måndag 30 mars 2015

"Arbete, frihet och ansvar" borde vara en borgerlig paroll

I det gamla Sverige visste människor att resurserna måste skapas innan de kan förbrukas, att den som vill äta måste arbeta först. Att det råder nya tider visar upprördheten kring budskapet "Kommer du till Danmark, ska du arbeta" som figurerar på de danska Socialdemokraternas affischer. Vari ligger upprördheten kan man undra - är kritikerna av uppfattningen att människor som kommer till ett nytt land inte ska arbeta och därmed i förlängningen försörjas av det allmänna?
Alice Teodorescu ställer den fråga som nog många borgerliga kärnväljare också har ställt sig under de senaste åren när Centerpartiet börja sätta ett egenvärde i stor migration till Sverige och när Moderaterna valt bidragslinje för vissa och arbetslinje för andra beroende på födelseland.

Ja, vari ligger det kontroversiella att alla som kan bör arbeta? Att krav ska ställas på den som invandrar till ett nytt land? Varför blir folkpartisten Fredrik Malm förbannad på de danska socialdemokraternas budskap? (Malm skrev på sin Facebooksida: "Ännu ett exempel på hur etablerade partier ser som sin framtida historiska uppgift att minska antalet flyktingar. Är inte Europa tillräckligt trött, stelt och gnälligt redan?").

Jo, det har blivit fult och kränkande att ställa krav på människor som kommer från andra länder. Egentligen är det förstås precis tvärtom. Att inte ställa krav är kränkande. Att inte ställa krav är att se ned på människor, betrakta dem som oförmögna, inkapabla och svaga. Jag tror att de flesta som söker sig till ett nytt land vill försörja sig själva. Inte alla, men de flesta.

Att förutsätta att den som kommer till Sverige ska arbeta och göra rätt för sig borde ses som en utmärkt välkomsthälsning. Kom hit, men kräv inte bara rättigheter utan fullgör också dina skyldigheter som deltagare i samhället. Så vinner du inte bara respekt från din omgivning utan också självständighet, självrespekt och ett bättre liv åt dig själv.

Genom att ställa fullt rimliga krav vinner även Sverige som land respekt. Ty om inte ens de ledande företrädarna för landet tycker att det är så viktigt att göra rätt för sig, varför ska då någon annan tycka det?

Att förespråkare för den svenska migrationspolitiken tar den stora emigrationen till Amerika som en historisk jämförelse med dagens inflöde av asylsökande till Sverige, framstår som både okunnigt och desperat.

Människor har inte sökt sig till Amerika i 150 år för att de där fått tillgång till välfärd och gratis boende utan för att landet erbjudit möjligheter för miljoner människor att själva arbeta för ett bättre liv. Det är en fundamental skillnad mellan denna syn och det omhändertagandeperspektiv som sju av riksdagens partier företräder i migrationspolitiken.

Annie Lööf, som gärna vill framstå som något slags nybyggardrottnng och det fria företagandets bästa vän, var tydligen med sin syn på migrationspolitiken i valrörelsens slutdebatt: Sverige ska ta hand om dem som kommer hit.

Nog tror även jag att de flesta, åtminstone på de borgerliga sidan, helst vill att människor som kommer till Sverige arbetar och försörjer sig själva. Men de har ingen idé om hur det ska gå till, och de vågar inte ens ta den debatten. Detta är politiken under de senaste åtta åren ett tydligt bevis på. Alliansen har fastnat i ett omhändertagandeperspektiv som passiviserar och stänger inne människor i stället för att frigöra dem. Det är en effektiv återvändsgränd.

Ja, det är jobbigt med krav ibland. Men krav ställs på oss under alla skeden av livet. I skolan. I arbetslivet. Eller kalla det ansvar, om det låter bättre. Vi har alla ett ansvar för våra liv. Oavsett vad vi heter, varifrån vi kommer eller vilka drömmar vi har. "Arbete, frihet och ansvar" borde vara en självklar borgerlig paroll.

Åter igen måste konstateras: kravlöshet är inte liberalism. Kravlöshet är heller inte en bra grund att bygga ett samhälle på - däremot ett säkert sätt att rasera tilliten i det.

Tidigare bloggat:
Året då högern blev tokig

"Gnälligt", enligt vissa.

7 kommentarer:

Melmac sa...

Eftersom politikerna har använt strutstekniken i 20-30 år så är detta resultatet. Man har begravt allt i utredningar och kommissioner för att skjuta på det tills nästa regering tillträder. När frågan har blivit så infekterad att man inte kan ta i den blundar man.

Hur ska vi kunna ställa krav på människor som kommer hit när vi inte har något att erbjuda?

Det är ju som Samir sa i UG : Hur tänkte dem?

Anonym sa...

Instämmer till fullo. Kravlösheten är inte bara respektlös den ger segregering och rasism. Att se en massa sysslolösa individer driva omkring utan mening eller mål kan göra vem som helst irriterad. Är man dessutom pressad i sin egen livssituation med mängder av krav på sig då är det lätt till ovilja och avståndstagande. Få saker kan få en människa arg intill hatisk som att känna sig utnyttjad och inte kunna säga ifrån.
Även de som ger och anstränger sig måste få bli hörda och bemötas med respekt annars lägger de av eller går någon annanstans.

Ådärkomdenja sa...

PK-/7p-styrda Sverige klarar helt enkelt inte av att lösa ekvationen. Och, inmålade i sitt Reinfeldt-riggade hörn, vad återstår? Sveriges gradvisa förfall, enkelt att konstatera, välfärdsland under programmerad avveckling. Av sina egna regeringar, först Reinfeldt, nu Löfven.

"Lägg-dig-ner-och-DÖ"~överenskommelsen förlamar 'Alliansen', varför s/mp-regeringen hånflinande kan genomföra vilka vallöftesbrott, och andra negativa åtgärder, vilka som helst. Ingen opposition tillåts, SD numera t o m attackerade av en norrbagge vid namn Skavlan, inkallad att via SVT, inkludera ett s k "nöjesprogram" som attack-plattform. I den desperata situation PK-hegemonin i landet försatt sig i.

"Give Them Hell!"

Micke sa...

Den borgerliga grundparollen är
"Så lite arbete som möjligt för så mycket inkomst som möjligt":

Det är och har alltid varit grunden för all kapitalism.

Micke sa...

Ådärkomndenjas inlägg är det virrigaste jag läst på länge.


Vilka är det som är inmålade i ....sitt....Reinfeldtriggade hörn?

Mona sa...

Virrigt? Jag tycker det är kristallklart vad som menas.

Amnexis sa...

Väl sågat Hans.

Micke och hans PK-vänner är så virriga och inmålade att de inte ser att de själva utövar De Låga Förväntningarnas Rasism.

Enligt mig den värsta typen av rasism då den cementerar utlänningars utanförskap, de är dömda att gå i vänsterns bidrags-bojjor resten av livet och blir kallade husneger/husblatte om de ifrågasätter denna ordning.

Men det är ju detta som är de rödgrönas motiv; att skapa en ny permanent super-underklass som de kan hämta konstgjord näring ur, till sin för länge sedan vissnade och skrumpna samhällsvision.

De svenska arbetarna har ju börjat inse att vänstern inte längre företräder svenska arbetare utan däremot utomeuropeiska, arbetsskygga lycksökare och religiösa fundamentalister. Som aldrig haft som intention att bidra till vår sekulära demokrati. De allra flesta är här för att mjölka svenne på pengar, medan de skrattar och kallar oss rasister.

Senaste exemplet (konstigt nog gjordes ingen polisanmälan):

http://www.bt.se/boras/elev-hotade-kvinnor-utan-sloja/

Hur många såna här händelser sker som tystas ner "för att inte gynna SD.."??!? Någon skrev en kommentar till detta på Twitter: "Kära du detta pågår o har pågått länge. De ger sig även på sjukpersonal, Hemhjälp Dagispersonal.."