lördag 4 april 2015

Tiggeriförbud eller inte


Det växande antalet tiggare runt om i Sverige väcker känslor. Det finns två motpoler i debatten; en som insisterar på att det är Sveriges ansvar att tillhandahålla boende och skola även för personer som vistas här tillfälligt, och en som hävdar att tiggeri bör förbjudas och tiggarna skickas hem.

Det skrivs krönikor i ämnet varje vecka. De flesta som publiceras i tidningar som Aftonbladet, Metro och DN tar tydlig ställning för tiggarnas rättigheter och ställer krav på det svenska samhället att erbjuda hjälp.

Att uttrycka sympati för en utsatt grupp är en sak. Men att lägga skulden för deras situation på Sverige - vilket faktiskt görs när slutsatser dras om hur det svenska samhället har förändrats och blivit mer otryggt de senaste åren - blir väldigt märkligt. Det är inte antalet hemlösa svenskar som har skjutit i höjden utan utländska medborgare som kommer hit. Alla vet rimligen detta, och ändå dyker besynnerliga analyser av det nya kalla Sverige upp titt som tätt.

Romers situation i Rumänien har aldrig varit en svensk angelägenhet, men när alltfler av dem började komma till Sverige för att tigga ihop pengar blev det plötsligt det. I ett svenskt program för "social inkludering" för romer i Sverige satsas i höst 90 miljoner kronor, varav 12 miljoner kommer från svenska skattebetalare.

Jag tycker att diskussionen om EU-medborgares situation i Sverige har kantrat. Att skydda sin egendom från inkräktare har blivit synonymt med att ha en förfärlig människosyn, att dela upp människor i "vi och dom". Även liberaler försvarar numera rätten att utan tillstånd bygga läger på andras mark eller anser alternativt problemet synnerligen perifert. Vissa diskussioner i sociala medier är så absurda att de är svåra att återge.

Fredrik Segerfeldt driver tesen att det är bättre att leva i en kåkstad i Stockholm än en kåkstad i Mogadishu och att tiggarnas rätt att befinna sig på svenska gator "borde vara självklar". Jag ser det inte riktigt så. En rad rättigheter kommer nämligen i kläm när vi tillåter människor att ockupera mark och sätta upp läger i parker och på ödetomter. I första hand handlar det om äganderätten.

Denna rättighet utsätts för påfrestningar när markägare utsätts för en sorts ockupation och dessutom hotas med vite för den nedskräpning som EU-migranter orsakat. I ett sådant läge är det faktiskt högst ointressant om det ur tiggarnas perspektiv är bättre att bo i en kåkstad på ockuperad mark i Malmö än i ett strömlöst ruckel utanför Bukarest. Man får inte bosätta sig på andras mark utan tillstånd. Punkt slut.

Det är en regel som inte brukar vara särskilt kontroversiell i liberala kretsar, men av någon outgrundlig anledning blir den det i detta fall. Vi uppmanas se mellan fingrarna. Romers historiska diskriminering antas ursäkta lag- och regelbrott i Sverige.

Jag önskar egentligen inte ett förbud mot tiggeri. Men eftersom svenska politiker är oförmögna att komma med lösningar och framför allt saknar förmåga att sätta gränser, börjar jag tro att det är där vi i slutändan kommer hamna.

Tidigare bloggat:
De naivas politik har lett oss hit

Läs även:
Sakine Madon


20 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte märkligt att s k liberaler mer och mer börjar uppträda som kommunister?
Räcker det inte med de kommunister vi har som t ex Dinamarca, som inte vill ha en upplysning om kommunismen och dess brott mot mänskligheten?
Civilingenjör Bo Adolfsson

Micke sa...

“It is fatal to look hungry. It makes people want to kick you.”“In practice nobody cares if work is useful or useless, productive or parasitic; the sole thing demanded is that it shall be profitable. In all the modern talk about energy, efficiency, social service and the rest of it, what meaning is there except " Get money, get it legally, and get a lot of it"? Money has become the grand test of virtue. By this test beggars fail, and for this they are despised.”― George Orwell, Down and Out in Paris and London

Ådärkomdenja sa...

Redan när jag kom bara en bit ner i din textmassa, blev jag "heligt förbannad".

Citat: "...att lägga skulden för deras situation på Sverige".

Hur sjukt är det inte, när en sådan fras öht EXISTERAR? Har 'godheten" och kommunismen redan tagit över, t o m i det inre hos sina motståndare?

Baaaah!

Anonym sa...

Faktum är att TIGGERI REDAN ÄR OLAGLIGT.

Enligt paragraf 14 i Stockholms lokala ordningsföreskrifter krävs polistillstånd för insamling av pengar på allmän plats.

Men ingen bryr sig, naturligtvis bryr sig ingen. Varför inte? Mycket enkelt, romerna är jättefina offer och offer skall aldrig tvingas följa regler som gäller för oss vanliga vita män.

Skulle jag ockupera mark någonstans eller dricka sprit i Björns Trädgård i Stockholm så skulle detta omedelbart handläggas av polisen. Aldrig att jag skulle komma undan. Men romer.....

Svenska politiker och journalister älskar offer, finns inget bättre för att stärka egot hos dessa posörer.

Sååå tröttsamt.

Amnexis sa...

Micke:

George Orwells tiggare antar jag var inhemska sådana, till skillnad från dagens turnerande misärcirkus som inte bara inbegriper tiggeri, det följer metallstölder, bostadsinbrott, snatterier och bedrägerier (bedrägerier och rån, främst riktade mot svenska pensionärer) i spåren av de frirörliga eu-tiggarna.

Att fortsätta tillåta detta spektakel kommer inte att lyfta några romer ur fattigdomen, fortsatt tiggeri ger inte romerna incitament att ta sig ur det. Särskilt när man beaktar att en rumänsk tiggare kan tjäna mer på tiggeri i Sverige än vad en rumänsk läkare tjänar i Rumänien.

Jag förstår att Löfven inte vill förbjuda fattigdom. Han vill cementera den så att den flagnande Socialdemokratin och vänstern har något att suga näring ur till sin klasskamps-retorik.

Ska du skönmåla tiggeriet får du nog komma med nåt bättre än att greppa efter halmstrån i ett halvt sekel gammal passage om tiggare i en bok av Orwell. Hade Orwell EU-tiggare som kom i busslaster från avlägnsa länder?

Anonym sa...

Är det inte bättre att zigenarna/romerna (vad fan ska man kalla dem nu? För några år sedan sa de ju zigenare om sig själva. Romer är ju personer som bor i Rumänien. Zigenare sådana som förknippas med en mobil livsstil, samt kommer från Rumänien) skriver bank- eller/och postgiro direkt till ledaren för indrivningen? Då kan ju den kontanta hanteringen för romerna/zigenarna minska.

/ Magne

Anonym sa...

Att förbjuda tiggeri är bland det dummaste jag hört. Därmed inte sagt att det är okey att ockupera privat mark. Sänk skatt och administration och se till att det går att anställa människor till en mycket lägre kostnad än idag samt se till att Rumänien tar sitt ansvar (rumänien borde få en kostnad av att inte ta hand om sina egna medborgare). Så länge som vi tycker det är okey med öppna gränser för varor så borde det också vara okey för människor, allt annat är hyckleri.

Anonym sa...

Jag tror vi utgår från fel ände. Vi bör inte ställa frågan om tiggeriförbud. Vi måste införa gränskontroller. Då blir vi automatiskt av med tiggeriet och ockupationen av mark från EU-migranternas sida.

Denna bild (och artikel) säger mer än tusen ord: http://www.sydsvenskan.se/malmo/politisk-splittring-om-eu-migranter/. SD är också den enda förnuftiga rösten i rummet:

"Sverigedemokraterna vill som enda parti slopa det kommunala stödet till EU-migranterna förutom att sponsra bussresor så att de kan ta sig hem till Rumänien.

– Vi kan inte ge allt åt alla, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD)."

/ Magne

Hans Li Engnell sa...

Så du tror att orsaken till att rumänska tiggare inte erbjuds jobb är för höga ingångslöner?

Anonym sa...

Tiggarna har ingen yrkeskunskap, och behöver heller inte skaffa sig en. Så även om det var enklare att anställa, så skulle de fortsätta att tigga, för det är lukrativt, och en del av deras kulturella identitet.

Anonym sa...

Förbjud skiten en gång för alla. Jag vill inte ha ett förbudssamhälle men sådana saker som tiggeri och kamphundar och annat som kan direktkopplas till kriminalitet borde förbjudas.

//Mogura

Amnexis sa...

Ser att jag återigen måste tipsa anonym 20:46 om den bulgariska dokumentärfilmen Hotell Paradiset:

https://youtu.be/aHpYRgflzo8

Där beskrivs tiggarnas misär och de berättar själva om motviljan till att leva det liv många svenskar drömmer om att ge dem.

Anonym sa...

Från att ha tävlat i godhet i en never ending story börjar det dyka upp artiklar i media som bara för några månader sedan varit omöjliga utan att få någon kvällstidning och researchgruppen efter sig.
Den miljöpartistiske bostadsministern Kaplan synas på ett aldrig tidigare skådat sätt tex.Och sablas dessutom ner obarmhärtigt.
Expressens båda kvinnliga huvud-krönikörer börjar skriva på ett sätt som för tre månaders sedan fått dem utpekade som Jimmies fotsoldater och näthatare.
Verkligheten,med stort V, börjar komma ikapp.
Kartan visar fel och kartläsaren är närsynt eller blind.
Vad man än har för åsikter om SD så är de nödvändiga för ett svenskt tillnyktrande...
Bakfyllan efter den här festen lär inte botas med Alvedon om man säger.

Micke sa...

Bakfyllan efter den här festen lär inte botas med Alvedon om man säger.
----------------
Nej det blir inbördeskrig.Ni börjar.Vi vinner.

Mona sa...

Hm,verkar vara någon här som delar upp folk i vi och dom.

Melmac sa...

Hoppas man på inbördeskrig bör man söka hjälp.

Amnexis sa...

Vi som följt Micke en längre tid vet att han är i behov av adekvata vårdinsatser för sina vanföreställningar. Oklart dock vilka han menar med "vi"? RG? Rev.Front? Vänsterpartiet?

Micke sa...


m,verkar vara någon här som delar upp folk i vi och dom
----------------------
Absolut.Jag är inte en av er.
Hoppas man på inbördeskrig bör man söka hjälp.
-----------------------------
Exakt och det är därför jag kommenterar alla inlägg där högerextremister yrar om det krig som ska komma ifall invandringen inte stoppas och etnisk rensning inte genomförs. I det här fallet med en sarkasm som ni uppenbarligen förstod tydligt och klart.
Mona sa...

Micke-tror du verkligen att det bara finns två läger,i så fall har du en väldigt snäv och helt insnöad uppfattning om människor.

tiggeri - nej tack sa...

Bra skrivet om tiggeriet.Man undrar verkligen när något ska göras åt situationen vad gäller EU-migranterna. Det finns ingen orsak till att romerna ska få göra olagligheter. Och varför ska vi tillåta professionellt tiggeri?

Läs gärna mitt inlägg om tiggeri:

http://jmm.nu/tiggeriforbud-infort-staden-haag-holland/