tisdag 24 mars 2015

Skumma ministrar


En mördad statsminister. En mördad utrikesminister. När migrationsminister Morgan Johansson i går besökte ett asylboende i skånska Broby var det nog det sista han tänkte på. Han lämnade dock boendet nedstänkt med skum från en skumsläckare och kanske några tankar och erfarenheter rikare.

Attacken på ministern fick viss uppmärksamhet i medierna. Med i dagens pappersupplaga av DN nämns det hela endast i en liten notis. Inga övriga kommentarer på ledarplats. Morgan Johansson själv verkade ta saken med ro.

Hade detta skett på ett torgmöte hade attacken kallats politisk och partiledare och ledarskribenter hade tävlat i att ta avstånd från det inträffade. Som sig bör. Nu skedde det på ett asylboende och plötsligt blir det väldigt tyst och försiktigt.

Det är inte svårt att lista ut varför. Det finns en rädsla för att det inträffade, som är en enskild händelse och därför också ska betraktas som en sådan och inte en trend för någonting, kan utnyttjas av invandringskritiska krafter. Därför håller medierna tillbaka på kommentarerna och rapporteringen.

Men hur vissa väljer att tolka en händelse kan faktiskt ingen annan råda över. Den som vill använda en incident för egna politiska syften kommer att göra det oavsett vad andra tycker om det.

Frågan som borde ställas är inte varför en man sprutade ned Morgan Johansson med en skumsläckare utan hur det kunde ske. Ministern hade livvaktsskydd. Livvakterna "oskadliggjorde" (brottade ned) angriparen, men de lyckades inte förhindra attacken. Om mannen, som tidigare gått lös på inredningen på asylboendet, hade haft en kniv eller ett annat vasst föremål hade det värsta kunnat hända.

Det går inte att skydda sig mot allt hela tiden, och det vore olyckligt om politiker tvangs gå i ring med livvakter runt sig så fort de vistades bland människor. Detta skulle ytterligare öka distansen mellan politiker och väljare.

Ändå kan jag inte låta bli att förbluffas lite av hur lätt det verkar vara att komma åt de människor som ska tillhöra landets bäst skyddade.

Läs även:
Fnordspotting

21 kommentarer:

Micke sa...

Ja det är för lätt att nå fram det vet vi och det det är tråkigt att se att högerns (Dagens Nyheter undantaget) tystnad inför detta är lika monumental som vänsterns inför revolutionär kommunism på 70 talet. Perspektivet har sannerligen inverterats.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nazistisk-aktivitet-okar-i-sverige/


Hans Li Engnell sa...

Du lyckades få in en länk om nazism här också. Fantastiskt.

Anonym sa...

Vem bryr sig på riktigt om nazister?

Det är en samling knepiga individer med starkt auktoritetsbehov, precis som vilken kommunist som helst. Lika lite som vi bryr oss om göteborgska kommunister med Sven Wollter i spetsen behöver vi bry oss om nazistiska tomtar.

En ickefråga.

Micke sa...Det är svårt att se spiken i ögat.

Anonym sa...

Micke blir ägd som vanligt!

Micke sa...

Ja med lite selektiv moderering går det att lösa vad som helst.

Melmac sa...

Micke är du talskrivare åt Mona Sahlin? Hon lyckas också få in Nazism i var och varannan mening fastän ämnet handlar om t.ex. islamistisk extrimism.

Anonym sa...

Obehagligt med våld mot politiker, inte minst i ljuset efter Anna Lind. Efter två ministermord i Sverige i direkt närtid kan man verkligen hålla sig för skratt när offentliga personer blir handgripligt attackerade- utsätts för tårtningar.

Brooke sa...

>>Vem bryr sig på riktigt om nazister?

Det är en samling knepiga individer med starkt auktoritetsbehov, precis som vilken kommunist som helst. Lika lite som vi bryr oss om göteborgska kommunister med Sven Wollter i spetsen behöver vi bry oss om nazistiska tomtar.

En ickefråga.<<

Inom sverige är nazisterna det enda reella hotet.

Breivik.

Ester sa...

Breivik verkade mig veterligt inte i Sverige.

Micke sa...

Breivik verkade mig veterligt inte i Sverige.
----------------
Nej och det förhindrade inte att ledande Sverigedemokrater och många likasinnade uttryckte förståelse för motiven till hans massmord av socialdemokratiska ungdomar.

Micke sa...

Micke är du talskrivare åt Mona Sahlin? Hon lyckas också få in Nazism i var och varannan mening fastän ämnet handlar om t.ex. islamistisk extrimism.

------------------------
Det är logiskt att det högerextrema PROBLEMFORMULERINGEN motsägs och identifieras för vad den är. I synnerhet som den börjat omfattas och relativiseras av människor som påstår sig vara liberaler och högerkonservativa

Det är inte konstigare än att sossar fick ta skit för sitt velande kring kommunismen för 40-50 år sedan. Men ni kanske utgår från att ni ska ha andra förmåner än dom hade?

Ekroth har ju förvisso lovat "ta hand om media" (vilket ni inte heller hade något att säga om) men vi är inte vid den punkt då högerextremisterna kan täppa till käften på oss med hot.... än så länge.

Således...SD är pragmatiska nazister och det yttersta beviset är man man skrivit in rasbiologi i partiprogrammet.

Gör vad du vill av det.

Mona sa...

Brooke, Hm, har du inte missat något eller följer du inte med.Det kan hända att det finns andra grupper som är ett större hot åtminstonde enl. Säpo.

Amnexis sa...

Tänk att man måste påpeka detta om o om igen:

Breivik har ingen Breivikisk stat som producerar fler skjutgalningar. Breivik styr inte agendan på SVT. Breivik styr inte agendan i svensk massmedia.
Breivik bor inte i svenskt asylboende.
Han sitter inspärrad i Norge.

Brooke vet något som SÄPO inte vet, SÄPO anser de största hoten mot svenskt statsskick är vänsterextremism och islams terrorism.

Såna som Brooke och Micke är största hoten mot Sverige.

Micke sa...

Jag tror att individer som inte går gymnasiet förrän efter dom är 20 och ena minuten är revolutionära kommunister för att sen bli nazister har mer gemensamma nämnare med Breivik och Mangs än något annat.

Mona sa...

Nazist eller vänsterextremist,nu finns det faktiskt väldigt många som är varken det ena eller andra.
Av vissa inlägg här kan man tro att det enbart existerar dessa ytterligheter.

Anonym sa...

Mangs var en fullständig amatör och Breivik var inte ensam. Helt otroligt att man fortfarande pratar om Breivik som någon sorts ensam nazistgalning, det trotsar allt förnuft. Killen var frimurare och en stor anhängare av Israel. Båda saker väldigt populärt bland nazister, eller hur? Bomber smäller av i Oslo men inte enda minister råkar illa ut. Där kan man tala om skum... någonting. Norska polisen säger sig vara nöjd med utredningen. De måtte ha lärt sig av Ölvebro och Palmegruppen.

//Mogura

Amnexis sa...

Micketrollet kommer släpandes på sin lilla halmgubbe som han reser likt ett slakt porrstånd.

Berätta lite om dig själv istället för att förvränga saker jag berättar om mig själv.

Om du törs...

Tills dess utgår jag från att Micke inte ens gick ut grundskolan.

Micke sa...

Mona sa...

Nazist eller vänsterextremist,nu finns det faktiskt väldigt många som är varken det ena eller andra.
Av vissa inlägg här kan man tro att det enbart existerar dessa ytterlighete
---------------------------

Ja 87 procent av väljarna är varken det ena eller det andra.

Mona sa...

Micke- Men bland dessa 87% finns också många som är allvarligt bekymrade över sakernas tillstånd i landet.Det vore mer intressant att disskutera det än att lägga så mycket krut på huruvida folk här är nazister.Det leder knappast framåt och är gruvsamt tjatigt.

Anonym sa...

Micke-trollet tjatar vidare om sin nazism i alla sammanhang.Precis som sin läromästare Arnstad ser han bara spikar eftersom han tror sig hålla i en hammare.
Men någon snickare blir varken Micke-trollet, eller historikern Arnstad,någonsin.