åldriga föräldrar som sjuka barn tog rätten givetvis ingen notis om.

Anonym sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6066916
Är ett annat haveri inom rättsväsendet..

Anonym sa...

Det är helt otroligt. Man saknar ord. Nej förresten, ett ord dyker upp: lynchjustis. Snart har vi inget annat kvar.

//Mogura

Ådärkomdenja sa...

Tipsa SD om detta. Det vore ett bra exempel för att exemplifiera rättsrötan i Absurdistan. Och enda partiet som har ryggrad nog att i offentliga (gammel-)media torgföra en skandal som denna är sverigedemokraterna.

Sandra sa...

Nu har jag ingen som helst insikt i det aktuella fallet, men brottet "våldtäkt mot barn" är inte samma sak som våldtäkt. Det är namnet till trots helt skilda brott.

I sin iver att benämna fler sexualbrott som våldtäkt har politikerna ironiskt nog lyckats förvärra för de mest utsatta. Varför skulle en åklagare ens vilja ta upp åtalspunkten "våldtäkt" när "våldtäkt mot barn" är så mycket lättare att få igenom? Dessutom är det helt riskfritt - i den citerade artikeln nämns "våldtäkt" flera gånger. Journalisterna har ingen som helst kunskap inom juridik och ifrågasätter knappast åklagarens arbete vid en fällande dom. Bara domstolens straffutdömning.

Hans Li Engnell sa...

"Nu har jag ingen som helst insikt i det aktuella fallet, men brottet "våldtäkt mot barn" är inte samma sak som våldtäkt. Det är namnet till trots helt skilda brott."

Det är helt korrekt (och jag är faktiskt kritisk till delar av den lagstiftningen eftersom den blandar ihop vad jag tycker kan klassas som sexuellt utnyttjande, sexuellt tvång och våldtäkt). Men i detta fall hävdas i alla fall att de haft samlag, så det handlar tydligen inte enbart om en påtvingad avsugning eller något sådant.

Svensk sexuallagstiftning har blivit problematisk.

Anonym sa...

Det faktum att vi har en värdegrund att luta oss emot är garanten för det svenska rättssamhället.
Tjänstemännen är väl insatta i värdegrunden efter att ha gått kursen.

Brooke sa...

Förmodligen en enorm varians på strafftiden som utdelas i alla rättsamhällen.

Inget direkt överraskande att man med lite letande kan hitta två fall där utfallen vid jämförelse ser konstiga ut.