tisdag 23 juni 2015

Bubb.la fyller ett år!


Den libertarianska nyhetstjänsten bubb.la fyller ett år i dag. Under det år som har gått har redaktörer strömmat till, alltfler tryckt på gillaknappen på Facebook och en jämn ström av nyheter dagligen strömmat ut i etern under bubb.las paraply. Radio bubb.la erbjuder en avslappnad och inte minst underhållande sammanfattning av veckans nyheter.

I en tid när de traditionella medierna krisar, när nyhetsbevakningen i Sverige är vänstervinklad intill parodins gränser och när de djupa analyserna saknas, är bubb.la en frizon. Här sprids de alternativa nyheterna. Den om klimatalarmismens baksidor. Den om den svenska migrationspolitikens haveri. Den om den politiska maktens ständiga lögner, inkompetens och snedsteg.

Själv följer jag bubb.las länkar dagligen. De erbjuder ett filter från den värsta sortens vansinnigheter som svenska medier dagligen sysslar med och pekar mig till de intressanta artiklarna. Sådant sparar tid och ger även uppslag till bloggposter.

Bredden i bubb.las nyhetsflöde är dess styrka, men det är nog få som gillar allt. Här samlas nämligen nyheter om psykedeliska drogers positiva effekter och sexköpslagens vanvettighet med bloggposter kritiska till svensk asylpolitik. Det sistnämnda är sannolikt ett skäl till att sverigedemokratiska nätmedier fattat tycke för bubb.la (de blundar nog för narkotika- och sexliberalismen).

Bubb.la är, precis som crowdfunding generellt (bubb.la crowdfundades för övrigt), ett exempel på vad som är möjligt när många människor med samma övertygelse eller lika idéer går samman och gör något ihop. Det finns egentligen inga gränser för vad som går att åstadkomma.

Det brukar sägas: att försöka samla nyliberaler är som att valla katter. Bubb.la har visat att det inte nödvändigtvis behöver vara sant. Det ger mig lite hopp inför framtiden.

Grattis, bubb.la! Detta första år är förhoppningsvis bara början på något ännu större.

Läs mer om bubb.la här.

Läs även:
HAX, Fnordspotting

Inga kommentarer: