måndag 30 mars 2015

Regeringens lakej godkänner fortsatt datalagring


För snart ett år sedan ogiltigförklarade EU-domstolen unionens datalagringsdirektiv som tvingade teleoperatörer att lagra all data om sina kunders kommunikation i sex månader. Det ansågs strida mot rättighetsstadgan, närmare bestämt rätten till privat kommunikation.

En rad länder drog rimliga slutsatser av utslaget och upphörde med datalagringen. Sverige var inte ett av dem. Post- och Telestyrelsen kom i en egen utredning fram till att den svenska datalagringen inte kunde fortsätta. De avsåg inte att vidta åtgärder mot de operatörer som upphörde med datalagringen.

Detta fick den dåvarande alliansregeringen att tända på alla cylindrar. I ett ovärdigt skådespel i justitieutskottet gick Johan Pehrson (FP) med flera till hårt angrepp mot branschens företrädare i syfte att få dem att påbörja datalagringen igen.

Regeringen tillsatte även en torped för att låta snabbutreda hur svensk lag påverkades. Sten Heckscher kom fram till motsatt slutsats som PTS - svensk lag påverkas inte av EU-domstolens utslag. Därmed, ansåg Heckscher, kunde datalagringen fortsätta i sin helhet.

Detta fick PTS att kovända i frågan. De vägrade lämna ut den utredning som sagt motsatsen (tills Kammarrätten tvingade dem till det).

När utredningen (PDF) i dag lämnades över till inrikesminister Anders Ygeman slog Sten Heckscher fast det han påstod redan i fjol: datalagringen ska fortsätta.

En sak är dock säker. Detta är inte över än. Både Bahnhof och Tele2 avser att driva saken vidare.

Tidigare bloggat:
PTS agerande en präktig skandal

Läs även:
HAX

9 kommentarer:

Olof sa...

Hoppas Heckscher får betala tillbaka eventuell ersättning när EU domstolen underkänner hans astroturf. Att producera en sådan utredning för att försöka motivera något de redan vet kommer att bli nerstängt är rent slöseri med skattemedel.

Anonym sa...

När ska vi samla oss till en demonstration mot massövervakningen? Är det någon som driver dessa frågor, för Piratpartiet tycks ju ha fått genus och mångkultur på hjärnan. Vi har ett starkt stöd från många i denna fråga. Kan vi få en demonstration, så kan ju TV-nyheterna uppmärksamma denna fråga, och då också vanliga hemmasittande, sovande svenskar, få en hint om att du är övervakad - The state sees everything.

/ Magne

Anonym sa...

När det begav sig så var det mp och v som höll emot. Sedan var det ett parti som vars ledamöter avstod i omröstningen.

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/JuU28/?vote=true

Christoffer sa...

Magne: jag tror PP är i en period av omprioritering. Naturligtvis tror man fortsatt på jämnställdhet och så, men jag hoppas att man kommer börja lägga krutet på integritetsfrågorna igen. Att PP:s Gustav Nipe fick ta plats i dagens metro ser jag som en positiv signal, men mycket beror på vem som blir nästa partiledare.

Anonym sa...

PP låter precis som Feministiskt initiativ - dvs. vi kan göra allting, ekonomiska realiteter existerar inte, för vi lever alla i Internet.

PP är ett fjantigt parti för nätaktivister. Om jag ska vara ärlig har jag inte mycket hopp inför dem. För det första tycks partiledningen och dess medlemmar sakna integritet och mod. För det andra har de mycket att arbeta med för att ens bli ett parti att välja. Deras syfte borde primärt vara att få upp massövervakningen på dagordningen. Resterande arbete lär vara mycket flumflum á la Feministiskt initiativ. Skulle inte förvåna mig om Fi, V, MP och PP i framtiden bildar regering, så som svenskar resonerar...

/ Magne

Micke sa...SD gillar övervakning. Allt annat snack är kosmetika.

http://www.friatider.se/fra-lagen-utokas

Amnexis sa...

Micke:

Alla andra i 7-partiet gillar också övervakning (t.o.m MP/V när det kom till kritan). Det var dessa som implementerade hela apparaten från början. Så.. what's your point?

Kommunister har alltid varit mot övervakning - av sig själva - men istället bedriver vänstern sitt privata FRA genom Research Gruppen. Betydligt värre än SD som, visst lite naivt, vill tråla efter jihadis o.dyl.

Micke sa...

men istället bedriver vänstern sitt privata FRA genom Research Gruppen

Skiljer sig inte från vad ni gjort på både Flashback och Avpixlat under alla år.

Tyvärr....

Amnexis sa...

LOL @ Micke

Jämför du alltså flashback med Research Gruppens olagliga dataintrång (på bla flashback..) och tjänsten Piscatus som de använder sig av? Du måste ju vara Arnstad på riktigt.

Har flashback nåt stöd av en motsvarande, förmögen mediemogul som Robban Aschberg förresten?

Du jämför äpplen med dammkorn på golvet...